RECEPTY NA POLÉVKY

polévkové receptyMagazín Homeware > Recepty >

Polévka je grunt, maso je špunt. Takovou říkanku pro mě měla babička, když se mi do polévky nechtělo. Dnes může být ale polévka i samostaným jídlem a kulinářským zážitkem, ne jen základem pro plný žaludek, nebo lékem na podrážděný krk.

Pojďme se podívat na oblíbené i méně tradiční polévky, sezónní klasiky nebo pochoutky pro jakoukoliv příležitost.


co je nového?

recept na cibulačkuCibulová polévka

Lidé, co někdy ochutnali cibulovou polévku, se v principu ihned rozdělí na dvě kategorie: "nikdy víc" a "nikdy jinak". Předpokládejme, že kategorie milovníků specifické chuti cibulové polévky vždycky výrazně převáží ty, pro které to prostě není jejich šálek a pojďme se podívat, jak si takovou francouzskou cibulačku udělat doma. Zejména v chladné části roku...

 

Recept na jarní špenátovou polévkuJarní špenátová polévka

S tím, jak s nám blíží Zelený čtvrtek, je potřeba přemýšlet, podle našich zvykostí, o nějakém zeleném pokrmu. Pokud si odmyslíme obarvené pivo nebo mrzkou kořalku, můžeme zkusit třeba špenátovou polévku. Že vám ve školce nechutnala? A nebylo to spíš tou školkou, než samotným špenátem?

 

Recept na polévku z máslové dýněPolévka z máslové dýně

Podzimní recept (díky domácí úrodě dýní), který ovšem vzhledem k dostupnosti surovin v obchodech můžeme s velkou chutí vyzkoušet i během zimy. Provoní celý byt, rozproudí krev v těle a dodá chybějící vitamíny a minerální látky. Dýňovou polévku na orientální způsob můžeme připravit z dužiny většího počtu odrůd dýně, nejvhodnější je k tomu ale dýně máslová.

 

recept na zeleninový borščZeleninový boršč

Ať už je to bezprostředně po svátcích žravosti, které v našich podmínkách nastávají minimálně dvakrát ročně - na Vánoce a na Velikonoce - nebo po prohýřeném víkendu s grilovačkou - čas od času si řekneme, že by to chtělo zvolnit a jeden den tělo tak trochu dát do pořádku. Jeden den sníženého kalorického příjmu, kdy zásobíme tělo vlákninou a vitamíny, čas od času prospěje. 

 

Recept na kuřecí polévku s mandlemiKuřecí polévka s mandlemi

Vynikající vývarová polévka ozvláštněná tenkými plátky mandlí. Pokud se vám zachce naladit chuť do zvěřiny, použít můžete bažantí prsa místo kuřecích a jako základ použít vývar ze zvěřinových zbytků.

 

 

Recept na zelnou polévku Pak ChoyZelná polévka pak choy

Orientální a zejména potom čínská kuchařka je nevyčerpatelnou studnicí inspirce pro naše chuťové pohárky. Dneska se podíváme na tradiční čínskou zelnou polévku, kterou najdete také pod názvy pak choy, pak čoi a spoustou dalších fonetických přepisů.

 

Recept na kuřecí polévku s těstovinamiKuřecí polévka s těstovinami

Sytá polévka vhodná jako pokrm k obědu či k večeři, do které můžete dát zeleninu podle vlastní chuti. Dětem se budou líbit drobné těstoviny různých tvarů, my dospělí máme na výběr ze všech těstovin dostupných v obchodě, v případě nouze i nalámané špagety.

 

Recept na dýňovou polévkuDýňová polévka

Ať už americký Haloween slavíme nebo ne, pokud máme děti, dlabání dýní se stejně nevyhneme. No a když už jsme u toho, z přebytečné dužiny lze uvařit velmi chutnou dýňovou polévku. Výsledkem bude hutný zeleninový krém, zejména vhodný na posilněnou do podzimních plýskanic.

 

Španělská rajčatová polévkaŠpanělská rajčatová polévka

Tato středozemní rajčatová polévka se zahušťuje nakrájeným chlebem, jak se dosud podle tradice dělá v některých částech Španělska, a podává se s opečenou ciabatttou, bagetou, nebo rozpečeným česnekovým chlebem.

 

 

Recept na vánoční rybí polévkuRybí polévka

Rybí polévka patří k vánočním jídlům s nejdelší tradicí. Zatímco smažený kapr se salátem, nebo dokonce řízek, patří výhradně k novodobé sváteční kuchařce, zahuštěná rybí polévka se jedla i v době, kdy na štědrovečerním stole nebylo skoro nic z toho, co si pod pojmem Vánoce představujeme dneska.

 

Recept na dýňovou polévku s listy šalvěje a mandlovou drobenkouDýňová polévka s listy šalvěje a mandlovou drobenkou

Podzim je čas dýňových polévek, které příjemně zahřejí v žaludku vším tím nastřádaným sluníčkem během zrání, a potěší během pošmourných dnů třeba i optimistickou barvou.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.