Čerstvé křupavé bagetě z francouzského krámku, kam jste si skočili na dovolené těsně po probuzení, se nic nevyrovná. Bylo by nefér tvrdit, že ano.
Můžeme se tomu ale hodně přiblížit a určitě vás překvapí, že to není nic složitého a náročného. Když potom podržíte ještě horkou bagetu namazanou máslem pod nosem a domyslíte si šumění moře a vinic, bude výsledek téměř dokonalý.
Vyrobíme si kvásek tím, že droždí smícháme s 300 ml vlažné vody. Necháme 5 minut odstát v hrníčku.
Důmyslná forma se dnem rozděleným na tři oválky zamezuje slepení baget dohromady. Těžký keramický poklop, zevnitř záměrně bez glazury, pomáhá udržet část vlhkosti těsta a vytvoří potřebné mikroklima pro zlatavou kůrku. Pokud pečeme s keramickou formou, není potřeba potírat, nebo přidávat misku s vodou.
Ve velké míse smícháme většinu mouky se solí. Pokud máte doma kuchyňský robot nebo alepoň ruční šlehač vyzbrojený hnětacím hákem, nachystejte si je, dokud máte čisté ruce.
Připravený kvásek dobře promícháme s moukou a solí v míse (kuchyňský robot nebo ruční šlehač na minimální rychlost) a zakryjeme na 20 minut utěrkou. Těsto pěkně v klidu vykyne. Jestli máte ve zvyku dávat těsto kynout na teplo, je potřeba vyzkoušet, o kolik bude čas kratší.
Přimícháme zbtek mouky a vody. Vypracujeme těsto, opět s pomocí kuchyňského robota a nebo ručního šlehače. Necháme v míse kynout 90 minut pod utěrkou na klidném místě. Těsto poté lehce stlačíme dlaní a počkáme, dokud nenakyne pod utěrkou zpátky do původního tvaru - zpravidla tak 30 minut.
Při práci s kynutým těstem docela bolí ruce. V receptech se sice dočtete "jemně hněteme", ale víte, že realita je jiná. Nechte tuto část práce strojům a užijte si jiné věci kolem pečení. Kuchyňské roboty jsou tady od toho, aby šetřily mozoly, bolavá záda a dost možná i spokojená manželství :-)
Těsto pak vyndáme na vál, vytvoříme tři válečky a vytvarujeme požadovanou délku baget. Lehce nařízneme povrch nožem (udělat to před závěrečnou fází kynutí je o něco bezpečnější, protože bez dostatku zkušeností může nakynuté těsto po kontaktu s nožem spadnout.
Troubu rozehřejeme na 240 °C, vytvarované a nakynuté válečky vložíme buď na plech, pod který postavíme misku s vodou, nebo do keramické pečící formy. Pečeme 20 minut.
Fotografie: Pikrepo.com
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.