Štítky: Recepty na polévky
Poctivý silný vývar je nejen polévkou, která zahřeje a posilní, ale zároveň základní surovinou pro ochucení řady dalších pokrmů, jako jsou rizota, omáčky, těstoviny, dušená zelenina nebo maso. Z toho důvodu je velmi praktické, aby tak říkajíc přežil do druhého dne, nebo v ideálním případě aby bylo možné si ho schovat delší dobu. A to je moment, kdy se vývar může zkazit, pokud nedodržíme rady, které obrazně řečeno spadají do kuchařky našich babiček.
Vaření je dobrá dezinfekce a uvařené potraviny člověk vnímá jako bezpečné. Jak je tedy možné, že se vývar zkazí do druhého dne, nebo někdy začne kysnout už v průběhu stydnutí před přemístěním do lednice? Jednou z hlavních příčin bývá cibule a pórek ponechané uvnitř. Obecně také platí, že ve vzduchu poletuje spousta breberek, se kterými si naše tělo nedělá starosti, ale chladnoucí vývar je pro ně ideálním výživným roztokem. A celá věc se zhoršuje, když necháme vývar pomalu stydnout na lince.
Nádherně dekorativní a zároveň plně funkční hrnec od výrobce prémiové litiny, francouzské společnosti Staub. Překvapte návštěvu tím, že budete servírovat polévku v hrci rovnou na stůl. Dekorativní vzhled nijak neomezuje funkčnost, životnost nebo ergonomii používání.
První věc je vývar přecedit od veškeré zeleniny. Jak už bylo řečeno, zejména cibule a pórek mohou rozjet jeho kysnutí, ale i další zelenina v něm při delším luhování může způsobit změnu chuti. Zeleninu je možné skladovat odděleně a do ohřátého vývaru ji znovu přidat před servírováním. Naproti tomu maso ve vývaru nechte. Jeho chuť neohrozí, naopak, maso uchované mimo vývar není dobré, zatímco ve vývaru vydrží.
Vývar určený ke skladování by měl co nejrychleji vystydnout. Dlouhé stání na plotně, kdy je vlažný, z něj právě dělá ideální líheň bakterií. V zimě není problém - zakrytý hrnec postavte na balkon nebo za okno, pokud máte pořádný parapet, a vystydne rychle. V létě se podobné věci nedoporučují, takže zbývá jen postavit zavřený hrnec do dřezu se studenou vodou. Poté by měl přijít do lednice.
Pokud vývar zamrazujete, jedna z možností je bezpečná vakuová dóza (plastová), ze které přiloženou aku pumpou vysajete přebytečný vzduch. Tím pro trvanlivost vývaru uděláte maximum.
Jedině v mrazáku a to za předpokladů, které jsme uvedli v předchozích odstavcích. Zcezený a rychle ochlazený ho buď můžete zamrazit v plastové dóze, nebo pokud ho máte na dochucení jiných pokrmů, dělá se i to, že se použije formička na ledové kostky. Podle potřeby si totiž vždycky vyloupnete jen tolik, kolik chcete.
Obrázek v záhlaví: maxpixel.net
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.