Štítky: Domácí těstoviny
Většina z nás pravděpodobně vyrostla na špagetách s nakrájeným kabanosem a spoustou kečupu. A stejná většina asi o pár let později pochopila, že tato zvláštní česká úprava nemá s italskými špagetami ani na pohled nic společného. Přesto se těstoviny s boloňským ragú, jak se omáčka správně jmenuje, zabydlely v domácí chuťové škále někde tam, kde je kečupové speciality opustily. Občas boloňskému ragú familierně říkáme červená omáčka a řada z nás tím končí, co se týče objevování italské kuchyně.
My proti boloňskému ragú samozřejmě nic nemáme, naopak. Pojďmě se společně podívat, jak jej udělat autentičtější a chutnější.
Jak už to tak bývá u receptů, které se dědí v rodinách na venkově, variant a místních úprav existuje bezpočet. Použít můžete pancettu, vepřové nebo hovězí maso, mléko nebo vývar, červené nebo bílé víno a čím déle budete pátrat, tím víc najdete lokálních specifik. Pro všechny společná je potom dlouhá pomalá tepelná úprava, která zajistí dokonalé splynutí chutí a zkřehnutí masa. Pokud necháte omáčku ještě dva dny odležet, bude chuť o to výraznější.
Boloňské ragú se překvapivě v Itálii se špagetami neservíruje, takže pokud chcete něco trochu autentičtějšího, připravte si pappardelle nebo dejte boloňskou omáčku do lasagní.
Nakrájíme na kostičky mrkev, řapíkatý celer, cibuli a pancettu.
Na dně hluboké pánve orestujeme na olivovém oleji cibuli s pancettou, asi po třech minutách přidáme řapíkatý celer a mrkev. Společně restujeme 4 - 5 minut.
Přidejte k zelenině mleté maso, lehce zamíchejte a nechte maso opéct asi 5 minut. Lehce opečené maso vařečkou oddělíme z větších hrudek a důkladně zamícháme se zeleninou. Rozmíchané maso pouští víc šťávy, takže proto ho na začátku necháme ve větších kouscích, jinak by se neopeklo.
Omáčku na boloňské špagety připravíte bez problému v každém hrnci. Mnohem pohodlnější je ale použít hlubokou pánev s poklicí. Obsah se lépe míchá, větší plocha dna je praktičtěší při restování a poklice (ta je nutná) poté z pánve prakticky udělá hrnec na dušení.
Přidáme červené víno, zamícháme a necháme asi 15 minut redukovat, načež přidáme rajčatové pyré, protlak a sekaná rajčata. Přidáme taky bobkový list, hřebíček a mletý muškátový oříšek. Zamícháme a teplotu nastavíme tak, aby obsah pánve nevřel, ale jen lehce probublával. Nyní se bude totiž lehce dusit 90 minut a je potřeba, aby nevyschl. Když se přesto bude příliš zahušťovat, přilejeme trochu vody nebo vývaru.
Pod 90 minutách z pánve vylovíme bobkový list a hřebíčky a zamícháme mléko. Opět nastavíme teplotu na mírné probublávání a necháme dusit dalších 30 minut. Na závěr omáčku ochutnáme a pokud je potřeba, dosolíme.
Když už jsme mluvili o tom, že necháme boloňské ragú dva dny odležet, nemělo by zůstávat v pánvi zakryté v lednici pokličkou. Není to praktické a u některých materiálů ani nechceme, aby byly v kontaktu s kyselými potravinami tak dlouho. Místo toho vezměte skleněnou dózu, ze které se dá vyčerpat vzduch. Prakticky tak nehrozí, že by omáčka za dva dny nějak oschla a změnila barvu.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.