Smoothie banán jahoda

recept na smoothie z banánu a jahodVšichni víme, že nejíme tolik rostlinné stravy, kolik by si jí naše tělo zasloužilo. A taky tušíme, že to nejsou samé banány a jahody, co nás vytrhnou. Ale ruku na srdce - nepijete smoothie spíš kvůli tomu, že je zatraceně dobré a že vás po ránu nakopne na provozní teplotu? Já teda ano.

Jahody a banán je asi nejjednodušší a nejprofláklejší kombinace na smoothie a není nikdo, kdo by to nezkusil. Dali jste do toho ale vločky a ořechy? Ne?

Pijeme smoothie

Kdysi někoho chytrého napadlo, že se z nějrůznějšího ovoce a zeleniny dá v mixéru připravit pití. Že se dá smíchat s mlékem a různými semínky a dostanete poměrně kalorickou a výživnou svačinu a ještě si můžete blahopřát, že jste udělali něco pro sebe. Tady přichází naše varování - smoothie sice obsahuje spoustu látek, které naše tělo potřebuje a ocení, ale není to žádná kouzelná zkratka ke zdravému životnímu stylu. Pokud v banánech a jahodách hledáte rozhřešení za večírek, kdy jste se třikrát přejedli a pořádně to prolili alkoholem, přitopíte pod kotlem dalšími kaloriemi, které máte z řečeného večírku do zásoby ještě na dva dny.

I když smoothie obsahuje (nebo alespoň u většiny receptů tomu tak je) tělu prospěšné a potřebné látky, měli bychom myslet na staré pořekadlo "všeho s mírou" a neměli bychom se k napěněným nápojům upínat jako k jediné složce zamýšleného zdravého životního stylu.

Připravíme si:

  • 1 šálek jahod nakrájených na čtvrtiny
  • 1 nakrájený banán
  • 1/4 šálku mandlí
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 jogurt
  • 1 lžička javorového sirupu / medu / třtinového cukru /čekankového sirupu, prostě jak je libo

Má být jogurt nízkotučný?

Jak chcete. Ale ze všech tuků v naší stravě je zrovna ten mléčný jeden z nejzdravějších. Pokud kupujete výhradně nízkotučné jogurty, může se stát, že vám budou chybět některé v tucích rozpustné vitamíny. Raději na oltář zdravé výživy obětujte nějakou uzeninu a občas si dejte pořádně tučný bílý jogurt. Vašemu tělu neublíží.

Jak postupujeme při výrobě smoothie?

Celkem snadno. Suroviny nahážeme do mixéru a mixujeme, dokud není konzistence krémově hladká a napěněná. Pokud chcete, můžete do receptury přidat ještě 1/4 hrnečku vlašských ořechů, s banánem jdou perfektně chuťově dohromady.

Pokud máte doma spíš dýchavičný mixér se slabším motorem a máte strach, aby nebylo po něm, můžete suroviny dávkovat postupně a začít se špetkou mandlí nebo ořechů, aby se nože mixéru nemohly zaseknout. S kvalitnějšími stolními mixéry by tento problém nastat neměl.


stolní mixér smegNáš tip: Stolní mixéry SMEG

Italský šampion vaší kuchyňské linky s designem pečlivě vyladěným k dokonalému pohodlí a přitom s konejšivě zaoblenými retro křivkami jako v padesátých letech. Mixéry SMEG po svém příchodu na náš trh potěšily a jsou velmi oblíbené.

 


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.