Barbecue (BBQ) omáčka nebo marináda

BBG omáčka, marináda

Barbecue (BBQ) omáčka je jednou z nejrozšířenějších, které se používají při grilování masa, ať už k naložení, nebo dodatečnému dochucení. Vhodná je pro všechny typy masa a plejádu dalších receptů.

I když se koření, které dává BBQ marinádě její finální chuť může lokálně měnit, základ je pořád stejný a není špatné si ho osvojit. Naopak, znamená to, že si finální omáčku můžete udělat naprosto podle vlastní chuti.

 

Oblíbená Barbecue omáčka, (zkráceně BBQ) je jedna z nejznámějších a nejrozšířenějších, je výrazně aromatická a lze ji použít k dochucení hotových jídel, k podlévání při pečení i jako marinádu na syrové maso před grilováním. Chuťově se hodí k libovému i tučnějšímu masu jakéhokoliv druhu, včetně vepřových nebo hovězích žeber a kuřat. Jednotlivé tradiční ingredience se velmi liší podle jednotlivých zemí, ale většina z nich kombinuje nějakou variaci koření se stejným základem - octem a rajčatovým protlakem. V každé zemi se do BBQ omáčky přidává jiné koření, například jiný druh hořčice nebo sladidla, jako je cukr nebo melasa.


mobilní grilNáš tip: Mobilní gril BergHOFF BBQ Table

Poměrně neobvyklá, ale na druhé straně dost chytře vymyšlená věcička - gril, který si odnesete kamkoliv do přírody nebo na piknik do parku, přičemž neřešíte žádné kompromisy, jako nedostatečný výkon nebo křehkou konstrukci. Horní poklop grilu z masivního korku slouží během grilování jako podstavec a zároveň díky výřezům i jako regulace vzduchu. Nepropálíte stůl nebo deku a samozřejmě ani samotný korek. Vyzkoušeli jsme tři sezóny po sobě a gril nenese známky opotřebení.

 


BBQ Kansas City-styl

Nejpopulárnější barbecue omáčka v USA je komerčně rozšířená Kansas City-styl, která používá rajčatový protlak, kukuřičný sirup, melasu a ocet. Tato varianta je z obvyklých BBQ méně intenzivní, a je podobná se steakovou nebo britskou hnědou omáčkou. 

Suroviny k přípravě barbecue omáčky:

  • 250 g rajčatového pyré nebo nakrájených rajčat
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 lžičku hořčice 
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy nebo limetky
  • 1 lžíce hnědého cukru nebo melasy (můžeme nahradit medem)
  • 1/2 lžičky mleté skořice 
  • bílý pepř a sůl podle chuti
  • 1 ks červené chilli papričky - pokud jí chcete pikantnější

Příprava BBQ omáčky:

Nejprve si oloupeme cibuli a nakrájíme na jemné kostičky, následně oloupeme česnek a rozmačkáme ho. Pokud chcete omáčku pikantnější, připravíme si chilli papričku, kterou omyjeme a rozpůlíme, zbavíme jí semínek a nakrájíme na malé kostičky. Mezi tím si v pánvi na rozpáleném olivovém oleji podusíme cibuli a česnek (můžeme přidat chilli papričku), a jakmile cibule chytá barvu, přidáme rajčatové pyré (může být i protlak), citónovou šťávu (někdy zkuste místo toho limetkovou), cukr nebo melasu (můžeme nahradit medem), skořici a pro dochucení pepř a sůl.

Omáčku vaříme na mírném ohni 15-20 minut, dokud nemá tužší konzistenci, následně necháme vychladnout.

 barbecue omáčka recept

Barbecue omáčku charakterizuje tradiční načervenalá barva a převládající sladkokyselá chuť. Masu pomůže jako marináda uchovat víc šťavnatosti, při dochucení hotového pečeného masa dává zajímavý chuťový kontrast k chuti masa.


startovací sada nádobíNáš tip: Zwilling starter set do kuchyně 9 ks

Sada základního vybavení do kuchyně, ovšem v kvalitě Zwilling J. A. Henckels. Perfektní jako stavební dar nebo startovací výbava, pokud se vám děti stěhují do vlastního bydlení. Hrnce i pánve je možné individuálně dokoupit a tak nejste limitovaní tím, jak startovní sada vypadá v základním složení. Díky příznivému cenovému nastavení získáte devět kvalitních pomocníků německé výroby výrazně levněji, než kdybyste pánve, hrnce, prkénko, nůž, škrabku a nůžky kupovali jednotlivě.

 


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.