Velikonoční čokoládový beránek

velikonoční beránek recept

Symbolem Velikonoc je od pradávna beránek, který nesmí chybět na žádném stole o Velikonočním pondělku. Tato tradice vznikla již v pohanských dobách, kdy působili pastevci ovcí na mnoha rozsáhlých územích. Křesťané považovali ovce za boží symboly. Nevinný, čistý a poslušný beránek, jako oběť na kříži, měl uchránit věřící od hříchu a smrti.

Ať už to mysleli naši předkové jak chtěli, my si na beránkovi velmi rádi pochutnáme.

 

 

Tento středověký obřadní pokrm lidé znali spíše v podobě jehněčího masa, později si lid zvolil podobu dnešního sladkého pečiva v různých variantách. Ne každý si totiž mohl dovolit podávat maso na Boží hod velikonoční.

Beránka si můžete upéct z piškotového, třeného nebo tvarohového těsta ve formě, různě ho dozdobit nebo použít čokoládovou polevu.

Ingredience:

  • 60 g másla
  • 2 žloutky
  • 130 g krupicového cukru
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1,5 dl mléka
  • ½ prášku do pečiva
  • 80 g mletých ořechů
  • vyšlehaný sníh ze dvou bílků
  • 30 g rozinek namočených v rumu

Postup přípravy receptu:

Připravíme si nejdříve těsto na beránka. Utřeme vaječné žloutky s cukrem do světlé pěny, přidáme změklé máslo a znovu vymícháme do hladka. Do připraveného základu dáme kvalitní kakaový prášek, mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva, mléko a rozinky. Vše smícháme dohromady vařečkou nebo elektrickým šlehačem. Samozřejmě, kdo má kuchyňského robota, asi se s vařečkou obtěžovat taky nebude. Do připravené směsi lehce vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílků.

Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalijeme do vymazané pečící formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme pozvolna na spodním roštu při teplotě 170 °C. Moučník se peče cca 45-60 minut podle trouby. Zhruba po 40 minutách odstraníme horní díl formy a beránka dopečeme do zlatova.

Po upečení necháme beránka vychladnout a poté jej vyjmeme z formy. Pokud nepůjde uvolnit těsto od okrajů, pomoci si můžeme příborovým nožem.


silikonová forma na bábovkuNáš tip: Silikonová forma na bábovku

Beránka jako silikonovou formu sice zatím nemáme, ale až se přeženou Velikonoce, tohle oceníte. Bábovka se v silikonové formě nikdy netrhá, protože se nepřipeče. Pružný silikon ochotně vydá čerstvě upečenou bábovku s hladkým povrchem bez nutnosti používat osvědčené triky.

 

Nakonec začneme zdobit, místo očí zapíchneme rozinky, na krk uvážeme mašličku nebo pověsíme zvonek. Hotový moučník se dá jen pocukrovat nebo polít kvalitní čokoládovou polevou. Tu si můžete připravit doma sami podle následujícího návodu.

Čokoládová poleva na beránka

V rendlíku na vodní lázeň si pomalu rozehřejeme 100 g kvalitní hořké čokolády, po rozpuštění vložíme do hrnce 100 g másla. Mícháme vařečkou, dokud se nevytvoří krásná hladká hmota.

A teď už jen stačí začít polévat!


rendlíkNáš tip: Rendlíky!

Rozehřát čokoládu můžete třeba v obyčejném hrnci nebo co já vím, třeba v ruce. Historicky se ale na čokoládu, stejně jako na máslo, ale třeba i ohřívání omáček a polévek používá rendlík. Proč? Protože ho pak udržíte v jedné ruce a do druhé můžete vzít cukrářskou špachtli nebo naběračku.

 

Nezapomeňte použít opravdu kvalitní čokoládu s obsahem kakaa 75 až 99 % podle toho, jakou máte rádi. Vliv čokolády s obsahem kakaa nad alespoň 70 % není zanedbatelný. Čokoláda snižuje krevní tlak a riziko infarktu myokardu, působí dobře na srdce a cévy. Tato pochutina je rovněž ideální na snížení srážlivosti krve a lepší prokrvení těla. Jsou v ní obsaženy antioxidanty a důležité minerální látky.

100 gramů čokolády obsahuje 33 % hořčíku, 30 % fosforu, 27 % draslíku, 25 % mědi, 20 % železa, 13 % vápníku a 10 % fluoru.

Navíc mají pochutiny z hořké čokolády vliv na aktivnější činnost mozku, zlepšují pozornost a blahodárně působí na psychický stav člověka.

černá čokoláda recept na beránkaNení jediný recept, který by se pokazil přidáním kvalitní čokolády :-) Dejte beránkovi čokoládový kabátek, neuděláte chybu.

Fotografie:
https://pixabay.com/cs/čokoládová-tmavá-káva-confiserie-183543/
https://picjumbo.com/easter-table-setting/

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.