Medové perníčky

medové perníčky receptMedové perníčky mají mezi cukrovím zvláštní postavení. Nejsou příliš sladké, a tak se prakticky nikdy nepřejí. Navíc, tím, že se z něj dají vykrojit libovolné tvary, je možné je péct nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce nebo k svatbě.

Taky ale platí, že vzhledem k nutnosti skladovat perníčky skoro měsíc před konzumací v chladu a mírném vlhku, velká část zmizí v rukou nenechavých dětí.

Připravíme si:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 120 g medu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 3 čajové lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 bílek na potření
  • kapka citronové šťávy

Perníkové koření?

Málokdo si asi doma míchá vlastní, když se dá směs koupit, ale jde to. Připravte si

  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíci mletého hřebíčku
  • 1 lžíci mletého nového koření
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1/2 lžičky badyánu
  • špetičku mletého černého pepře (opravdu)
  • 1/2 lžičky mleté vanilky

Alternativní přísady:

  • 1/2 lžičky fenyklu
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 citronové kůry
  • 1/2 lžičky pomerančové kůry
  • cayenský pepř

K podrcení a umíchání kořenící směsi s výhodou využijete kamennou třecí misku nebo hmoždíř, pokud máte suroviny v kuse. Z podrcených můžete perníkové koření namíchat rovnou do kořenky, ve které zůstane. Pokud máte pocit, že dělala vaše babička perníkové koření jinak, z jiných přísad a v jiných poměrech, můžete mít samozřejmě pravdu, protože sto lidí = sto chutí.


food processoryNáš tip: Food processory

Pokud na hnětení těsta nemáte kuchyňský robot nebo alespoň ruční šlehač vybavený hnětacími háky, je možné těsto vypracovat i v některých typech food processorů. Bedlivě se podívejte do seznamu funkcí a vybavení. Na svislou osu lze u některých food processorů nasadit hnětací nástavec a připravit těsto podobně jako v kuchyňském robotu.

 

Jak na pečení perníčků?

Pokud jde o těsto, perníčky spadají do kategorie "dejte všechno dohromady a zamíchejte". Jen přecejen doporučujeme nejprve pořádně promíchat suché suroviny, abyste pak neměli v perníčcích nezamíchané hrudky. Takže až teprve v momentě, kdy máte všechno sypké smíchané, přidejte máslo, vejce a med a znovu míchejte.

Měkké vláčné těsto vyklopte na potravinářskou fólii a zabalené dejte 2 dny odležet do spižírny nebo jiné chladnější místo. V lednici je chladno moc, takže spíš do zavřené krabice za okno, ale ať na něm nehodují holubi.

Poté těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme. Pečeme například na pečícím papíru, na tplotě 170 °C po dobu 8 minut. Myslete na to, že pokud najednou vykrájíte malé a velké tvary, jedno z toho určitě spálíte.

Horké perníčky jemně potřeme bílkem a zdobíme pastou umíchanou z cukru a citronové šťávy.

Hotové perníčky lze samozřejmě jíst okamžitě, což bohužel všichni vědí, a tak je potřeba hlídat, aby něco vůbec zbylo na Štědrý den. Zpravidla totiž pečeme o prvním adventním víkendu a hotové dáváme perníčky s rozkrojeným jablkem do krabice do chladu, aby natáhly vlhkost a změkly.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.