Štítky: Tajine recepty
Hrnec tajine umožňuje pěkně na mírné teplotě podusit jakékoliv tuzemské jídlo a nemusíte na to mít žádnou orientální průpravu. Autentické recepty ale dávají člověku zažít nebo alespoň ochutnat skutečnou exotiku a tak si je každý hýčkáme a vymýšlíme, jak je připravit co nejlépe, aby chutnaly jako na dovolené na severním africkém pobřeží.
Důkladně v misce promíchejte černý pepř, cayennský pepř, Ras El Hannout sladkou papriku, zázvor, skořici a kurkumu. Očištěné jehněčí nakrájejte na kostky. Maso obalte v polovině smíchaného koření a uložte do lednice do druhého dne. Druhou polovinu koření využijete později.
Z Maroka to bylo do Francie vždycky co by kamenem dohodil a není divu, že se orientální kuchyně s tou francouzskou míchala odnepaměti. Precizní výroba hrnců tajine ve francouzských dílnách, kde se pracuje rukama a využívá místní burgundský keramický jíl - dává záruku mimořádné kvality a trvanlivosti.
Ve spodní misce hrnce Tajine rozehřejte olej, přidejte nahrubou nakrájenou červenou cbuli, připravenou druhou polovinu kořenící směsi a smažte, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte česnek nakrájený na jemné plátky a na kostky nakrájené maso. Ještě chvíli smažte, aby se maso po všech stranách zatáhlo.
Po chvíli přidejte loupaná rajčata nakrájená na kousky, protlak a vývar a nastavte teplotu tak, aby jídlo sotva probublávalo. Po několika minutách přidejte sušené meruňky, datle (rozpůlené), sušené švestky, rozinky, med a plátky mandlí. Důkladně promíchejte a uveďte znovu do stavu, kdy se bude jídlo táhnout (mírně probublávat).
Skoro stejně dobře jako v hrnci tajine připravíte originální marocké dušené jídlo v hluboké pánvi s kvalitní poklicí. Nevyhnete se dolití trochy vody, ale víc komplikací vás nečeká. Univerzální kastrol nebo hlubokou pánev navíc v kuchyni využijete při mnoha příležitostech.
Přikryjte kónickou poklicí a nechte v klidu 2 hodiny dusit. Hrnec tajine nepropustí páru ven, takže jídlo není potřeba kontrolovat a podlévat.
Pokud nemáte tajine, můžete využít hlubokou pánev s poklicí, nebo dobrý litinový hrnec. V obou případech budete muset ale během pomalého dušení jídlo kontrolovat a dolít trochu vody.
Podle chuti je možné ještě dosolit a dokořenit.
Servírujte s rýží, chlebovými plackami nebo kuskusem.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.