Štítky: Recepty na grilování
Teoreticky asi existují lidé, kteří pečená vepřová žebra nejedli, nebo kterým nechutnala. Dá se ale celkem s jistotou předpokládat, že takoví jen stěží zavítají na náš recept. My ostatní je milujeme a ochutnali jsme je v mnoha variantách. Dneska se podíváme, jak by se daly připravit doma v troubě, ale zato tak dobře, že budete sami překvapeni.
Na pomalé pečení je potřeba spousta času. Opravdu - pokud chcete žebra večeřet, musíte s tím začít po snídani. Ale výsledek stojí za ten čas a námahu! I když - správně nastavená trouba peče sama a v ideálním případě vždy poměrně dlouho bez lidské obsluhy.
Žebra umyjeme studenou vodou a zbavíme blány na vnitnří straně. Osušíme.
Suroviny jmenované jako suché koření smícháme dohromady tak, že větší kousky podrtíme v třecí misce nebo hmoždíři a přidáme už jemně namleté koření. Sypkou směsí potřeme syrové maso a to tak, že rukou vmačkáváme koření do masa a než ho otočíme na druhou stranu, čekáme, až zvlhne, aby neopadalo. Rozhodně si nepomáháme olejem, ten do této fáze nepatří.
Žebra je nutné v první fázi péct na roštu bez kontaktu s výpekem, takže je položíme na čistou mřížku a pod ně dáme plech, do kterého bude okapávat při pečení šťáva. Troubu nastavíme na 110 °C a pečeme 2,5 - 3 hodiny. Během té doby troubu neotevíráme a se žebry nehýbeme.
Nyní žebra z roštu přemístíme na plech s výpekem a podlijeme pivem. Poklademe podle chuti máslem, ale dva tenké plátky by měly stačit. Celý plech zakryjeme zhora alobalem, aby pivo nevyschlo. Nastavíme na 120 °C a pečeme 1,5 hodiny. Opět zkusíme vydržet a troubu neotevírat.
V průběhu této fáze si už připravíme omáčku, což znamená v menším hrnci smíchat všechny suroviny a asi deset minut povařit.
Nyní vyndáme žebra z plechu na talíř a výpek slijeme bokem. V tomto receptu pro něj sice není použití, ale byl by hřích ho vyhodit. Plech vytřeme do sucha (klidně chlebem). Žebra ze všech stran pečlivě potřeme připravenou omeáčkou a vrátíme znovu do trouby, tentokrát opět na rošt umístěný nad plechem. Nastavíme 130 stupňů a bez jakéhokoliv zakrývání pečeme další hodinu. Máme hotovo. Podáváme tak, jak jsme u žeber zvyklí. S čerstvým chlebem, s chlebem dopečeným s bylinkovým máslem, se zeleninovým salátem, s křenem, hořčicí, okurky, papričkami, jak vám to přijde k chuti.
Nebude trouba zalepená výpekem z masa? Neměla by. Pečeme na hodně nízkou teplotu a tak by tuk neměl prskat. Účelem grilování na roštu je, aby měl horký vzduch přístup ze všech stran a jedna část se nekoupala ve šťávě.
Nic nepotěší tak, jako si dopřát opravdu kvalitní nástroje. A ne jen ty, o kterých se to jenom povídá v reklamách. Mrazem kalené nože Zwilling z německého Solingenu jsou úplně jiná třída a poznáte to nejen na první pohled, ale také pokaždé, když je vezmete do ruky. A při práci s masem obzvlášť.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.