Co je to tukožroutská polévka?

tukožroutská polévka receptJako tukožroutská polévka se označuje zeleninová polévka převážně ze zelí, cibule a rajčat, která vyniká velmi nízkou kalorickou hodnotou a relativně vysokým obsahem vláknin. Je součástí kontroverzní diety, která je založená z části na víře, že existuje jídlo, které nějakým způsobem odstraňuje z těla tuk. Z části je to pak šidítko, kterého můžete sníst velké množství, zatímco ve skutečnosti držíte velice přísnou hladovku.

Ještě než si zamnete ruce, že přesně taková přísná hladovka je pro vás jediným řešením, přečtěte si ještě toto: Drastická hladovka, na které je tukožroutská dieta založená, tuk z těla neodstraňuje, naopak vede téměř stoprocentně k jojo efektu. Má tedy vůbec cenu o tukožroutské polévce uvažovat? Ano, ale jen jako o jednodenním půstu kvůli vyčištění trávícího traktu. Pokud se snad nedej bože rozhodnete se s ní trápit celý týden, jak radí původní receptura, skončíte unavení, hladoví a s ochablými svaly, což je opravdu přesný opak toho, jak se zbavit tuku.

Recept na tukožroutskou polévku

  • Menší hlávka zelí
  • 6 cibulí
  • 3 zelené papriky
  • 1 menší celer
  • 800 g loupaných rajčat (plechovka)
  • Ochucení - česnek, mrkev, kostka zeleninového bujónu, co vás napadne

Postup:

Nakrouhejte zelí a všechnu zeleninu nakrájejte na nudličky, proužky a kolečka. Na množství v našem receptu potřebujete 4 litry vody. Duchuťte podle uvážení, pozor na nadměrné solení, které je u půstu proti smyslu věci. Vařte tak dlouho, dokud zelenina není tak akorát na jídlo. Nesmí být tvrdá, ani rozvařená. Podávejte.

Proč je přísná hladovka účinná jen na pohled

V tukožroutské polévce z našeho receptu najdete asi 22 g bílkovin, 4 g tuku, 58 g vlákniny a 100 g sacharidů. Správně by vám to mělo stačit na celý týden, což je z hlediska výživy to stejné, jako kdybyste nejedli nic. Tělo začne především odbourávat svaly, protože z nich získá energii na fungování snáz, než z tuků. Vyprázdní střeva a vyloučí nadbytečnou vodu, což je dobře. Zároveň ale spustí po chvíli poplach a utlumí metabolismus na minimum. Jakékoliv kalorie, které budou po hladovce následovat, půjdou rovnou do tukových zásob, protože se vám vaše tělo snaží proti vaší vůli vlastně zachránit život. To, že po zhruba dvou dnech hladu přichází dobře známý příliv energie je pravěký instinkt, kdy se tělo snaží vymačkat poslední zbytky, aby vám umožnilo najít něco k jídlu. Rozhodně to není radostná zpráva, protože v tom momentě už houkají v těle všechny majáky.


sady nádobíNáš tip: Kvalitní sady nádobí

Věděli jste, že vaření v historickém nádobí vás stojí zbytečně energii navíc? No a plyn ani elektřina nejsou zrovna zadarmo, že? Moderní sady nádobí jsou vyrobené tak, aby se rychleji ohřívaly a lépe pracovaly s párou z jídla. Poklice sedí lépe, než tomu bývalo zvykem, nastavení otvorů pro páru je jednodušší, stejně tak plnění nebo odlévání vody.
 


Pokud chcete skutečně zhubnout a ne jen zhodit pár kilo vody a svalů

Jídlo bohaté na vlákninu (což tukožroutská polévka skutečně je) pomáhá vyprazdňování a odvodnění, a to je prospěšné. Vůbec to neznamená, že nesmíte takovou polévku vůbec vařit nebo ochutnat. K tomu, aby tělo ztrácelo tuky, ale potřebuje probudit metabolismus a k tomu je potřeba energie, pohyb a zdravé svaly. Věděli jste, že více svalů v těle znamená větší spotřebu energie i v naprostém klidu? Ještě si chcete svaly ničit přísnou týdenní hladovkou? Podvyživené tělo bez dostatečného svalového korzetu je stále unavené a náchylné na úrazy při běžných činnostech.

Proč vám tedy tukožroutskou polévku vlastně nabízíme?

Dát si jeden den hladovky nikoho nikdy nezabilo. Naopak, během roku je to prospěšné po každém obžérství spojeném s oslavami, svátky a podobně. Vydržet kručení v břiše je ale opravdu otravné a tak může být vývar z plného hrnce zeleniny tím pravým, co pomůže zahnat hlad a pročistit trávící trakt. Jen proboha nezkoušejte týden nejíst, naberete všechno, co za tu dobu zhubnete, a ještě něco navíc.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.