PODPÁLAVSKÁ KUCHAŘKA

Zpět na stránku Recepty

V kraji, kde zraje víno na vápencových svazích Pálavy a slunce svítí jako u moře, žijí upřímní a pracovití lidé. Jejich láska k životu a dobrému vínu je proslulá, ale stejně tak i láska k dobrému jídlu.

Pod pokličky jihomoravské kuchyně nahlédneme díky vybraným receptům, které jsme pro vás připravili.

 

recept houbový vánoční kubaHoubový Kuba

Houbový kuba je součástí tradičního vánočního menu, především v jižních Čechách. Měl by si ale zasloužit více pozornosti, protože je to jednoduchý, rychlý, chutný a zdravý pokrm.

Dříve houby, hlavně v chudých rodinách, nahrazovaly maso, dnes jsou nedílnou součástí téměř každé kuchyně. Možná na to má vliv i to, že jsou Češi nejvášnivější houbaři na světě.

Připravte se na tradiční Vánoce!

 

medové kuře s celeremMedové kuře s celerem

Je pro vás kuřecí maso fádní a rozhodně není tím, které vás v jídelním lístku zaujme? Jste ho přejedení a myslíte si, že vás už ničím nepřekvapí? Medové kuře s celerem si zamilujete natolik, že ho budete často zařazovat do vlastního jídelníčku. Kromě nezvyklé a veskrze lahodné chuti určitě budete rádi, že med i celer patří ke zdravým potravinám, které neškodí přidat do jídelníčku. Zkuste to!

 

CheesecakeCheesecake

Recept na cheesecake, který vděčí svému velkému jménu zejména oblíbenosti ve Spojených státech, působí možná složitě, ale to je opravdu jen zdání. Práci na korpusu si ulehčíme podrcením máslových sušenek a větší pozornost tak můžeme věnovat tomu hlavnímu - náplni.

Věděli jste například, že recept nepochází z USA? Jak si pochutnat?

 

Avokádová pomazánkaAvokádová pomazánka

Spolu s tím, jak roste povědomí lidí o zdravém stravování a nutnosti omezit příjem některých typů potravy, roste i poptávka po chutných a výživově hodnotných alternativách. Mnoho možností nabízí nenápadné avokádo, ovoce s lahodnou, spíš zeleninovou chutí a obsahem zdraví prospěšných olejů a živin.

Připravte si s námi zdravou a chuťově osvěžující pomazánku. Číst více...

 

hovězí tajine s kořením masalaDušené hovězí Tajine masala

V marocké kuchyni se snoubí vliv arabský, perský a andaluský, je záviděníhodná a unikátní. V tajine hrnci si připravíme dušený pokrm v hojně kořeněné, hedvábné omáčce. Kouzelná bude nejen lahodná chuť, ale i celý postup vaření v tradiční keramické nádobě. Tajine je znovuobjeveným konceptem pro zdravé stravování. Vynikající pro přípravu v tajine hrnci jsou téměř všechny druhy masa, my jsme pro tento recept zvolili maso hovězí. Číst více...

 

zapečené hrušky s ořechyZapečené hrušky s ořechy

Máte pozvané hosty nebo slavíte narozeniny a přemýšlíte, jakým dezertem překvapit, tak aby nebyl moc prostý, obyčejný ani všední, ale dostatečně „reprezentativní“ a netradiční? Vyzkoušejte neskutečně lahodný recept z hrušek, který se jen rozplývá na jazyku. Můžete si být jisti, že budete originální.. Pochutnejte si...

 

tajine s cuketou a lilkemTajine a jablko bláznů

Pokud bojujete celé jaro proti únavě, je možné, že nemáte dost provitamínu A. Než se vypravíte s igelitkou do lékárny, zkuste na to jít spíš přes jídlo. Ušetříte a pochutnáte si. Dneska se podíváme na Tajine z lilku, kterému tradiční orientální příchuť dodá zázvor a římský kmín.

Vyzkoušejte!

 

brynzové haluškyBrynzové halušky

Vzpomínám na tu zvláštní vůni, která se jednou za čas linula z kuchyně mojí babičky. S vůní brynzy se mi vybaví babiččino vyprávění, válečná léta, časy tvrdých a nelítostných bojů ve slovenských horách. Během dlouhých zimních večerů nám babička povídala o svém dobrodružném a náročném životě na Slovensku, kde se mimo jiné jako partyzánka za války v horách ukrývala. Ze Slovenska měla nejen spoustu zážitků, ale také velmi chutných receptů tamější kuchyně. Mezi nimi byly i brynzové halušky. Inspirujte se...

 

červené fazole na slanině a červeném víněČervené fazole na slanině

Jednou z dobrot slunné Francie, kterou můžeme vychutnat i bez náročné přípravy a dovozových surovin, jsou červené fazole připravené na slanině a červeném víně. Jednoduchý recept s trochou cviku provoní celý byt a přenese Vás na pár chvil mezi řádky vinné révy, do starobylého stavení... moment, pozor, aby se to nepřipálilo! Číst více...

 

šumajstr, specialita ze Záhorácka a SlováckaŠumajstr

Šumajstr je specialita Slovácka a Záhoří, která se skládá hlavně z krup, fazolí a vepřových škvarků. Tradiční krajový pokrm zde zná z kuchyně svých babiček každý, ale odkud pochází název, se můžeme jen domnívat. Nikdo si na původ tohoto zvláštního slova nepamatuje. Číst více...

 

grilovaná paprikaPaprika na ohni

Čerstvá paprika je sice bohatá na vitamíny, šťavnatá a svěží, ale pečená a zbavená slupky je ještě lepší: voňavá, měkká a lahodná, prostě skvělá. Grilováním paprika změkne, ale také se zvýrazní její pikantní chuť.

Nezapomeňte ji ale zbvit slupky, zejména když použitjete otevřený oheň. Inspirujte se...

 

bylinkové rizoto s kopřivamiRizoto s divokými bylinami

V době Velikonoc, především na zelený čtvrtek, máme každý zažitý jako tradiční pokrm špenát. Kdo by však chtěl své zvyklosti pozměnit a nechat se na chvíli unést směrem na jih, může se inspirovat tradičním velikonočním jídlem střední Itálie, rizotem s divokými bylinami. Nejenže nás obohatí o nové chutě, ale je i výrazným zdrojem vitamínů a pro tělo velmi prospěšných látek, které získáme z jarních bylin použitých v receptu. Více zde...

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.