Tajine a jablko bláznů

tajine s lilkem a mrkví

Pokud bojujete celé jaro proti únavě, je možné, že nemáte dost provitamínu A. Než se vypravíte s igelitkou do lékárny, zkuste na to jít spíš přes jídlo. Ušetříte a pochutnáte si.

Dneska se podíváme na Tajine z lilku, kterému tradiční orientální příchuť dodá zázvor a římský kmín.

 

Cítíte se unavení a nic se vám nechce dělat? Je docela možné, že vám chybí dostatečné množství provitamínu A. Ten najdete například v cuketě, která je nezbytná pro náš nový recept připravovaný v tajine hrnci. Uvítají ho hlavně milovníci zeleniny a vegetariáni. Jde o marockou specialitu s luštěninami a orientálním kořením.

Ingredience potřebné k přípravě jsou běžně k sehnání a zeleninový tajine si tak budete moct uvařit, kdykoli si vzpomenete. Jen si obstarejte zásobu římského kmínu, ten všude nekoupíte.

Suroviny:

  • 1 lilek
  • 2 mladé cukety
  • 4 mrkve
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 plechovka cizrny nebo uvařená cizrna sušená
  • 1 plechovka nakládaných rajčat,
  • 2 dl zeleninového vývaru,
  • 1 lžička mleté skořice,
  • 1 lžička mletého zázvoru,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Podle chuti cayenský pepř a sůl.

Proč je to tak zdravé?

Už zmiňovaná cuketa má kromě provitamínu A i jiné pozitivní účinky pro tělo. Výborně se hodí k detoxikaci organismu díky draslíku, který působí jako stimulant vylučování nadbytečné vody, pomáhá tak s vyplavováním usazených toxinů a podporuje činnost ledvin. Proto se hodí pro ty, kdo trpí dnou, cukrovkou, otokem končetin nebo nadváhou. Díky vláknině má čisticí účinek pro trávicí trakt. Zařadit do jídelníčku by ji měly i těhotné ženy. Obsahuje kyselinu listovou, důležitou pro správný vývoj nervové soustavy plodu.


tajine pohlreich selection emile henryNáš tip: Keramický Tajine Emile Henry

Tento perfektní Tajine je vyroben ve Francii z kvalitního burgundského jílu, písku a vody, tedy tradičně. Nádoba snáší velké rozdíly teplot, ohřívání na plynu a mytí v myčce. Zdeněk Pohlreich doporučuje - Pohlreich Selection.


 

Nejlepší cuketa je samozřejmě ta, kterou si vypěstujete sami doma na zahradě. To ale neznamená, že neposlouží i ta, co koupíte v obchodě. V krámku i na zahrádce vybírejte mladé, světlezelené kousky. Velké plody mají zbytečně mnoho vody a pecek. Slupku rozhodně nevyhazujte, protože i v ní se nachází velké množství živin, minerálů a vitamínů.

Podobně tělu prospěšný je i lilek neboli jablko bláznů. Tak jej nazývali staří Řekové, neboť přežívaly pověry, že pojídání lilku vede k šílenství a malomocenství. Zas tak daleko od pravdy nebyli. Lilek v syrovém stavu obsahuje jedovatý solanin, stejně jako naklíčené brambory. Konzumovat se začal teprve zhruba před padesáti lety po tepelné úpravě a dnes je oblíbenou, chutnou zeleninou. Jako cuketa obsahuje provitamín A. Dále je dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, zinku a manganu, má antioxidační účinky, pomáhá snižovat cholesterol, je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému a v neposlední řadě je považován za afrodiziakum. Obsahuje totiž vitamín B3, nutný pro tvorbu hormonů estrogenu a progesteronu.

V Indii, v zemi svého původu, je nazýván králem zeleniny. Při nákupu si vezměte příklad z opravdových labužníků a určitě vyberte plody menší. Starší mohou být vodnaté a hořké. Přezrálost signalizují velká nahnědlá semena. Lilek také neloupejte, i u něj jsou pod slupkou cenné látky.

Postup přípravy:

Cibuli na kostičky a česnek na malé plátky osmahneme na olivovém oleji ve spodní části hrnce.

Zeleninu dobře očistíme, lilek, cuketu a mrkev nakrájíme na velké kostky. Zeleninu přidáme do zpěněné cibule s česnekem, přidáme koření, podlijeme vývarem, přikryjeme a dusíme nebo pečeme v troubě, dokud zelenina nezměkne. Zeleninové tajine je výborné s pečivem, opečenou bagetkou nebo ho podáváme s kuskusem, bulgurem i rýží. Zdobíme čerstvými bylinkami.

tajine s cuketou a lilkem

Za syrova vypadá zelenina možná až příliš dietně. Vývar, zázvor, česnek a římský kmín ale dají jídlu chuťovou hloubku, takže ani milovníci masa nepohrdnou. Fotografie: Lucie Nováková

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.