Štítky: Recepty na grilování
Barbecue (BBQ) omáčka je jednou z nejrozšířenějších, které se používají při grilování masa, ať už k naložení, nebo dodatečnému dochucení. Vhodná je pro všechny typy masa a plejádu dalších receptů.
I když se koření, které dává BBQ marinádě její finální chuť může lokálně měnit, základ je pořád stejný a není špatné si ho osvojit. Naopak, znamená to, že si finální omáčku můžete udělat naprosto podle vlastní chuti.
Oblíbená Barbecue omáčka, (zkráceně BBQ) je jedna z nejznámějších a nejrozšířenějších, je výrazně aromatická a lze ji použít k dochucení hotových jídel, k podlévání při pečení i jako marinádu na syrové maso před grilováním. Chuťově se hodí k libovému i tučnějšímu masu jakéhokoliv druhu, včetně vepřových nebo hovězích žeber a kuřat. Jednotlivé tradiční ingredience se velmi liší podle jednotlivých zemí, ale většina z nich kombinuje nějakou variaci koření se stejným základem - octem a rajčatovým protlakem. V každé zemi se do BBQ omáčky přidává jiné koření, například jiný druh hořčice nebo sladidla, jako je cukr nebo melasa.
Poměrně neobvyklá, ale na druhé straně dost chytře vymyšlená věcička - gril, který si odnesete kamkoliv do přírody nebo na piknik do parku, přičemž neřešíte žádné kompromisy, jako nedostatečný výkon nebo křehkou konstrukci. Horní poklop grilu z masivního korku slouží během grilování jako podstavec a zároveň díky výřezům i jako regulace vzduchu. Nepropálíte stůl nebo deku a samozřejmě ani samotný korek. Vyzkoušeli jsme tři sezóny po sobě a gril nenese známky opotřebení.
Nejpopulárnější barbecue omáčka v USA je komerčně rozšířená Kansas City-styl, která používá rajčatový protlak, kukuřičný sirup, melasu a ocet. Tato varianta je z obvyklých BBQ méně intenzivní, a je podobná se steakovou nebo britskou hnědou omáčkou.
Nejprve si oloupeme cibuli a nakrájíme na jemné kostičky, následně oloupeme česnek a rozmačkáme ho. Pokud chcete omáčku pikantnější, připravíme si chilli papričku, kterou omyjeme a rozpůlíme, zbavíme jí semínek a nakrájíme na malé kostičky. Mezi tím si v pánvi na rozpáleném olivovém oleji podusíme cibuli a česnek (můžeme přidat chilli papričku), a jakmile cibule chytá barvu, přidáme rajčatové pyré (může být i protlak), citónovou šťávu (někdy zkuste místo toho limetkovou), cukr nebo melasu (můžeme nahradit medem), skořici a pro dochucení pepř a sůl.
Omáčku vaříme na mírném ohni 15-20 minut, dokud nemá tužší konzistenci, následně necháme vychladnout.
Barbecue omáčku charakterizuje tradiční načervenalá barva a převládající sladkokyselá chuť. Masu pomůže jako marináda uchovat víc šťavnatosti, při dochucení hotového pečeného masa dává zajímavý chuťový kontrast k chuti masa.
Sada základního vybavení do kuchyně, ovšem v kvalitě Zwilling J. A. Henckels. Perfektní jako stavební dar nebo startovací výbava, pokud se vám děti stěhují do vlastního bydlení. Hrnce i pánve je možné individuálně dokoupit a tak nejste limitovaní tím, jak startovní sada vypadá v základním složení. Díky příznivému cenovému nastavení získáte devět kvalitních pomocníků německé výroby výrazně levněji, než kdybyste pánve, hrnce, prkénko, nůž, škrabku a nůžky kupovali jednotlivě.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.