Paprika na ohni

grilovaná paprika

Čerstvá paprika je sice bohatá na vitamíny, šťavnatá a svěží, ale pečená a zbavená slupky je ještě lepší: voňavá, měkká a lahodná, prostě skvělá. Grilováním paprika změkne, ale také se zvýrazní její pikantní chuť.

Nezapomeňte ji ale zbvit slupky, zejména když použitjete otevřený oheň. Fotografie: Kochtrotz

Teplé dny a vlahé večery

Jakmile se oteplí, z mnoha restaurací i zahrad u domů vás budou lákat vůně chutných pokrmů připravovaných na grilu a na ohni. Zvlášť teplé letní večery jsou tím typické. Má to své nesporné výhody. Připravujete jídlo na čerstvém vzduchu, jste v centru dění, pokud máte hosty, debatujete, povídáte, k tomu popíjíte dobré pivo nebo víno a ještě vám pod rukama vzniká lahodné jídlo. Nemusíte mít ani zvláštní kuchařský talent, je to poměrně snadné a pohodlné. Nelze se divit, že grilování propadli hlavně muži.

Některé prameny uvádějí, že grilování, tedy jeho dnešní podobu, vymysleli Francouzi. Pochází prý ze slovního spojení barbe-a-queue, což znamená pečení „od fousů po ocas“. Jiný původ je uváděn od indiánů z kmene Aravaků.

Na grilovací mřížce – co takhle lehký a svěží paprikový lusk?

Griluje se maso, zelenina i ovoce. Vynikající a velmi oblíbený je paprikový lusk. Na pečení se nejvíc hodí červená paprika, žlutá jde péct hůř a po oloupání už nebude tak krásně žlutá, spíš lehce dohněda. Zelené nejdou skoro vůbec. Když vás zastihne nepříznivé počasí, nebude vadit, upečete-li papriku v troubě. Takže i v zimě může tato lahůdka doplňovat váš jídelníček.

V každém případě se nebojte pořádně ji očoudit. Určitě si budete říkat, sakra, to už je asi moc, to se nemůže povést, ale buďte si jisti, že se povede vždycky.

Opečenou papriku musíte zčernalé slupky zbavit. Když použijete gril, papriku nechte trochu zchladit a jakmile jí splasknou puchýře, půjde slupka dolů skoro sama. Budete-li ji péct v troubě, dopřejte jí nějaký čas v alobalu nebo igelitovém pytlíku, aby se pořádně zapařila. Též ji tak snadněji oloupete. Pozor je potřeba dát na to, abyste na ní spálenou slupku nenechali příliš dlouho, jinak se může stát, že se obarví dočerna a ani její chuť už nebude jen lehce kouřová.

Osvěžení na talíři

Nejlépe chutnají pečené papriky vychlazené a odleželé. Potom je můžete servírovat jen tak, s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Nebo s česnekem a se sýrem, ozdobené například rukolou. Jako stvořené jsou do salátů nebo na přípravu letní polévky.

Letní polévka

Oloupané papriky rozmixujte s okurkou (v poměru 4:1 ve prospěch papriky), červenou cibulí, česnekem, bazalkou, kapkou rajčatového protlaku, asi půllitrem zeleninového vývaru a dochuťte trochou tabaska, solí a pepřem a znovu nechte vychladit. Díky červené paprice bude vaše tělo bohatší hlavně o vitamin C a jiné tělu prospěšné látky. Kromě toho mají i regenerační účinky, proto se budete cítit lépe při sportování.

Tak tedy, grilujte zdravě.

Další tipy na domácí grilování:

grilyProfesionální grily

V okamžiku, kdy své grilovací umění posunete od bavorských klobásek a supermarketového předem naloženého masa někam dál, můžete brzy zjistit, že potřebujete profesionální gril. Shodou okolností nabízíme celou řadu velmi dobrých značkových grilů v našem oddělení Grily.

 

grilovací nářadíGrilovací nářadí

Práce na grilu s využitím běžného kuchyňského vybavení je možná, ale ne zrovna pohodlná, nebo bezpečná. Doporučujeme alespoň základní sadu grilovacího náčiní o třech kusech, nebo rovnou profesionální sady grilovacího nářadí.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.