Štítky: Vánoční recepty
Tak jako každý rok tak i letos se blíží to magické datum 11. listopadu, kdy prý přijíždí svatý Martin na bílém koni. Uvidíme, jestli letos k tomuto datu i zasněží, ale určitě by Vás mohl potěšit jednoduchý recept našich babiček na Svatomartinskou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Postup zdaleka není komplikovaný a vyžaduje spíš trpělivost, než kuchařskou virtuozitu...
Správná pečená husa by měla mít měkké maso plné šťávy, které samo odpadává od kosti, a vypečenou kůži medově hnědé barvy. Nejlépe pak chutná se zelím, zejména červeným, na které si také napíšeme recept. Bezpodmínečné jsou ovšem i bramborové knedlíky, bez kterých by to tak nějak nebylo ono, a my si napíšeme, jak je udělat z brambor, nikoliv z prášku. Postup na pečení husy lze použít také na kachnu a s trochou fantazie ještě i na další drůbež, ale ideální je samozřejmě pro svatomartinskou husu.
Podstatou úspěchu je především pomalé pečení na nižší teplotě. Jen díky tomu se propeče dvoukilová husa bez toho, že by ztratila šťávu a byla na povrchu připálená. Vhodné je mít na drůbež speciální pekáč, kde kolem husy nebo kachny nezbývá zbytečně moc prostoru - právě takový jsme nyní zařadili do naší nabídky (najdete ho na konci článku) a doufáme, že se vám bude hodit. Pokud není k dispozici přímo k tomu určený pekáč, využijeme jakoukoliv pečící nádobu z litiny nebo keramiky, tedy pokud se nám husa dovnitř vměstná i se zakrytím poklicí.
Kdo někdy zkoušel něco upéct v keramice, ví moc dobře, jaká je to paráda. Tak proč si neudělat radost a nekoupit si francouzskou keramiku Emile Henry, ručně vyráběnou z burgundské keramické hlíny? Těžko najdete něco lepšího.
Na začátek tedy začneme tím, že vybereme opravdu dobrou husu. Nejlepší je samozřejmě mít známé na venkově nebo si vybrat u farmáře přímo v chovu. Husa z venkovního chovu se odvděčí chuťově výraznějším a křehčím masem. Pokud se musíte rozhodnout pro chlazenou z obchodu, vyloženě špatně ale taky neuděláte, jen pozor na mraženou, tam už nemusí být chuť masa úplně pro gurmány.
Recept na pomalu pečenou husu podle našich babiček není vůbec těžký, jako spíš časově náročný.
V první řadě je potřeba husu pořádně opláchnout a očistit od zbytků peří, pokud máte husu z chovu. Na začátku husu pořádně osolíme - není potřeba solí šetřit, potřete maso rukou všude, kde se dostanete. Rovnoměrně husu posypte kmínem. Oloupejte celé jablko a vložte ho do husy dovnitř. Pokud se tam nevleze celé, můžete ho třeba rozpůlit. Je možné tam dát i housku, nebo si udělat nádivku (směs starších rohlíků, vajíčka, mléka, petrželové nati, soli, cibule a jater).
Titanové nádobí vyrobené v Dánsku, s prodlouženou zárukou 5 let. Vyměňte staré za nové, udělejte si radost a ušetřete dopředu, protože kvalita se kupuje na dlouho. Perfektní nepřilnavé vlastnosti, lze mýt v myčce a používat na indukci. Neobsahuje žádné těkavé a jinak problematické látky.
Takto připravenou husu nechte 2 - 4 hodiny odpočívat v chladu, aby se sůl trochu dostala do masa. Následně husu vložte do připraveného pekáče (přímo k tomu určené pekáče dávají nejlepší výsledek) a pekáč zavřete poklicí. Troubu si předem rozehřejte na 125 °C a dbejte na to, aby to nebylo výrazně víc nebo méně, protože budeme péct cca 5 hodin bez průběžných kontrol!
Ano, husa musí být v pekáči celou dobu zavřená. Používáme nízkou teplotu a chceme, aby se z pekáče neztrácela ani vlhkost, ani aroma výpeku. Cca po 4 hodinách se můžete poprvé podívat, jak husa vypadá. Pomalá fáze pečení je u konce, pokud je maso měkké, i když je kůže stále světlá.
Nyní odlejte přebytečný tuk, otočte husu prsy dolů a potřete medem rozředěným v teplé vodě 1:1. Pečte 10 minut na 200 °C. Poté husu otočte prsy nahorů, znovu potřete medem s vodou a pečte dalších 10 - 15 minut. V tuto chvíli by měla mít kůže zlatohnědou barvu a křupavou konzistenci, zatímco maso uvnitř by mělo být krásně upečené, přitom stále plné šťávy.
Na práci s těstem, krouhání zelí, ale i na stovky dalších činností v kuchyni. Americká výroba, neobsahuje žádná načasovaná kazítka!
Využijte naší akce, než se vyprodá!
Do oddělení: Kuchyňské roboty KitchenAid
Před porcováním by měla husa chvilku chladnout. Vyndejte jablko nebo housku - budou mít překvapivě lahodnou chuť - a husu porcujte nůžkami na drůbež. Ideálně rozstřihněte hrudník v ose hrudní kosti a rozlomte rukama, poté je možné už husu porcovat libovolně.
Husa samozřejmě chutná výborně i s bílým zelím, ale sladší červené je pravou volbou každého gurmána. Pojďme se podívat na to, jak si s červeným zelím poradit tak, aby bylo jako od babičky.
Bramborový knedlík z prášku zvládne každý. My ale budeme chtít ohromit rodinu nebo hosty a připravit jim bramborový knedlík z vařených brabmor. Přečtěte si, jak to dělaly naše babičky.
Placky z bramborového těsta, pečené na sucho nebo na sádle, patří k tomu nejjednoduššímu, co mohla hospodyně doma udělat k jídlu, samozřejmě dokud byl plný sklep brambor. Ať už tomu říkáte placky nebo staročesky lokše, ať už jste zvyklí si je připravit k pečínce, svatormartinské huse...
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.