Domácí bezlepkové těstoviny

domácí bezlepkové těstovinyDomácí těstoviny bez otravného lepku, který řadě lidí působí zažívací potíže, nejsou vůbec složitým receptem. Pro všechny celiaky a další lidi, kteří cítí, že by se obilným produktům měli alespoň občas vyhnout, jsou bezlepkové těstoviny šancí na normálnější stravování bez omezování.

Takže si připravte válečky, jdeme na to...

Lepek, neboli také gluten, je směsí dvou bílkovin, které jsou přirozeně zastoupeny v obilninách, zejména v pšenici, žitu a ječmeni. Lepek dává pružnost a lepivost obilnému těstu a výslednou pružnost dává i hotovému pečivu. Jeho množství v mouce je hlavním kritériem posuzování kvality obilí. Ale co když ho tělo nechce?

Hledání náhrad za obilné produkty je komplikované právě proto, protože soudržnost, měkkost a pružnost výrobkům z těsta není snadné bez lepku napodobit. My v našem receptu budeme používat takzvanou xanthanovou gumu, ale nebojte se, je to ryze přírodní látka, kterou koupíte v každé zdravé výživě.

Co budeme na bezlepkové těstoviny potřebovat?

Na 4 porce si připravíme:

  • 150 g rýžové mouky (plus něco málo na podsypání při vyvalování)
  • 50 g bramborového škrobu
  • 3 vejce (větší)
  • 2 lžíce xanthanové gumy (bílý prášek prodávaný ve zdravé výživě)
  • 1 lžíci kukuřičné mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíci olivového oleje

Rýžová mouka ani s xanthanovou gumou nebude nikdy tak pružná a lepivá, jako pšeničná. Tím se ale nenecháme odradit a když se bude trochu trhat, budeme opatrnější, případně nebudeme vyvalovat těsto úplně dotenka, ale třeba na 2 mm. To by mělo zabránit trhání špaget, pokud se chystáte třeba na ravioli, trhání tolik nehrozí.

Postup:

Všechny suché ingredience nasypte do větší mísy a dobře promíchejte. Poté přidejte vejce a olej (klasicky udělejte v hromádce důlek a do něj olej a vejce). Vypracujte těsto. Bude trochu tužší, než jste běžně zvyklí, takže neváhejte, pokud máte možnost použít kuchyňský robot, nebo máte třeba po ruce ruční šlehač s hnětacími háky. Samozřejmě kdo rád posiluje zápěstí, zvládne to i bez nich.

Jakmile je těsto vypracované, je potřeba zabránit jeho osychání. Toho nejlépe docílíte zabalením do mikrotenového sáčku. K vyválení vždy odeberte kousek, na pomoučeném válu rozválejte válečkem. U takto křehkého těsta vřele doporučujeme strojek na těstoviny, díky kterému docílíte na mikrometr přesně stejné tloušťky a zabráníte většímu trhání. Těsto může po průchodu mezi válečky strojku na těstoviny obsahovat praskliny, ale nebojte se, přehněte pruh těsta na půlky a nechte ho projet znovu, dokud nebude úplně homogenní.

Ať už použijete jakoukoliv metodu krájení těsta do výsledných tvarů (s výhodou opět můžete použít strojek na těstoviny), doporučujeme před vařením ještě jemně poprášit rýžovou moukou, aby se k sobě neslepily hned po hození do vody.

Vaříme ve vroucí osolené vodě 2-3 minuty.

Recept na domácí bezlepkové těstoviny

Výslednou žlutou barvu rýžovému těstu dodá kukuřice a vajíčka. Pokud bude váš výsledek výrazně světlejší, vůbec nic se neděje, při focení použijte fotoshop :-)

 

Doporučení pomocníci z našeho sortimentu:

 

kuchyňský robotKuchyňský robot s hnětacím hákem

Nejen na výrobu těsta na domácí těstoviny je kuchyňský robot nedocenitelným pomocníkem. V dnešní rychlé době připraví všechna těsta, stejně jako náplně, ale třeba i ušlehá bílky nebo šlehačku, snadněji a rychleji, než nejšikovnější ruce.

 

ruční šlehačeRuční šlehač s hnětacími háky

Těsto v míse můžeme s výhodou vypracovat třeba i ručním šlehačem, pokud jsme ze základní výbavy neztratili hnětací háky. Na rozdíl od robota se to "neudělá samo", ale pořád to bude jednodušší, než hníst těsto rukama.

 

strojek na těstovinyStrojek na těstoviny

Rozhodně nejdůležitější pomůcka, pokud to s domácí pastou myslíte vážně. Málo kdo dokáže válečkem připravit pás těsta s takovou přesností, aby mohl říci, že strojek nepotřebuje. Nadto jsou tu ovšem řezací nástavce, které různě tlusté nudle, špagety, ale i složitější tvary vykrojí s přesností, kterou vám budou závidět až v Itálii.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.