Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka

Spolu s tím, jak roste povědomí lidí o zdravém stravování a nutnosti omezit příjem některých typů potravy, roste i poptávka po chutných a výživově hodnotných alternativách. Mnoho možností nabízí nenápadné avokádo, ovoce s lahodnou, spíš zeleninovou chutí a obsahem zdraví prospěšných olejů a živin.

Připravte si s námi zdravou a chuťově osvěžující pomazánku.

 

Málokteré ovoce se může pyšnit tak nevšedním a krásným názvem stromu, na kterém roste, jako avokádo. Tento strom se jmenuje hruškovec přelahodný. Vzhledem k tomu, že avokádo postrádá sladkou ovocnou chuť a nejčastěji se kombinuje v různých receptech se zeleninou, vás může překvapit, že se skutečně jedná o plnohodnotné ovoce. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, za domov se považuje Mexiko. Není sladké a obsahuje velmi kvalitní rostlinné tuky, je velmi zdravé, plné minerálních látek a v kuchyni se používá syrové i tepelně upravené. Bez zajímavosti jistě není ani to, že jeho mimořádně nepropustná slupka do dužiny nepropouští žádné chemické ošetření, avokádu se tak někdy říká nejčistší ovoce.

Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem vody, podobně jako banán nebo olivy. Díky své zásaditosti příznivě působí na sliznici a na žaludeční prostředí, pomáhá při nervozitě, depresím a stresu. Je vhodné při hubnutí jako náhražka másla nebo majonézy. Nejlépe chutná zasyrova ve formě salátů, pomazánek a dipů. Úplně nejjednodušší příprava je avokádo oloupat, odstranit pecku, nakrájet na plátky a podávat posolené a opepřené na čerstvém chlebu.

Důležitý výběr a skladování

Už v obchodě buďte ostražití a vybírejte avokádo tak akorát zralé, na pohmat lehce měkké. Někdy takové plody mívají označení v podobě nálepky Eat me, určené k přímé spotřebě. Nezralé plody nechte v pokojové teplotě pár dní dozrát. Určitě ale nepatří do ledničky, tam by mohlo pod slupkou zčernat.

Co bude potřeba k přípravě pomazánky:

  • 2 avokáda
  • 4 uvařená vejce
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • nasekaná pažitka
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl, kajenský pepř.

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, lžičkou vydlabejte dužinu, zakápněte citronem, aby nezhnědla a v mixéru ji rozmělněte spolu s vejci, se smetanou a hořčicí na hladkou kaši. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s pečivem nebo osmahlou bagetou nebo topinkou, ozdobené pažitkou a nahrubo namletým pepřem.

A teď ještě jedno důležité upozornění pro majitele domácích mazlíčků

Avokádo obsahuje pepsin, který člověku neublíží, ale pro malá zvířata je silně jedovatý. Pro domácí ptactvo, ale i pro kočky nebo psy by konzumace avokáda mohla znamenat rychlý konec.

Další využití Avokáda:

Hojně se používá také v kosmetice pro pleťové masky, šampony či vlasové kúry. Je dobré pro suchou pleť.

Tu nejjednodušší pleťovou masku si můžete připravit i doma. Avokádo rozmačkejte na hustou kaši, natřete na obličej a nechte 15 – 30 minut působit.

A závěrem jeden zvláštní tip. Vyjměte šetrně pecku, ponořte do skleničky z jedné třetiny do vody a nechte ji zakořenit. Musíte mít trpělivost, může to trvat až několik týdnů. Potom ji zasaďte a vyroste vám pěkná pokojová rostlina, která bude ozdobou vašeho interiéru.

Avokádo, pecka ve skleničce

Pecku z avokáda můžeme nechat naklíčit (ponoříme napůl do vody) a zakořenit a vypěstovat si doma zajímavou pokojovou rostlinu. Fotografie: Skyseeker

K přípravě tohoto jídla s výhodou využijete:

 

sekáčky

Sekáček

Dělá sice jen jednu práci pořád dokola, zato pořádně a s nadprůměrnými výsledky. Pokud máte rádi pomazánky, ale třeba i na jemno rozmělněnou zeleninu v polévce, omáčce nebo marinádě, je docela možné, že se u vás sekáček KitchenAid zabydlí hned při prvním použití a nedáte ho z ruky. Excelentní výkon, ergonomie a kultivovaně tichý chod jsou samozřejmostí.

 

sekáček nástavec k mixéru

Sekáček jako příslušenství k tyčovému mixéru

Stejnou službu, jako samostatně stojící stolní sekáček, udělá i funkční nástavec k tyčovému mixéru, a ušetříte místo na pracovní ploše. Tyčové mixéry Bamix, ale i Korkmaz nebo KitchenAid najdete v našem oddělení mixérů a šlehačů. Ušetřete si práci a těšte se z profesionálních výsledků.

 

 

Fotografie v úvodu: Jennifer

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.