Bengálská Patishapta

patishapta receptKdyž se řekne Bengálsko, vybavím si z dětství bengálský oheň čili "bengál", spíš, než kuchařské recepty. Patishapta je původně bengálský recept na palačinku silně připomínající tu naši, která s bengálským ohněm nemá nic společného. Ani chuťově, ani jinak.

Na to, že se v regionu mezi Indií a Bangladéšem podává Patishapta při slavnostních příležitostech, se nejedná o nijak složitý recept, ostatně stejně jako naše palačinky.

Jak už tu zaznělo, jedná se o recept z Bengálska. Tamní svátek na způsob dožínek, který se slaví při rýžové sklizni, je pověstný těmi nejsladšími recepty, které bengálská kuchařka zná. Většina se připravuje z mléka, kokosů nebo daltí.

Suroviny:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku semoliny
  • 1/4 hrnku rýžové mouky
  • 1 a 1/2 hrnku mléka
  • olej na pánev
  • 3 hrnky strouhaného kokosu
  • 2 lžíce cukru nebo drcené datle na oslazení
  • kardamom

Připravte si náplň:

V pánvi wok smíchejte strouhaný kokos s cukrem nebo datlemi a dejte na teplo. Přidat můžete trošku mléka. Zamíchejte a přidejte kardamom. Zahřívejte, dokud se směs nezačne lepit. Zabere to asi 15 minut.


ruční šlehač smegNáš tip: Ruční šlehač SMEG HMF01

V propracovaném retro designu výrobků SMEG se schovávají nejmodernější technologie do kuchyně. Tento nový ruční šlehač přesvědčí výkonem i pohodlným úchopem a přitom bude na první pohled působit jako vytržený z barevných časopisů na výstavu EXPO někdy v padesátých letech. Neváhejte, je opravdu skvělý.


Připravte palačinky patishapta:

Smíchejte všechny tři druhy mouky v míse. Přidejte mléko a rozmíchejte pečlivě, ať se zbavíte žmolků. Nechte půl hodiny odstát.

Rozehřejte pánev a potřete ji olejem. Nalejte těsto tak, aby se vytvořila tenká vrstva po celé ploše pánve - spíš na způsob francouzských crepes.

Téměř hotovou palačinku potřete náplní (svislý pruh jako u nás stačí) a zaviňte. Ohřívejte na pánvi, dokud pěkně nezhnědne.

Patishapta se servíruje teplá i studená, takže dobrou chuť.


pánev na palačinkyNáš tip: Pánve na palačinky

Speciální tvar s velkou plochou a minimálními okraji velmi ulehčuje přípravu palačinek nebo placek. Malá vrstva těsta přes okraje nepřeteče, ale snadno se zboku dostanete obracečkou. Palačinky samozřejmě zvládnete připravit i na jiných typech pánví, ale na těch, co jsou na palačinky určené, to bude nejjednodušší.


 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.