Bramborový salát

recept na bramborový salátKolik kuchařek, tolik receptů na bramborový salát. Obvyklé suroviny, jejich vzájemný poměr i závěrečné dochucení se liší kraj od kraje a snad i dům od domu a je to tak dobře. Jeden z méně obvyklých receptů přinášíme i my a zkusíme se tak zavděčit všem, co je bramborový salát "jak ho dělala máma" třeba už omrzel. V našem receptu doporučíme i další alternativní suroviny, kterými si můžete salát přizpůsobit vlastnímu vkusu.

Vánoce se kvapem blíží a součástí štědrovečerní večeře je bramborový salát. Jak už název samotný naznačuje, nejdůležitější ingrediencí jsou brambory a tak bude na výběru té správné odrůdy velmi záležet. Proto byste se měli zajímat o odrůdy, které jsou k tomu přímo určené. V období Vánoc se dají snadno sehnat speciální odrůdy určené přímo na vánoční bramborový salát i v běžné zelenině, např. brambory salátové odrůda Annabelle.

Co rodina, to trochu jiný salát a chuť. V zásadě si můžeme rozlišit bramborové saláty s majonézovým základem a bez něj, varianty s jogurtovým dresingem, a potom varianty čistě zeleninové, nebo s přidanou uzeninou, dokonce s kousky ryby. Mezi nimi je potom bezpočet různých způsobů přípravy.

My si dnes ukážeme bramborový salát s majonézou a tatarskou omáčkou. Tatarka dodá salátu pikantnější chuť a kdo se bojí tuků, může z části majonézu nahradit bílým jogurtem, ale radíme to nepřehánět, ať si u sváteční tabule nepřipadáte jako na odvykací kůře.


food processor kitchenaidNáš tip: Food processor

To, co sledujete na obrázku, není dětská skládačka, ale příslušenství food processoru, pro lepší představu toho, co všechno umí. Máme tu krájení, plátkování, sekání, mletí, odšťavňování, míchání a hnětení, snad jsme na nic nezapomněli. Pro výrobu bramborového salátu malý zázrak.


Dále je důležitá otázka zda zeleninu budeme připravovat samostatně, nebo si práci trochu usnadníme, a třeba zkombinujeme se sterilovanou směsí do bramborového salátu. Vše přidáváme podle toho co nám chutná, a tak množství je spíš orientační.

Suroviny pro přípravu bramborového salátu:

  • 3 kg větších brambor (ideálně určené na salát)
  • 3 slepičí vejce
  • 4 velké mrkve
  • 1-2 žluté cibule (středně velké, lez použít i červenou cibuli)
  • 7 lžic zeleného hrášku (podle chuti můžete přidat, pokud nemáte čerstvý, tak požijte mražený nebo z konzervy)
  • 400 ml domácí majonézy (může být i kupovaná)
  • 200 ml tatarské omáčky
  • 300 g šunkového salámu
  • 6 sterilovaných okurek
  • 3 lžíce klasické plnotučné hořčice
  • sůl, pepř – podle chuti

Dále můžete do salátu přidat třeba kapary, kukuřici, řapíkatý celer, červenou řepu, šalotku, křehká jablka, kapii atd.


sada nádobí pohlreichNáš tip: Sada špičkového nerezového nádobí

Kvalitní sadu nádobí potřebujete jednu za život. Jistě, dají se koupit i za bodíky v prodejně potravin, ale budou to ty samé, které používá Zdeněk Pohlreich? Sada Zwilling Twin Classic, se kterou se tu chlubíme, je zařazená do Pohlreich Selection a ozdobená podpisem. Že se chlubí špičkovými vlastnostmi na plotně i nádherným vzhledem, je samozřejmost.


Sledujte barevnou vyváženost celé zeleninové směsi. Jedná se o sváteční jídlo a to by mělo na talíři také trochu vypadat. Hrášek dodá zelenou barvu, mrkev oranžovou, ale pokud to přeženete, bude oranžová i tatarka a celý salát změní vzhled do oranžova. Červenou dodá na kousky krájená kapie, nebo šalotka. Celer celý salát provoní, ale opět se jedná o surovinu, se kterou byste měli nakládat opatrně, aby nepřerazila chuť brambor.

Postup pro přípravu bramborového salátu:

Vybereme pořádně velké salátové brambory a pečlivě je umyjeme. Poté vaříme ve slupce ve slané vodě 2-3 hodiny, a následně je slijeme a necháme vychladnout. Ideální je si brambory připravit den dopředu. Vychladlé brambory oloupeme a ostrým nožem a nakrájíme na kostičky, případně protlačím krájítkem, abychom dosáhli stejné velikosti kostek.

Mrkev nebo čerstvý hrášek a vajíčko vaříme zvlášť v osolené vodě. Mrkev, cibuli, šunkový salám a také okurky nakrájíme na menší kostičky. Ideální pomocník je food procesor, který nakrájí zeleninu čistě, velmi rychle, a stejná velikost kousků je zaručená.

Vajíčka, aby nepopraskala, můžeme propíchnout jehlou na širším hrotu. Následně vejce nakrájíme na kostičky, pokud máte strunový kráječ, můžete jej požít. Čerstvý zelený hrášek přidáme na chvíli do vroucí vody a hned ho vyndáme. Pakliže nemáme hrášek čerstvý (což v prosinci může být problém), můžeme použít v konzervě nebo mražený. Do misky smícháme okurky, mrkev, hrášek a zalijeme lákem z okurek, který později slijeme, ale zelenina se příjemně dochutí.

Jakmile máme všechny ingredience k přípravě bramborového salátu připravené, můžeme vše dohromady smíchat ve správně velké míse (vždy opatrně promícháme). Na kostičky nakrájené brambory smícháme s majonézou a tatarskou omáčku, přidáme cibuli, okurku, hrášek, šunkový salám, plnotučnou hořčici. Nakonec přidáme nakrájená vajíčka a vše osolíme a opepříme. Opatrně promícháme a podle chuti můžete přidat jak majonézu, hořčici, sůl a pepř. Jakmile máme v salátu vajíčka, jsou možnosti na míchání značně omezené, pokud si nechceme žloudky rozmačkat.

Salát nechte v chladu uležet a podávejte studený.


sada nožů pohlreichNáš tip: Sada profi kuchyňských nožů

Profi kuchaře samozřejmě dělá hlavně talent a zkušenosti, až potom teprve profesionální vybavení. Ale když jde o sady kuchyňských nožů, na doporučení Zdeňka Pohlreicha se dá spolehnout, nevybere špatně. Stejně jako u špičkového nádobí platí, že peníze vynaložené do kvality se vrátí na delší životnosti a hlavně na tom pocitu při krájení...


Kam dál?

Můžete se podívat na některý z našich dalších vánočních receptů:

Vánoční kapr na modrovánoční kapr na modro recept

Jakkoliv je kapr neoddiskutovatelně nejoblíbenější vánoční rybou, ve variantě na modro ho pohříchu zdaleka neochutnal každý. A je to škoda, protože se jedná o jídlo velmi chutné a přitom maximálně dietní.


Vánoční kapr na černokapr na černo recept

Jednou z nejtradičnějších úprav kapřího masa na Vánoce je recept kapr na černo. Na toto kdysi lidové jídlo dnes bohužel narazíte jen ve vybraných kulinářských institutech, což je myslím škoda.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.