Magazín Homeware > Recepty
Štítky: Sezónní recepty | Smoothie recepty | Recepty pro vaření v páře | Palačinky stokrát jinak | Recepty na grilování | Podpálavská kuchařka | Recepty na domácí těstoviny | Tajine recepty | Recepty pro kuchyňský robot
Kombinace chutí hrušky a banánu není nic nového - najdete ji i v řadě komerčních džusů nebo cukroví. Pozitivní ale je, když si toto ovoce může člověk smíchat sám bez chemie a zbytečného přidaného cukru.
Pro kýženou podzimní chuť můžeme potom experimentovat se skořicí a kakaem.
Jablečné pyré známe z dětství všichni jako základ pro takzvané "dětské výživy" a někteří ho ještě desítky let potom nechtějí ani vidět. Škoda. Ve skutečnosti se hodí do moučníků, ale i omáček k masu a když se dobře ochutí, můžete ho přidat do jogurtu, nebo jíst chlazené jako dezert.
Směs dušeného masa a zeleniny známe všichni - a část z nás na ni má z dětství vlastně spíš špatné vzpomínky. Že taková dušená směs může obsahovat taky ovoce a orientální koření, a dokonce může chutnat neobyčejně dobře, se dočtete v našem dnešním receptu.
Podzim je čas dýňových polévek, které příjemně zahřejí v žaludku vším tím nastřádaným sluníčkem během zrání, a potěší během pošmourných dnů třeba i optimistickou barvou.
Dnes se podíváme na variantu s šalvějovými listy dokřupava osmaženými na olivovém oleji.
Mořský vlk, nebo také mořčák chutný či mořčák evropský je velmi chutná dravá mořská ryba. Pro kvalitu svého masa se stala jednou z prvních komerčně chovaných mořských ryb.
My si dnes ukážeme, jak málo stačí k tomu, aby se proměnila k pochoutku na vašem talíři
Někdy se říká, že zmrzlina patří k nejlepším vynálezům naší civilizace. O tom si můžeme každý myslet, co chceme, ale některou z jejích možných příchutí a variant milujeme všichni. S příchodem letních veder se určitě bude hodit vědět, jak si připravit zmrzlinu doma, ať už v mixéru, nebo s pomocí profi zmrzlinovače.
Tato středozemní rajčatová polévka se zahušťuje nakrájeným chlebem, jak se dosud podle tradice dělá v některých částech Španělska, a podává se s opečenou ciabatttou, bagetou, nebo rozpečeným česnekovým chlebem.
Jak si opéct bagtu nebo chléb s česnekem, aby chutnal jako ve středomořské restauraci, si povíme také.
Orientální a zejména potom čínská kuchařka je nevyčerpatelnou studnicí inspirce pro naše chuťové pohárky.
Dneska se podíváme na tradiční čínskou zelnou polévku, kterou najdete také pod názvy pak choy, pak čoi a spoustou dalších fonetických přepisů. Pak choy je brukev čínská, kterou v supermarketu najdete nejspíš pod názvem čínské nebo pekingské zelí.
Sytá polévka vhodná jako pokrm k obědu či k večeři, do které můžete dát zeleninu podle vlastní chuti.
Dětem se budou líbit drobné těstoviny různých tvarů. My ostatní uvítáme možnost zpracovat do polévky i vlastní zeleninu ze zahrádky nebo z truhlíků za oknem a cítit se tak alespoň na chvíli jako soběstačný zemědělec...
Jednoduchý recept perfektní právě pro konec léta, kdy na zahrádkách sklízíme lilek baklažán, ale s chutí si ho můžete díky dostupnosti lilku v supermarketech dopřát kdykoliv během roku.
Sedm druhů koření, které se v receptu zmiňují, je orientální směs, jejíž složení se může mírně lišit, podle toho, koho sezeptáte.
Výborná paštika z uzené markely smíchané s vařeným bramborem, angreštem a kapary. Velice rychlý recept, pokud máte správné suroviny.
Recept díky čerstvému angreštu oceníme hlavně začátkem července, pokud ale čerstvý nahradíme konzervovaným, můžeme si paštiku připravit také kdykoliv během roku.
Vynikající a lahodná špenátová roláda nadívaná mozzarellou a brokolicí, která se hodí jako hlavní chod i jako předkrm. Na stole skvěle vypadá a každý vám ji pochválí.
V čase zimního vykrmování je navíc vítaným zpestřením bez masa, kterému ale nic nechybí ve výrazné chuti ani vůni.
Vynikající vývarová polévka ozvláštněná tenkými plátky mandlí. Pokud se vám zachce naladit chuť do zvěřiny, použít můžete bažantí prsa místo kuřecích a jako základ použít vývar ze zvěřinových zbytků.
Jednoduchý a v pravdě klasický recept, který může při nápaditém provedení nadchnout i hodně zkušené strávníky.
Pořádné kynuté koláče - kdo si nevzpomene na dětství, ten žádné neměl. Jak se dělají, aby byly jako od babičky? Jak si na ně udělat čas v dnešní uspěchané době, někde mezi prací, úkoly s dětmi a spánkem?
To první vás naučíme, to druhé asi zůstane na vás.
Chlupaté knedlíky jsou poněkud pozapomenutým receptem, který kdysi přitom patřil k české domácí klasice. Tím, že znovu udeřily mrazy a trochu vydatnější jídlo neuškodí před prací ani před nedělním odpočinkem, podíváme se na to, jak si chlupaté knedlíky udělat a jak si je pořádně vychutnat. Takže s chutí do toho :-)
Dneska si do mixéru nasypeme jednu z nejznámějších "superpotravin" - chia semínka. Výsledkem bude smoothie s kokosovým mlékem, mangem a medem, čili slaďárna, takže při konzumaci myslete na figuru a dopřávejte si s rozumem. Ok, pojďme na to. Jaro žádá vitamíny a minerály.
Houbový kuba je součástí tradičního vánočního menu, především v jižních Čechách. Měl by si ale zasloužit více pozornosti, protože je to jednoduchý, rychlý, chutný a zdravý pokrm.
Dříve houby, hlavně v chudých rodinách, nahrazovaly maso, dnes jsou nedílnou součástí téměř každé kuchyně. Možná na to má vliv i to, že jsou Češi nejvášnivější houbaři na světě.
Je pro vás kuřecí maso fádní a rozhodně není tím, které vás v jídelním lístku zaujme? Jste ho přejedení a myslíte si, že vás už ničím nepřekvapí? Medové kuře s celerem si zamilujete natolik, že ho budete často zařazovat do vlastního jídelníčku. Kromě nezvyklé a veskrze lahodné chuti určitě budete rádi, že med i celer patří ke zdravým potravinám, které neškodí přidat do jídelníčku.
Recept na cheesecake, který vděčí svému velkému jménu zejména oblíbenosti ve Spojených státech, působí možná složitě, ale to je opravdu jen zdání. Práci na korpusu si ulehčíme podrcením máslových sušenek a větší pozornost tak můžeme věnovat tomu hlavnímu - náplni.
Věděli jste například, že recept nepochází z USA?
Spolu s tím, jak roste povědomí lidí o zdravém stravování a nutnosti omezit příjem některých typů potravy, roste i poptávka po chutných a výživově hodnotných alternativách. Mnoho možností nabízí nenápadné avokádo, ovoce s lahodnou, spíš zeleninovou chutí a obsahem zdraví prospěšných olejů a živin.
Připravte si s námi zdravou a chuťově osvěžující pomazánku.
V marocké kuchyni se snoubí vliv arabský, perský a andaluský, je záviděníhodná a unikátní. V tajine hrnci si připravíme dušený pokrm v hojně kořeněné, hedvábné omáčce. Kouzelná bude nejen lahodná chuť, ale i celý postup vaření v tradiční keramické nádobě. Tajine je znovuobjeveným konceptem pro zdravé stravování. Vynikající pro přípravu v tajine hrnci jsou téměř všechny druhy masa, my jsme pro tento recept zvolili maso hovězí.
Máte pozvané hosty nebo slavíte narozeniny a přemýšlíte, jakým dezertem překvapit, tak aby nebyl moc prostý, obyčejný ani všední, ale dostatečně „reprezentativní“ a netradiční? Vyzkoušejte neskutečně lahodný recept z hrušek, který se jen rozplývá na jazyku. Můžete si být jisti, že budete originální..
Pokud bojujete celé jaro proti únavě, je možné, že nemáte dost provitamínu A. Než se vypravíte s igelitkou do lékárny, zkuste na to jít spíš přes jídlo. Ušetříte a pochutnáte si. Dneska se podíváme na Tajine z lilku, kterému tradiční orientální příchuť dodá zázvor a římský kmín.
Vzpomínám na tu zvláštní vůni, která se jednou za čas linula z kuchyně mojí babičky. S vůní brynzy se mi vybaví babiččino vyprávění, válečná léta, časy tvrdých a nelítostných bojů ve slovenských horách. Během dlouhých zimních večerů nám babička povídala o svém dobrodružném a náročném životě na Slovensku, kde se mimo jiné jako partyzánka za války v horách ukrývala. Ze Slovenska měla nejen spoustu zážitků, ale také velmi chutných receptů tamější kuchyně. Mezi nimi byly i brynzové halušky.
Jednou z dobrot slunné Francie, kterou můžeme vychutnat i bez náročné přípravy a dovozových surovin, jsou červené fazole připravené na slanině a červeném víně. Jednoduchý recept s trochou cviku provoní celý byt a přenese Vás na pár chvil mezi řádky vinné révy, do starobylého stavení... moment, pozor, aby se to nepřipálilo!
Šumajstr je specialita Slovácka a Záhoří, která se skládá hlavně z krup, fazolí a vepřových škvarků. Tradiční krajový pokrm zde zná z kuchyně svých babiček každý, ale odkud pochází název, se můžeme jen domnívat. Nikdo si na původ tohoto zvláštního slova nepamatuje.
Čerstvá paprika je sice bohatá na vitamíny, šťavnatá a svěží, ale pečená a zbavená slupky je ještě lepší: voňavá, měkká a lahodná, prostě skvělá. Grilováním paprika změkne, ale také se zvýrazní její pikantní chuť.
Nezapomeňte ji ale zbvit slupky, zejména když použitjete otevřený oheň.
V době Velikonoc, především na zelený čtvrtek, máme každý zažitý jako tradiční pokrm špenát. Kdo by však chtěl své zvyklosti pozměnit a nechat se na chvíli unést směrem na jih, může se inspirovat tradičním velikonočním jídlem střední Itálie, rizotem s divokými bylinami. Nejenže nás obohatí o nové chutě, ale je i výrazným zdrojem vitamínů a pro tělo velmi prospěšných látek, které získáme z jarních bylin použitých v receptu.
Pokud se doma pustíte do vlastních hamburgerů z mletého masa, znamená to, že to s grilováním myslíte vážně. Jak nezklamat natěšenou návštěvu, nezničit kvalitní hovězí maso a nezanevřít na tuto mistrovskou disciplínu grilování, si řekneme v následujícím článku.
Kousli byste si? My taky, honem na to.
Jak se do grilování masa správně pustit, aby se člověk vyhnul několika začátečnickým chybám, vyvaroval se zbytečné práce a nadto dosáhl lepší chuti grilovaných potravin?
Samozřejmě není nad osobní zkušenost, ale pár rad vám přesto dáme, poučit se z vlastních chyb je skvělé, ale poučit se z cizích je mazanější!
V následujícím článku se podíváme na to, jak upéct kuře na grilu. Grilování celého kuřete totiž není úplně jednoduchou záležitostí a my chceme hned na první pokus dosáhnout co nejlepšího výsledku.
Řekneme si tedy, jak celé kuře na gril připravíme, jak postupujeme během gilování, a na závěr několik dost zásadních tipů pro optimální výsledek.
Barbecue (BBQ) omáčka ja při přípravě masa tak populární, že dala jméno i pomalé přípravě masa v zavřeném grilu. Vhodná je pro všechny typy masa a plejádu dalších receptů. I když se koření, které dává BBQ marinádě její finální chuť může lokálně měnit, základ je pořád stejný a není špatné si ho osvojit. Naopak, znamená to, že si finální omáčku můžete udělat naprosto podle vlastní chuti.
Omáčka Barbecue charakterizuje jednu z nejoblíbenějších metod přípravy masa na grilu - pomalé grilování nad doutnajícími uhlíky a vydatné dochucení některou z mnoha grilovacích omáček.
My se podíváme na recept na kuře v marinádě Barbecue, lahůdku hodnou mistrů domácího grilování.
Kuřecí maso si doslova říká o kombinaci chutí medu a příjemně dřevité brandy. Pečením kuřecího v medové marinádě navíc dostanete zlatavou sladkou krustičku, která se prostě rozplývá na jazyku. Před začátkem grilování si vyhraďte 12, ale lépe 24 hodin na marinování.
Čerstvá paprika je sice bohatá na vitamíny, šťavnatá a svěží, ale pečená a zbavená slupky je ještě lepší: voňavá, měkká a lahodná, prostě skvělá. Grilováním paprika změkne, ale také se zvýrazní její pikantní chuť.
Nezapomeňte ji ale zbvit slupky, zejména když použitjete otevřený oheň.
Steak ve sladkokyselé marinádě ze třtinové melasy, octa balsamico, limetky a chilli je chuťovým koncertem, který může ladit jako na premiéře, nebo vrzat jako při první ostré zkoušce orchestru. Správné poměry přísad do marinády a správné oko na teplotu grilu a dobu grilování jsou potom klíčem k úspěchu a potlesku všech strávníků. Jak se do steaku ve sladkokyselé pikantní marinádě pustit, si řekneme v následujícím článku.
Je tomu tak každý rok, zejména pokud máte doma kluky. Lednice plná vajec natvrdo, které už nikdo jen tak s chlebem a solí nechce.
Přesně to je moment, kdy se skvěle hodí naše tři netradiční recepty na vaječnou pomazánku s neobvyklou přísadou: jedna s olivami, další s červenou řepou a poslední s avokádem.
K Velikonocům patří beránek už od pohanských časů a na božíhodovém stole se ve formě sladké dobroty objevil bezpečně už ve středověku. Ať už kvůli tradici, nebo na poškádlení chuťových buněk - vyzkoušejte si náš recept.
S tím, jak s nám blíží Zelený čtvrtek, je potřeba přemýšlet, podle našich zvykostí, o nějakém zeleném pokrmu. Pokud si odmyslíme obarvené pivo nebo mrzkou kořalku, můžeme zkusit třeba špenátovou polévku. Že vám ve školce nechutnala? A nebylo to spíš tou školkou, než samotným špenátem?
Přepuštěné máslo jako tuk na smažení zažívá svoji renesanci. Je zdravé, nepřekonatelně dobře chutná a vyrobit si ho můžete kdykoliv doma z běžného másla z obchodu.
Znala ho už Magdalena Dobromila Rettigová, ale nové popularity se dočkalo při moderní inspiraci indickou kuchyní, takže mu někdy říkáme také Ghí.
Jednou z nejtradičnějších úprav kapřího masa na Vánoce je recept kapr na černo. Na toto kdysi lidové jídlo dnes bohužel narazíte jen ve vybraných kulinářských institutech, což je myslím škoda.
Pokud tedy fandíte tradičním metodám zpracování tradičních českých domácích surovin, pojďte si kapra na černo vyzkoušet. Jedná se o dietní pokrm s překvapivou chutí, který bude určitě chutnat i odpůrcům ryb a dětem.
Houbový kuba je součástí tradičního vánočního menu, především v jižních Čechách. Měl by si ale zasloužit více pozornosti, protože je to jednoduchý, rychlý, chutný a zdravý pokrm.
Dříve houby, hlavně v chudých rodinách, nahrazovaly maso, dnes jsou nedílnou součástí téměř každé kuchyně. Možná na to má vliv i to, že jsou Češi nejvášnivější houbaři na světě.
Ať už americký Haloween slavíme nebo ne, pokud máme děti, dlabání dýní se stejně nevyhneme. No a když už jsme u toho, z přebytečné dužiny lze uvařit velmi chutnou dýňovou polévku. Samozřejmě že můžeme taky dýni koupit přímo na jídlo, nabízí se jich několik druhů - a nemusíme čekat ani na Haloween.
Kousek pečené krkovičky na chlebu je pochoutka k podzimním plýskanicím jako dělaná. Pokud bílý chleba ogrilujete jako bruschettu a pod krkovičku položíte vrstvu teplého leča, máte ve své jednoduchosti gastronomický skvost. Vůně pečeného masa je podpořená rozmarýnem, šťavnaté lečo z čerstvé zeleniny potom přidá i výrazné zeleninové aroma.
Pokud bojujete celé jaro proti únavě, je možné, že nemáte dost provitamínu A. Než se vypravíte s igelitkou do lékárny, zkuste na to jít spíš přes jídlo. Ušetříte a pochutnáte si. Dneska se podíváme na Tajine z lilku, kterému tradiční orientální příchuť dodá zázvor a římský kmín.
S tím, jak se na pultech v obchodech začínají objevovat kýčovitě dokonalé velké jahody, je na čase oprášit recept na klasický jahodový dort, známý spíš pod názvem Fraisier.
Není úplně jednoduchý a Láďa Hruška by ho asi odmítl, ale když se povede, je ozdobou každé sváteční tabule.
Zeleninový tajine se zázvorem, římským kmínem, skočicí a cayennským pepřem pro milovníky orientální kuchyně a exotických pikantnějších chutí. Neodradí vegetariány, ale zároveň díky bohaté chuti potěší i zapřísáhlé masožrouty.
Ano, jarní očista může chutnat i takto lahodně.
Medvědí česnek je z mnoha důvodů hitem jarních recetpů. Kdo ví, kde ho hledat, vaří s ním celý březen a duben, kdo neví, usilovně hledá a ptá se známých. Čím nám tak učaroval? Pojďme se podívat na pár zajímavostí o jeho výskytu, sběru, receptech a dalším využití. Už jsou ho v lese celé lány a jakmile začne v květnu kvést, bude brzy po něm..
Podzimní recept (díky domácí úrodě dýní), který ovšem vzhledem k dostupnosti surovin v obchodech můžeme s velkou chutí vyzkoušet i během zimy. Provoní celý byt, rozproudí krev v těle a dodá chybějící vitamíny a minerální látky. Dýňovou polévku na orientální způsob můžeme připravit z dužiny většího počtu odrůd dýně, nejvhodnější je k tomu ale dýně máslová.
Jedním z nejchutnějších zimních receptů, které jsme podědili po prarodičích, je zelný list plněný mletým masem. Velmi dobře chutná, pokud je připravován pomalu, v takzvaném pomalém hrnci. Jak si připravit suroviny, jak se pustit do díla a na co nezapomenout, to se dozvíte v našem receptu.
Jedná se také o recept, který má desítky obvyklýchpodob, ale o tom třeba příště..
Kolik kuchařek, tolik receptů na bramborový salát. Obvyklé suroviny, jejich vzájemný poměr i závěrečné dochucení se liší kraj od kraje a snad i dům od domu a je to tak dobře. Jeden z méně obvyklých receptů přinášíme i my a zkusíme se tak zavděčit všem, co je bramborový salát "jak ho dělala máma" třeba už omrzel. V našem receptu doporučíme i další alternativní suroviny, kterými si můžete salát přizpůsobit vlastnímu vkusu.
Když se podíváte do okolních zemí, zjistíte, že domácí pečený čaj je českou specialitou, pochoutkou, kterou se cizinci s podobnými chutěmi teprve učí. Receptů najdete na internetu kvanta, ale v řadě případů v nich chybí praktický poznatek, konkrétní rada a osobní zkušenost. Domácí pečený čaj řadíme k našim sezónním receptům. Upéct ho můžeme kdykoliv v průběhu roku, ale pijeme ho převážně v mlsném období - v zimě..
Tak jako každý rok tak i letos se blíží to magické datum 11. listopadu, kdy prý přijíždí svatý Martin na bílém koni. Uvidíme, jestli letos k tomuto datu i zasněží, ale určitě by Vás mohl potěšit jednoduchý recept našich babiček na Svatomartinskou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Lasagne jsou velmi chutné italské jídlo, ostatně jako by snad existovalo nějaké italské, které by chutné nebylo. I když se jedná o velkou skupinu receptů, které mají společné jen kladení plochých těstovinových plátů na vrstvenou náplň, za lasagne pravé nebo klasické považujeme ty s mletým masem, rajčaty a sýrem. Pojďme na to.
Přidáním špenátu do těsta na klasickou domácí pastu získáte nebývale živou barvu na talíři, jemnou chuť a nejedno ocenění vlastního kuchařského umu. Svěží zelená barva na talíři vypadá skvěle v každém ročním období, v zimě ale obzvlášť.
Nechte se inspirovat a připravte svým blízkým nečekaně nápaditou dobrotu!
Klasické těstoviny jsou jedním z jídel, které si celiaci a další lidé s nesnášenlivostí na lepek nemohou prostě dovolit jíst. Naštěstí jsou tu recepty na bezlepkové těstoviny, které otevírají lidem s dietetickým omezením pestrou škálu chutných pokrmů, které by jinak byly nedostupné.
Po zvládnutí základů se již nekladou omezení vaší fantazii! Dobrou chuť!
Základem pro chuťově vydařený těstovinový pokrm jsou samozřejmě samotné kvalitní těstoviny. Určitě neuděláte chybu, když se podíváte po dobré italské značce v obchodě, ale my Vás chceme naučit, jak si těstoviny připravit doma. Oslňte svého partnera, návštěvu, nebo klidně půlku ulice.
Domácí těstoviny si naše babičky zvládaly dělat samy. Byla to dost úmorná práce, ale vzpomeňte si, jak skvěle chutnaly. My se do toho můžeme pustit třeba s ručním strojkem na těstoviny, profi výsledek pak bude zaručen.
Palačinky v jakékoliv podobě jsou hříšné potěšení, jakby ne. Pokud je naplníte vanilkovým pudinkem, můžete se vsadit, že se budete olizovat až za ušima. Ale když nadto přidáte do těsta čokoládu, je jasné, že objevíte něco, co vás nenechá spát.
Čokoládové palačinky navzdory dostupnosti všech surovin moc často neuvidíte. Není to důvod je co nejdřív zkusit?
Pokud vám v Rusku nabídnou Blinchiki, určitě si dejte. Jedná se o velice jednoduchý recept, který ale vyžaduje dobrý ruský kaviár.
Šampaňské otevřené jedním švihem carské důstojnické šavle je v tomto případě nepovinné.
Palačinky z těsta s ovesnými vločkami nejsou zdaleka tak obvyklým receptem, jak by domácí suroviny napovídaly. Přidáním náplně "na slano" s kousky tresky a krevet potom udělá z tohoto jídla sváteční lahůdku.
Připravte tento svěží a zajímavý pokrm nic netušící rodině, budou se olizovat až za ušima. Suroviny snadno nakoupíte v potravinách, některé třeba najdete i na své zahrádce.
Nezvyklý recept, který ovšem není vůbec složitý na výrobu. Palačinky z pohankové mouky jsou skvělým základem pro slané variace a krémová náplň s kousky uzeného lososa dokončí mistrovskou variaci chutí naprosto přesvědčivě.
Už jste někdy někoho naprosto omráčili "obyčejnou" palačinkou? Tak dneska se vám to určitě povede.
Dnes si uděláme syté smoothie se základem v ovesných vločkách, které bude svojí chuťovou kombinací připomínat vánoční svátky, ale to samozřejmě neznamená, že bychom si nepochutnali i na jaře, nebo kdykoliv v průběhu roku.
Skořice, která v receptu také figuruje, je zdraví velmi prospěšná, takže s chutí do toho :-)
Dnes si uděláme zeleninovo - ovocené smoothie, kde bude spousta zdravé dužiny z červené řepy a rebarbory, ale které bude zároveň výborně chutnat díky pomeranči a mangu, takže nebude cítit ani kyselost, ani hořkost. Pokud se nebojíte červeného pití, s chutí do toho!
V zimním období v době chřipek a nachlazení je skvělým posilovačem imunity tento nápoj z pomeranče, banánu a ananasu. Na přípravu vám postačí běžně dostupné ovoce a konopná semínka. Samozřejmě se neobejdete bez stolního mixéru.
Jdeme na to!
Podíváme se na přípravu výborného smoothie z domácích i exotických surovin. Chutná opravdu dobře a dodá tělu i potřebné živiny. Kromě vyjmenovaných surovin přirozeně budeme potřebovat spolehlivý stolní mixér.
S chutí do toho!
Pokud bojujete celé jaro proti únavě, je možné, že nemáte dost provitamínu A. Než se vypravíte s igelitkou do lékárny, zkuste na to jít spíš přes jídlo. Ušetříte a pochutnáte si. Dneska se podíváme na Tajine z lilku, kterému tradiční orientální příchuť dodá zázvor a římský kmín.
Zeleninový tajine se zázvorem, římským kmínem, skočicí a cayennským pepřem pro milovníky orientální kuchyně a exotických pikantnějších chutí. Zachutná vegetariánům, ale zároveň díky bohaté chuti potěší i zapřísáhlé masožrouty.
Ano, jarní očista může chutnat i takto lahodně. Dobrou chuť!
V marocké kuchyni se snoubí vliv arabský, perský a andaluský, je záviděníhodná a unikátní. V tajine hrnci si připravíme dušený pokrm v hojně kořeněné, hedvábné omáčce. Kouzelná bude nejen lahodná chuť, ale i celý postup vaření v tradiční keramické nádobě. Tajine je znovuobjeveným konceptem pro zdravé stravování. Vynikající pro přípravu v tajine hrnci jsou téměř všechny druhy masa, my jsme pro tento recept zvolili maso hovězí. Číst více...
Vaření v páře je často diskutovanou metodou Tepelné přípravy potravin. Pára je k potravinám šetrnější, a to nejen k zelenině, která si uchová tvar, barvu a vitamíny, ale i k masu. Kdo jednou vyzkouší jídlo, které bylo vařené na pařáku místo přímo ve vodě, pochopí. Přitom vstupní náklady nejsou vysoké a samotné vaření není o nic pracnější...
Čočka na kyselo je jednoduchý pokrm, který lze směle označit za dietní (podle toho, kolik použijeme sádla a co přidáme na dochucení) a patří k jakémusi základu každé kuchařky pro svoji jednoduchost a nepokazitelnost. Praktickým vylepšením receptu je jeho příprava v tlakovém hrnci.
Na to se dneska podíváme obzvlášť, takže s chutí do toho.
Jednou z dobrot slunné Francie, kterou můžeme vychutnat i bez náročné přípravy a dovozových surovin, jsou červené fazole připravené na slanině a červeném víně. Jednoduchý recept s trochou cviku provoní celý byt a přenese Vás na pár chvil mezi řádky vinné révy, do starobylého stavení... moment, pozor, aby se to nepřipálilo!
Pokud se pustíte do vaření rýže v tlakovém hrnci, můžete čekat výrazně lahodnější chuť a úsporu energie. Čas ušetříme také. Tlakové hrnce díky vyššímu bodu varu vody výrazně urychlují proces vaření a jídlo bývá zpravidla hotové dříve, než se v horké vodě začne ztrácet jeho přirozená barva a chuť.
V době Velikonoc, především na zelený čtvrtek, máme každý zažitý jako tradiční pokrm špenát. Kdo by však chtěl své zvyklosti pozměnit a nechat se na chvíli unést směrem na jih, může se inspirovat tradičním velikonočním jídlem střední Itálie, rizotem s divokými bylinami. Nejenže nás obohatí o nové chutě, ale je i výrazným zdrojem vitamínů a pro tělo velmi prospěšných látek, které získáme z jarních bylin použitých v receptu.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.