Štítky: Velikonoční recepty
Je tomu tak každý rok, zejména pokud máte doma kluky. Lednice plná vajec natvrdo, které už nikdo jen tak s chlebem a solí nechce.
Přesně to je moment, kdy se skvěle hodí naše tři netradiční recepty na vaječnou pomazánku s neobvyklou přísadou: jedna s olivami, další s červenou řepou a poslední s avokádem.
Taky jste si celý život mysleli, že jsou vajíčka cholesterolovou bombou, která do zdravé výživy nepatří? Poslední výzkumy mluví jinak, takže vajíčkům znovu můžeme dát šanci.
Studie prokázaly, že při denní konzumaci jednoho až dvou vajec denně nedošlo k žádnému zvýšení zdravotních rizik. Pouhých 25 % cholesterolu v krvi totiž pochází přímo z potravy, kterou zkonzumujeme, zbytek si tělo vytváří samo ze zkonzumovaného tuku. Vejce však obsahují celou řadu tělu prospěšných živin, a to nenasycených tuků, kyseliny listové, vitamínů skupiny B a minerálních látek.
Náš tip: na krájení vajec ještě nikdo nevymyslel nic šikovnějšího, než drátěnou mřížku, přes kterou celé oloupané vejce protlačíte. Pokud to chceme zkusit nožem, vezmeme si velký, pořádně ostrý. Lepení žloudku zabráníme, pokud budeme nůž pravidelně máčet ve vodě.
Během oblíbených velikonočních svátků a oslav jara se v mnoha českých domácnostech sejde velké množství natvrdo uvařených vajec. Možností, jak s nimi naložit, je celá řada, můžete je přidat do různých pokrmů, salátů či pomazánek. Vajíčková pomazánka je však takovou každoroční klasikou, kterou má rád téměř každý z nás.
V případě, že nemáte chuť na tento tradiční vaječný pokrm, přinášíme 3 tipy na jeho obměnu. Žádný z receptů vám nezabere více jak pár minut a opravdu stojí za to! Pomazánku si můžete vychutnat na snídani, svačinu nebo třeba večeři, některá z níže popsaných kombinací vás určitě zaujme.
Dva kousky kuchyňských nožů, které zpravidla doma nemáme, ale mohli bychom. K dostání v pevném obalu a za rozumnou cenu. Mrkněte na to, než vás někdo předběhne a my je vyprodáme!
Vajíčková pomazánka s olivami
Pro první recept na vaječnou pomazánku si vypůjčíme přímořské suroviny. Proč? Protože skvěle chutnají.
Pohodlí v kuchyni se skládá ze zdánlivých maličkostí. Třeba takové krájecí prkénko. Taky máte doma staré, prasklé, nebo jste se nechali nalákat na silikonové náhražky a od té doby si nadáváte? Bambusové dřevo je přirozeně mastné a dobře zvládá máčení ve vodě. Doporučuje i Zdeněk Pohlreich...
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme pod studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky, nebo protlačíme přes mřížku. Větší černé olivy propláchneme a nakrájíme na drobno stejně jako oloupanou jarní cibulku a sterilované okurky. Promícháme dohromady kousky vajec, sýr, cibuli, okurku a olivy, podle chuti přidáme hořčici, sůl a pepř.
Hustotu pomazánku ovlivníme množstvím tatarské omáčky, tu lze nahradit zakysanou smetanou či bílým jogurtem pro odlehčení. Hotovou vaječnou pomazánku dáme vychladit do lednice. Podáváme na chlebíčky, jednohubky a čerstvý chléb.
Tato pomazánka bude trochu do fialova, což by vás nemělo odradit. Červená řepa je často opomíjeným zdrojem vitamínů a minerálních látek.
Vejce se nejlépe vaří buď ve speciálním malém hrnku, nebo v rendlíku. Důležité je, aby se kolem vajec neohřívalo množství další vody bez užitku. Rendlíky jsou hrnce na dlouhé rukojeti s malým průměrem dna, kromě vajec je využijete na ohřívání polévek, omáček, nebo rozehřívání másla a čokolády.
Oloupeme vařená vejce, nakrájíme na kostičky, nebo je protlačíme přes mřížku do misky. Přidáme nastrouhanou uvařenou červenou řepu, bílý jogurt, sezamové semínko a podle chuti čerstvý či sušený česnek, sůl a pepř. Dobře promícháme a máme hotovo! Podáváme s chlebem nebo bagetkou.
Také avokádo patří mezi potraviny, které znají zastánci zdravé výživy, ale my ostatní jim nevěnujeme ani polovinu pozornosti, kterou by zasloužilo.
Nejprve uvaříme vejce natvrdo a dáme je vychladit. Mezitím oloupeme avokádo a nakrájíme jej na malé kostičky. Vejce nakrájíme na větší kousky nebo protlačíme přes mřížku. Do základní směsi dejte máslo, majonézu, sůl a pepř. Důkladně promícháme a poté můžeme přidat na malé kostičky nakrájenou červenou papriku a šunku. Zakápneme citrónovou šťávou a servírujeme s bagetkami nebo s toastovým chlebem.
Náš tip! Pokud na vaječnou pomazánku narazíte i mimo Velikonoce, zkuste tuto radu na vaření vajec natvrdo: Do vody dávejte vejce o pokojové teplotě (ne přímo z lednice) a do vody přidejte špetku octa, potom neprasknou. Deset minut varu zpravidla stačí i u velkých vajec na to, aby byla natvrdo.
fotografie v úvodu: http://maxpixel.freegreatpicture.com
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.