Červené fazole na slanině

červené fazole na slanině a červeném víně

Jednou z dobrot slunné Francie, kterou můžeme vychutnat i bez náročné přípravy a dovozových surovin, jsou červené fazole připravené na slanině a červeném víně. Jednoduchý recept s trochou cviku provoní celý byt a přenese Vás na pár chvil mezi řádky vinné révy, do starobylého stavení... moment, pozor, aby se to nepřipálilo!

Francie je kolébkou gastronomie. Od roku 2010 je francouzská kuchyně dokonce zapsána v nehmotném dědictví Unesco. Koho by proto nelákalo ochutnat nebo si připravit nějaký vynikající pokrm právě z této země? Výběr je velmi pestrý, od hlemýždích specialit, žabích stehýnek, delikates jako křepelky nebo drozdi, avšak k nejznámějším prvkům neodmyslitelně patří vína a sýry. Víno by nemělo chybět po každé večeři, zjemní vaše chutě a doplní celý chod. Pokud nechcete shánět neobvyklé ingredience, a přesto „ochutnat kousek Francie“, červené fazole na slanině jsou pro vás tou správnou volbou.

Není náhodou, že i za objevem tlakového hrnce, který můžeme na fazole využít, je také Francouz...

Co si připravit pro 6 osob

  • 60 dkg červených fazolí
  • 12 cibulek
  • 2 karotky
  • 15 dkg uzeného bůčku nebo anglické slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • láhev červeného vína (výborně se hodí Svatovavřinecké)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • masový bujón
  • sůl, pepř a bouquet garni (svazeček petrželky, tymiánu a bobkového listu)

Jistě se ptáte, co to je bouquet garni

Doslova to znamená zdobená kytice. Je to svazek čerstvě natrhaných různých druhů bylinek obvykle převázaných nití, který se před podáváním celý vyjme a zanechá po sobě krásné aroma a bylinkovou chuť. Nejčastěji se používá petržel, tymián a bobkový list. Může také zahrnovat bazalku, krkavec, kerblík, rozmarýn, pepř, saturejku a estragon.

Někdy se přidává i zelenina jako mrkev, pórek a cibule. Francouzi upouští od koření a nechávají prostor původní chuti surovin a čerstvým bylinám. Jsou mistry v bylinných kombinacích.

Jestliže čerstvé bylinky nemáte, nezoufejte. Vynikající chuti pokrmu neubere ani to, pokud použijete pouze sušené.


PapiňákyNáš tip: Tlakové hrnce

Jak bylo již řečeno, červené fazole můžete pro recept buď namočit přes noc, nebo je předem povařit v tlakovém hrnci. Kdo někdy ochutnal fazole, ale třeba i obyčejnou fýži nebo guláš z papiňáku, pochopí, proč ho tolik propagujeme. Chuti jídel uvařených podle pana Papina se totiž málo co vyrovná.


Nejvýraznější chuť dodá Svatovavřinecké víno

Pochází původně z Burgunska, kde se však již nepěstuje. Na Moravu proniklo přibližně před padesáti lety. Česká republika je dokonce zemí s největší plochou vinic osázených touto odrůdou. Název vznikl podle doby, kdy začínají modrat bobule hroznů, kolem sv. Vavřince (10. srpna). Víno má velmi tmavou barvu, voní po švestkách, černém rybízu a povidlech. Chuť je sametově plná s příjemnou tříslovinou. Hodí se k tmavému masu a k sýrům s intenzivní chutí.

Příprava

Nejdříve na sádle osmahneme na drobno nakrájené cibulky, česnek i slaninu nebo bůček, krátce nato nakrájenou karotku, mouku a ještě chvíli smažíme. Dále přidáme přes noc namočené fazolky, bujón, svazek bylin, sůl, pepř a zalijeme červeným vínem. Vaříme 1 – 1,5 hod. Často mícháme a vyvařenou tekutinu doplňujeme vínem.

Výraznou časovou úsporou je předvaření fazolí v tlakovém hrnci. Fazole tak změknou rychleji a vaření při vysokém tlaku je k nim šetrnější. Použít samozřejmě můžeme i fazole z konzervy, ale ty už bývají lehce ochucené, což nemusí úplně vyhovovat.

Hotové jídlo podáváme s chlebem. Jako doplněk a důležitou součást večeře nezapomeňte na Svatovavřinecké víno, které jsme v receptu použili. Jemně doladíte a zvýrazníte chuť výborného jídla francouzské kuchyně.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.