Štítky: Vánoční recepty, Velikonoční recepty
Medové perníčky mají mezi cukrovím zvláštní postavení. Nejsou příliš sladké, a tak se prakticky nikdy nepřejí. Navíc, tím, že se z něj dají vykrojit libovolné tvary, je možné je péct nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce nebo k svatbě.
Taky ale platí, že vzhledem k nutnosti skladovat perníčky skoro měsíc před konzumací v chladu a mírném vlhku, velká část zmizí v rukou nenechavých dětí.
Málokdo si asi doma míchá vlastní, když se dá směs koupit, ale jde to. Připravte si
K podrcení a umíchání kořenící směsi s výhodou využijete kamennou třecí misku nebo hmoždíř, pokud máte suroviny v kuse. Z podrcených můžete perníkové koření namíchat rovnou do kořenky, ve které zůstane. Pokud máte pocit, že dělala vaše babička perníkové koření jinak, z jiných přísad a v jiných poměrech, můžete mít samozřejmě pravdu, protože sto lidí = sto chutí.
Pokud na hnětení těsta nemáte kuchyňský robot nebo alespoň ruční šlehač vybavený hnětacími háky, je možné těsto vypracovat i v některých typech food processorů. Bedlivě se podívejte do seznamu funkcí a vybavení. Na svislou osu lze u některých food processorů nasadit hnětací nástavec a připravit těsto podobně jako v kuchyňském robotu.
Pokud jde o těsto, perníčky spadají do kategorie "dejte všechno dohromady a zamíchejte". Jen přecejen doporučujeme nejprve pořádně promíchat suché suroviny, abyste pak neměli v perníčcích nezamíchané hrudky. Takže až teprve v momentě, kdy máte všechno sypké smíchané, přidejte máslo, vejce a med a znovu míchejte.
Měkké vláčné těsto vyklopte na potravinářskou fólii a zabalené dejte 2 dny odležet do spižírny nebo jiné chladnější místo. V lednici je chladno moc, takže spíš do zavřené krabice za okno, ale ať na něm nehodují holubi.
Poté těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme. Pečeme například na pečícím papíru, na tplotě 170 °C po dobu 8 minut. Myslete na to, že pokud najednou vykrájíte malé a velké tvary, jedno z toho určitě spálíte.
Horké perníčky jemně potřeme bílkem a zdobíme pastou umíchanou z cukru a citronové šťávy.
Hotové perníčky lze samozřejmě jíst okamžitě, což bohužel všichni vědí, a tak je potřeba hlídat, aby něco vůbec zbylo na Štědrý den. Zpravidla totiž pečeme o prvním adventním víkendu a hotové dáváme perníčky s rozkrojeným jablkem do krabice do chladu, aby natáhly vlhkost a změkly.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.