Čočka na kyselo v tlakovém hrnci

čočka v tlakovém hrnci recept

Čočka na kyselo je jednoduchý pokrm, který lze směle označit za dietní (podle toho, kolik použijeme sádla a co přidáme na dochucení) a patří k jakémusi základu každé kuchařky pro svoji jednoduchost a nepokazitelnost. Praktickým vylepšením receptu je jeho příprava v tlakovém hrnci.

Na to se dneska podíváme obzvlášť, takže s chutí do toho.

 

Čočka jedná (Lens culinaris) pochází původně z Přední Asie, kde také dodnes najdeme nejdivočejší recepty pro její přípravu, stejně jako lidi, kteří na pohled nejí nic jiného. Dnes se ale nebudeme pouštět do žádných větších akcí a uděláme si prostě čočku na kyselo, recept naprosto středoevropský.

Je celkem jedno, kterou ze všech dostupných odrůd čočky pořídíme, liší se jen málo a pokud je u nich uvedená delší nebo kratší doba přípravy, souvisí to spíš s velikostí semene, než s čímkoliv jiným. Tomu samozřejmě svůj recept lehce přizpůsobte.

Připravíme si:

  • 1 balení čočky
  • 2x až 3x větší objem vody (odměříme na hrnky, ale pozor na přeplnění tlakového hrnce, třetina objemu musí zůstat prázndá)
  • Polévkové koření
  • Ocet
  • Hladká mouka nebo nějaká alternativní náhrada, třeba hrachová mouka
  • Sádlo
  • Vajíčka / párky / špekáčky / slaninu, cokoliv, co vám s čočkou nakyselo dává smysl
  • Cibule, volitelně rozmačkaný česnek

Postup:

Čočku namáčet nebo nenamáčet? V podstatě můžete tak či tak. Namočením čočky na několik hodin (nebo přes noc) ušetříme s tlakovým hrncem asi tak 15 minut vaření. Bez tlakového hrnce se nenamočená čočka vaří dlouho, ale taky to jde - výhoda je, že se na ni můžete kdykoliv podívat. Obecně se ale píše - namáčejte, nebo použijte tlakový hrnec


tlakové hrnceNáš tip: Tlakové hrnce

Vaření v tlakovém, nebo taky lidově Papinově hrnci, probíhá za vyšší teploty a tlaku, tím pádem rychleji a za cenu menší spotřeby energie. Rychlejší a chutnější budou nejen guláše, vepřové koleno nebo žebra, ale třeba i luštěniny a polévky.

 

Na dně tlakového hrnce tedy rozpustíme sádlo a osmahneme cibulku. V tomto bodě můžeme zaprášit a zahustit moukou, jíškou, nebo nějakou zdravou náhražkou, jako je třeba mouka ze sušeného hrachu.

Ještě než zaklopíme tlakový hrnec, přidáme na ochucení ocet. Jeho kyselou chuť někteří lidé nahrazují třeba hořčicí nebo rajčatovým protlakem. To nám zní zajímavě a příště vyzkoušíme, ale dneska zůstaneme u octu.

Čočku před vařením rozhodně nesolíme, protože by pak nezměkla. Volitelně můžeme přidat rozmačkaný česnek

Co k čočce na kyselo?

Z dětství mám čočku na kyselo asi navždycky spojenou se špekáčkem připraveným na pánvičce, pěkně na ježečka. Ale výborná je také s volským okem, vajíčkem vařeným natvrdo, nebo prostě s libovým párkem. Samozřejmě že se dá jíst jen s kyselým okurkem nebo opečeným chlebem, to už je na vašem ctěném uvážení.

Fotogragie v záhlaví: Jessica Spengler (CC BY)

 

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.