Rybí polévka

rybí polévka receptRybí polévka patří k vánočním jídlům s nejdelší tradicí. Zatímco smažený kapr se salátem, nebo dokonce řízek, patří výhradně k novodobé sváteční kuchařce, zahuštěná rybí polévka se jedla i v době, kdy na štědrovečerním stole nebylo skoro nic z toho, co si pod pojmem Vánoce představujeme dneska.

Vzhledem k tomu, že se vaří ze zbytků ze zpracování ryb, jde o hodně úsporný recept. Přesto je velmi dobrá, takže neváhejte a zkuste si ji na Štědrý den uvařit.

Připravíme si:

  • 1 kapří hlavu
  • 500 g odřezků z kapra (třeba maso od ocasu, co stejně nikdo nejí)
  • 75 g mlíčí nebo jiker
  • 200 g mrkve
  • 200 g kořenu petržele
  • 200 g celeru
  • 1 cibuli
  • 2 starší rohlíky
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup:

Kapří hlavu očistíme a zbavíme očí a žaber. Někdy se bohužel povede koupit kapra bahňáka a nelibé aroma může zničit nejen polévku, ale klidně i smažení jako hlavní chod. Snadno se to řekne, ale řiďte se čichem už při nákupu a ještě líp - najděte si prodejce sladkovodních ryb už během roku a nespoléhejte se na to, že dobrého kapra koupíte na poslední chvíli na stánku. Může a nemusí to klapnout.

Oloupeme a očistíme zeleninu. Polovinu nasekáme na jemné kostičky. Do hrnce dáme hlavu a odřezky spolu s polovinou zeleniny, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Zalejeme 1,5 l vody a přivedeme na teplotu, kdy začne polévka pomalu probublávat. Teplota je důležitá, neměla by úplně dosáhnout varu. Pomalému probublávání říkáme tažení a tomu se budeme u polévky věnovat asi 30 minut.


tyčový mixér bamixNáš tip: Kvalitní tyčový mixér

U hustých polévek je opravdu dobrý a spolehlivý tyčový mixér velmi potřeba. Ne každá sice vyžaduje rozmělnění surovin, třeba rybí polévka se kvůli kostem přecedí. Ale jakmile si jednou vyzkoušíte, jaké to je mixovat při vaření přímo v hrnci na sporáku, nebudete chtít jinak. Neztratíte teplotu, neušpiníte další nádobí a ušetříte tak i spoustu času.


Potom hned scedíme. Maso z kostí a hlavy obereme a rozdrobíme najemno.

V čistém hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme druhou polovinu zeleniny nakrájené na kostičky a osmahneme. Přidáme cibuli a osmahneme dohromady, dokud nebude cibule dozlatova. Vmícháme mouku a opět osmahneme, až začne výsledek pěkně vonět a probarví se. Nyní smícháme dohromady s vývarem. Dobře promícháme a přidáme jikry, špetku muškátového oříšku a osolíme. Povaříme 15 - 20 minut.

Starší rohlíky nakrájíme na kolečka a opečeme na zbylé lžíci másla. Ty dodají polévce doslova třešničku na závěr. Pokud máte čím, můžete polévku dozdobit něčím zeleným, třeba nakrájenou petrželí.

Kam dál?

Vánoční kapr na černo
Houbový kuba
Bramborový salát
Pečená husa

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.