Zapečené hrušky s ořechy

Zapečené hrušky s ořechy recept

Máte pozvané hosty nebo slavíte narozeniny a přemýšlíte, jakým dezertem překvapit, tak aby nebyl moc prostý, obyčejný ani všední, ale dostatečně „reprezentativní“ a netradiční? Vyzkoušejte neskutečně lahodný recept z hrušek, který se jen rozplývá na jazyku. Můžete si být jisti, že budete originální..

 

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 zralé hrušky
  • 1 citron
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 75 g strouhaných mandlí a hrstku mandlí sekaných
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • 60 g hnědého cukru
  • 20 g másla
  • 50 ml tmavého rumu

Věděli jste, že...?

Hrušky obsahují vysoké množství draslíku, hlavně pod slupkou se skrývá nezanedbatelné množství vitaminu B. Je v nich velké množství vody, proto jsou vhodným ovocem pro ty, kdo mají problémy s dodržováním pitného režimu. Čistí střeva, pomáhají při žaludečních potížích, mají močopudný účinek a dříve se podával odvar z hrušek při horečce a zimnici. Větší množství hrušek by se nemělo konzumovat před spaním, příčinou horší stravitelnosti jsou vláknina a křemík.

Velmi jednoduchá a rychlá příprava

Hrušky omyjeme, zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na osminky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Oddělíme žloutky od bílků a v misce je zašleháme do smetany, do které jsme přidali 40 g hnědého cukru. Jemně nakrájíme ořechy a dvě třetiny vmícháme do směsi spolu se strouhanými mandlemi a rumem. Vlašské ořechy jdou nahradit třeba pistáciemi nebo jinými ořechy. Recept tak bude pokaždé jiný.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku, nebo nějakou jinou pečící formu vytřeme máslem a vysypeme zbylým cukrem. Pokud máte keramické zapékací misky s pěknou glazurou, můžete každou porci péct v jedné misce a podávat přímo v nich. Vypadá to lépe, než když se lopatkou rozděluje dezert ve velkém pekáči, ale chuť bude skvělá tak či tak.

Do zapékací misky (nebo pekáče) poskládáme hrušky, zalijeme směsí a posypeme zbylými ořechy s nasekanými mandlemi. Zapékáme 20 – 30 minut.

Hotový „zákusek“ můžete podávat teplý hned po upečení, a když ho celý nesníte (což je téměř nemožné), je chutný i za studena.
Zjistíte, že je to recept velmi jednoduchý na přípravu a výsledek vás překvapí naprostou dokonalostí.

Malý tip na závěr. Trpíte-li často depresí, jednu hrušku do dezertu nepřidávejte a snězte ji syrovou. Pravděpodobně je vaše strava chudá na kyselinu listovou a hrušky jsou jí bohaté. Přírodní lék našich babiček vám bude chutnat.


Doporučujeme - Stolní mixér SMEG BLF01

Střízlivý retro design, masivní a pevná konstrukce, vysoký výkon a špičková kvalita zpracování všech detailů. Odlište se od davu a pozvedněte svoje vaření či pečení na zcela jinou úroveň.

 

Autor úvodní fotografie: Apple and Pear Australia Ltd

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.