Ovesné palačinky s náplní z mořských plodů

palačinky z ovesných vloček

Palačinky z těsta s ovesnými vločkami nejsou zdaleka tak obvyklým receptem, jak by domácí suroviny napovídaly. Přidáním náplně "na slano" s kousky tresky a krevet potom udělá z tohoto jídla sváteční lahůdku.

Připravte tento svěží a zajímavý pokrm nic netušící rodině, budou se olizovat až za ušima.

Přinášíme další z receptů na palačinky "na slano". Všechny suroviny najdete v nejbližších potravinách, případně na vlastní zahrádce. Opět se jedná o pokrm, který na našich stolech moc neuvidíte, takže máte šanci příjemně překvapit své blízké.

Na ovesné palačinky si připravíme:

  • 2 hrnečky hladké ovesné mouky
  • 2 hrnečky hladké pšeničné mouky
  • špetku soli
  • sušené droždí
  • 1 kávovou lžičku cukru
  • 2 hrnečky vlažné vody
  • Rostlinný olej

Náplň z mořských plodů s feferonkou:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 malá červená feferonka nakrájená na malé kousky
  • 1/4 hrníčku hladké mouky
  • 1 a 1/4 hrníčku mléka
  • 1/2 hrníčku nastrouhaného sýru čedar
  • 200 g filetů z uzené tresky nakrájených na malé kousky
  • 100 g vyloupaných a vyčištěných krevet
  • 1/2 kávové lžičky drcených hořčičných semínek
  • plátky citronu a trocha petržele na ozdobení

Smíchejte ovesnou a přeničnou mouku se solí ve středně velké míse. Přidejte kvasnice, cukr, vodu a dobře zamíchejte. V tomto okamžiku se může hodit třeba ruční šlehač, pokud máte kuchyňského robota a palačinky děláte pravidelně, časovou úsporu si zamilujete. Zakryjte a nechte kvasnice, aby udělaly svou práci. V klidném teplém prostředí stačí zhruba hodina, nebo dokud z těsta nezačnou unikat bublinky.

Na pánvičku na omelety dejte pár kapek oleje a mašlovačkou rozetřete, protože na nepřilnavém povrchu bude olej vytvářet kapky. Rozehřejte na středním výkonu vařiče.

Každou palačinku uděláme ze dvou až tří polévkových lžic těsta. Ihned po nalití těsta na pánev krouživým pohybem rozprostřete těsto po celém dně, aby bylo propečení rovnoměrné. Počkejte, až bude horní povrch pokrytý bublinkami a obraťe obracečkou na druhou stranu. Tu pečte, dokud nebude mít ten správný hnědý odstín.

Palačinky držte v teple. Pokud při servírování toužíte po změně, dejte umíchanou náplň mezi několik vrstev palačinek a prokrojte tak, jak vidíte na obrázku, až vzniknou trojúhelníkové řezy.

Surovin vystačí na 8 řezů, což jsou 4 porce.

Příprava náplně z mořských plodů:

Než připravíme náplň, je potřeba držet palačinky v teple. Nechte je ležet na sobě a shora přikryjte miskou, nebo otočeným talířem.

Rozpusťte máslo na malé pánvičce nebo v rendlíku, přidejte feferonku a nechte zkřehnout. Přidejte mouku a za stálého míchání ohřívejte na mírném ohni ještě další minutu. Sundejte z plotny a za stálého míchání přidejte postupně všehno mléko. Vařte, dokud směs nezačně houstnout.

Přimíchejte sýr, tresku, krevety a hořčičné semínko. Ohřívejte na mírný výkon, dokud se směs celá neprohřeje. Můžete servírovat.

S výhodou využijete:

 

ruční šlehačeRuční šlehače

Na lehká těsta a šlehané náplně bohatě stačí ruční šlehač, je rychlý a kompaktní, snadno se s ním manipuluje a dobře se čistí. Dřina našich babiček, které šlehaly, míchaly a hnětly všechno ručně, už není povinná. Ulehčete si práci.

 

pánev na palačinkyPánve na palačinky

Pánev s nízkým okrajem je ideální pro pečení palačinek a omelet. I když samozřejmě můžete využít i univerzální pánve s vyšším okrajem, právě tento tvar značně ulehčuje použití obracečky i servírování nepotrhaných palačinek na talíř. neváhejte.

 

kuchyňské robotyKuchyňské roboty

Kdo si myslí, že kuchyňský robot není schopen připravit malý objem těsta, typicky pro dva lidi, pravděpodobně nezkoušel KitchenAid. Fakt, že si stejně bravurně poradí s několika kilogramy těsta, jako s našleháním dvou žloutků, je jedním z hlavních prodejních argumentů. Podívejte se na naši nabídku.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.