RECEPTY NA ZAVAŘOVÁNÍ

recepty na zavařování Magazín Homeware > Recepty >

Jak se zbavit přebytků ze zahrady, které nezvládneme zkonzumovat syrové? Jak si domácí produkci zachovat i na studené měsíce roku? Nebo jak si udělat zásoby z nakopeného ocvoce a zeleniny tak, aby prostě nesly váš osobní podpis?

Zavařování bylo královskou disciplínou našich babiček a my se pokusíme navázat (a třeba i něco přidat).

 


Co je nového?

recept na kvašené zelíKysané zelí

I když to možná zní troch neuvěřitelně, naši prapředci si přes zimu nemohli jen tak zaběhnout do supermarketu pro čerstvá rajčata, papriky, nebo třeba salátovou okurku. Aby přežili dlouhou zimu, museli se spolehnout za zeleninu (a samozřejmě taky na ovoce), které se jim na zimu podařilo zpracovat z vlastní produkce. Například na kysané zelí, které se našlo v každé chalupě, dnes food bloggeři označují za superpotravinu...

 

Cuketa zavařená jako okurkyCukety zavařené jako okurky

Cuketu dnes není potřeba nikomu dlouhosáhle představovat. Pěstovat ji lze bez většího umu a odříkání a poskytuje velké množství chuťově nepříliš výrazné dužiny, kterou lze zpracovat na tisíc způsobů, například do sklenic. I když se syrová chuťově nevyrovná okurkám, je možné ji zavařit do stejného nebo podobného láku, s podobným výsledkem a použitím.

 

Okurky kvašáky - receptOkurky kvašáky

Takzvané kvašáky jsou nakládané okurky, které získávají svoji typickou chuť, výživnou hodnotu, ale i trvanlivost, přirozeným procesem mléčného kvašení bez přídavku konzervačních látek. Jejich velkou výhodou je, že si je velice snadno naložíte doma, kromě soli nepotřebujete žádný vařený lák a hlavně - kvašená zelenina prospívá našemu trávení a zdravé imunitě.

 

Domácí jahodový džemDomácí jahodový džem

Naše babičky každé léto zavařovaly desítky sklenic jahodové marmelády. Jahod ze zahrádky byla spousta, času taky, s penězi se šetřilo. Dožili jsme se doby, kdy některé staré věci dávají nový smysl - možná na balkonech a ve vyvýšených záhonech nevypěstujeme dost jahod na džem, ale znovu nás láká si vyrobit něco vlastního, třeba i kvůli tomu, že to bude bez chemických konzervantů.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.