Žebra pomalu pečená v troubě

žebra pomalu pečená v troubě receptTeoreticky asi existují lidé, kteří pečená vepřová žebra nejedli, nebo kterým nechutnala. Dá se ale celkem s jistotou předpokládat, že takoví jen stěží zavítají na náš recept. My ostatní je milujeme a ochutnali jsme je v mnoha variantách. Dneska se podíváme, jak by se daly připravit doma v troubě, ale zato tak dobře, že budete sami překvapeni.

Na pomalé pečení je potřeba spousta času. Opravdu - pokud chcete žebra večeřet, musíte s tím začít po snídani. Ale výsledek stojí za ten čas a námahu! I když - správně nastavená trouba peče sama a v ideálním případě vždy poměrně dlouho bez lidské obsluhy.

Připravíme si:

  • cca 1 kg masitých vepřových žeber
  • trochu másla
  • 100 ml černého piva
  • alobal

Suché koření:

  • 1 lžičku sušené krájené cibule
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky uzené soli
  • 2 vrchovaté lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • špetku čerstvě namletého pepře

Omáčka:

  • 250 g loupaných rajčat
  • 100 g rajského protlaku
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíci vinného octa
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky uzené soli
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce černého piva

Postup:

Žebra umyjeme studenou vodou a zbavíme blány na vnitnří straně. Osušíme.

Suroviny jmenované jako suché koření smícháme dohromady tak, že větší kousky podrtíme v třecí misce nebo hmoždíři a přidáme už jemně namleté koření. Sypkou směsí potřeme syrové maso a to tak, že rukou vmačkáváme koření do masa a než ho otočíme na druhou stranu, čekáme, až zvlhne, aby neopadalo. Rozhodně si nepomáháme olejem, ten do této fáze nepatří.

Žebra je nutné v první fázi péct na roštu bez kontaktu s výpekem, takže je položíme na čistou mřížku a pod ně dáme plech, do kterého bude okapávat při pečení šťáva. Troubu nastavíme na 110 °C a pečeme 2,5 - 3 hodiny. Během té doby troubu neotevíráme a se žebry nehýbeme.

Nyní žebra z roštu přemístíme na plech s výpekem a podlijeme pivem. Poklademe podle chuti máslem, ale dva tenké plátky by měly stačit. Celý plech zakryjeme zhora alobalem, aby pivo nevyschlo. Nastavíme na 120 °C a pečeme 1,5 hodiny. Opět zkusíme vydržet a troubu neotevírat.

V průběhu této fáze si už připravíme omáčku, což znamená v menším hrnci smíchat všechny suroviny a asi deset minut povařit.

Nyní vyndáme žebra z plechu na talíř a výpek slijeme bokem. V tomto receptu pro něj sice není použití, ale byl by hřích ho vyhodit. Plech vytřeme do sucha (klidně chlebem). Žebra ze všech stran pečlivě potřeme připravenou omeáčkou a vrátíme znovu do trouby, tentokrát opět na rošt umístěný nad plechem. Nastavíme 130 stupňů a bez jakéhokoliv zakrývání pečeme další hodinu. Máme hotovo. Podáváme tak, jak jsme u žeber zvyklí. S čerstvým chlebem, s chlebem dopečeným s bylinkovým máslem, se zeleninovým salátem, s křenem, hořčicí, okurky, papričkami, jak vám to přijde k chuti.

Nebude trouba zalepená výpekem z masa? Neměla by. Pečeme na hodně nízkou teplotu a tak by tuk neměl prskat. Účelem grilování na roštu je, aby měl horký vzduch přístup ze všech stran a jedna část se nekoupala ve šťávě.


kuchyňské nožeNáš tip: pečte jako mistr s profesionálními noži

Nic nepotěší tak, jako si dopřát opravdu kvalitní nástroje. A ne jen ty, o kterých se to jenom povídá v reklamách. Mrazem kalené nože Zwilling z německého Solingenu jsou úplně jiná třída a poznáte to nejen na první pohled, ale také pokaždé, když je vezmete do ruky. A při práci s masem obzvlášť.

 


 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.