Velikonoční mazanec

recept na velikonoční mazanecVelikonoční mazanec patří k tradičním jídlům na svátečním stole během Velikonoc a tak společně s vánoční vánočkou patří k pečivu, které se dodnes peče téměř v každé domácnosti. V době, kdy lidé více drželi na křesťanské tradice, se pekl mazanec už na bílou sobotu, aby byl na stole ve sváteční neděli. Nejdříve ale hospodyňka s mazancem musela do kostela pro sváteční pomazání, teprve potom se mohl nakrájet na stůl. Odtud tedy jméno pečiva - mazanec.

 

Připravíme si:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • 160 g másla
  • 100 g cukru krystal
  • 80 g kandovaného ovoce
  • 60 g rozinek
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 polévkové lžíce smetany na šlehání
  • 1 žloutek
  • 1 kostku droždí
  • nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu
  • něco na vymaštění plechu
  • vanilkový cukr na posypání
  • špetku soli

Pečeme velikonoční mazanec:

Nejdříve si založíme kvásek tak, že trochu mouky smícháme s rozdreným droždím a vlažným mlékem. Počkáme asi 15 minut.


kuchyňské roboty SMEGNáš tip: Kuchyňské roboty SMEG

Pokud to s pečením myslíte alespoň trochu vážně, neničte si už ruce a záda. Na přípravu těst, ale i šlehaček a krémů, se nejvíc vyplatí spolehlivý kuchyňský robot. Značka SMEG nabízí designově unikátní kolekci spotřebičů inspirovanou padesátými lety a užitným designem té doby. Radost pohledět, ale samozřejmě dvakrát větší radost mít a používat.

 

 


Máslo necháme zatím změknout, pak ho smícháme s cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Vypracujeme v kuchyňském robotu a během procesu přidáme tvaroh.

Prosejeme mouku a přisypáváme do másla s tvarohem, potom přidáme vzejitý kvásek a vymícháme hladké těsto. To je potom potřeba nechat hodinu kynout na teplém místě.

Do těsta zamícháme hrozinky a kandované ovoce. Kdo kandované nemá rád, nahradí gramáž dalšími hrozinkami. Potom, co z těsta vytvarujeme bochník, necháme ho dalších 30 minut kynout na připraveném už vymaštěném plechu.

Před samotným pečením nyní bochníček potřeme žloutkem rozmíchaným se smetanou na šlehání.

Pečeme na 200 °C po dobu 30 - 35 minut.


trouby smegNáš tip: Špičkové italské trouby SMEG

Napěchované moderními technologiemi, přitom tak jednoduché a pěkné. Profesionálních výsledků dosáhnete s troubami od světoznámého italského výrobce SMEG. Nezapomeňte si prohlédnout také sortiment našich varných desek SMEG.

 

 

 


Upečený mazanec je vhodné posypat vanilkovým cukrem, ale někteří ho raději jedí neposypaný, takže je to na vás.

I když je mazanec chuťově stejný s vánočkou a ty seženete v supermarketu celoročně, nenechte se ukolébat k jednoduchému nákupu, ale zkuste si opravdu mazanec upéct. Vůně sladkého pečiva, kterou znáte z dětství, vám totiž neskutečně zlepší náladu během svátků.

 

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.