Štítky: Vánoční recepty, Velikonoční recepty
Vanilkové rohlíčky patří jako cukroví k naprosté klasice a pravděpodobně nenajdete nikoho, kdo by je neměl rád, nebo alespoň neochutnal, když má možnost. U nás doma vždycky zmizely první, možná v těsném závěsu za lineckým cukrovím.
Recept jako obvykle není nijak složitý a tak se na výsledku nejvíc podepíše kvalita ořechů, dobře dodržená teplota a čas a také umění při plnění formiček
Přesně tady se pekaři a pekařky vanilkových rohlíčků dělí na dvě nesmiřitelné skupiny. Pokud se náhodou stane, že máte v rodině zástupce z obou táborů, máte vyhráno, protože ochutnáte z obou. O co jde?
Vanilkový rohlíček by měl být zatočený jako - no, jako rohlík. Tedy ten rohlík, který je zatočený, jestli si rozumíme. Kýženého tvaru lze docílit ručně, což vyžaduje dost velkou šikovnost, nebo také vmáčknutím odpovídající gramáže těsta do formičky. Ani to není nejjednodušší věci na světě, pokud by někoho napadlo druhou skupinu pomlouvat. Tvar rohlíčku se ve finále bude lišit - ruční práce bude vypadat skutečně jako miniaturní zatočený rohlík, kdežto z formičky vyjde plošší, ale zato pravidelnější půlměsíc, často s vroubkokvaným svrškem.
Protože rovnoměrnost pečení záleží na dodržení tvaru a gramáže. A při vší úctě - kdo udělá dvě stě rohlíčků jeden jako druhý? Tedy pokud to umíte, máte se čím chlubit. Pro ostatní to mohou být zbytečné nervy.
Máslo utřete s cukrem vařečkou v míse. Přidejte žloutek, mouku se špetkou soli, ořechy a citronovou kůru.
Jedním z nejoblíbenějších příslušenství ke kuchyňskému robotu je mlýnek / struhadlo s výměnnými bubny na krouhání nebo plátkování různých potravin od ořechů až po zeleninu nebo sýry. Všechny ořechy na vánoční pečení s ním zpracujete bez námahy během pár chvil.
Vyracujte těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu uležet v chladu.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Těsto rozválejte na tenkou špagetu a buď ji nakrájejte nožem na 5cm válečky, které se ručně ohnou do tvaru rohlíčku, nebo odměřené kousky vmačkávejte do formiček jemně vymáznutých máslem (rohlíčky se ve formičkách pečou). Po deseti minutách by mělo těsto zrůžovět a máte skoro hotovo.
Upečené rohlíčky ještě horké obalujte vanilkovým cukrem.
Na pěkně rovnoměrně namleté vlašské ořechy teoreticky nepotřebujete mlýnek. Dají se totiž i nasekat najemno pomocí sekáčku nebo food processoru, který sekáček obsahuje. Dosáhne se rovnoměrnějších kousků a menšího zastoupení drtě.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.