Jehněčí tajine Ras El Hannout

marocké tajine z jehněčího masaHrnec tajine umožňuje pěkně na mírné teplotě podusit jakékoliv tuzemské jídlo a nemusíte na to mít žádnou orientální průpravu. Autentické recepty ale dávají člověku zažít nebo alespoň ochutnat skutečnou exotiku a tak si je každý hýčkáme a vymýšlíme, jak je připravit co nejlépe, aby chutnaly jako na dovolené na severním africkém pobřeží.

Na telecí tajine si připravíme:

  • 1 kg jehněčí kýty (očištěné a zbavené tuku)
  • 2 lžičky čerstvě umletého pepře
  • 1 lžičku skořice
  • 3 snítky šafránu (namočené ve studené vodě)
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 3 lžičky kurkumy
  • 1 lžička cayennského pepře
  • 2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g loupaných krájených rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 200 ml vody
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g sušených datlí
  • 50 g rozinek sultánek
  • 50 g loupaných mandlí
  • 1 litr vývaru (ideálně z jehněčího masa)
  • 2 lžíce medu
  • sůl
  • petržel
  • čerstvý koriandr
  • 1 lžička koření Ras El Hannout

Postup:

Důkladně v misce promíchejte černý pepř, cayennský pepř, Ras El Hannout sladkou papriku, zázvor, skořici a kurkumu. Očištěné jehněčí nakrájejte na kostky. Maso obalte v polovině smíchaného koření a uložte do lednice do druhého dne. Druhou polovinu koření využijete později.


tajine emile henryNáš tip: Hrnce Tajine

Z Maroka to bylo do Francie vždycky co by kamenem dohodil a není divu, že se orientální kuchyně s tou francouzskou míchala odnepaměti. Precizní výroba hrnců tajine ve francouzských dílnách, kde se pracuje rukama a využívá místní burgundský keramický jíl - dává záruku mimořádné kvality a trvanlivosti.


Ve spodní misce hrnce Tajine rozehřejte olej, přidejte nahrubou nakrájenou červenou cbuli, připravenou druhou polovinu kořenící směsi a smažte, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte česnek nakrájený na jemné plátky a na kostky nakrájené maso. Ještě chvíli smažte, aby se maso po všech stranách zatáhlo.

Po chvíli přidejte loupaná rajčata nakrájená na kousky, protlak a vývar a nastavte teplotu tak, aby jídlo sotva probublávalo. Po několika minutách přidejte sušené meruňky, datle (rozpůlené), sušené švestky, rozinky, med a plátky mandlí. Důkladně promíchejte a uveďte znovu do stavu, kdy se bude jídlo táhnout (mírně probublávat).


hluboké pánve na dušeníNáš tip: Hluboké pánve na dušení, s poklicí

Skoro stejně dobře jako v hrnci tajine připravíte originální marocké dušené jídlo v hluboké pánvi s kvalitní poklicí. Nevyhnete se dolití trochy vody, ale víc komplikací vás nečeká. Univerzální kastrol nebo hlubokou pánev navíc v kuchyni využijete při mnoha příležitostech.


Přikryjte kónickou poklicí a nechte v klidu 2 hodiny dusit. Hrnec tajine nepropustí páru ven, takže jídlo není potřeba kontrolovat a podlévat.

Pokud nemáte tajine, můžete využít hlubokou pánev s poklicí, nebo dobrý litinový hrnec. V obou případech budete muset ale během pomalého dušení jídlo kontrolovat a dolít trochu vody.

Podle chuti je možné ještě dosolit a dokořenit.

Servírujte s rýží, chlebovými plackami nebo kuskusem.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.