Recept na pečení baget

jak doma upéct francouzskou bagetuČerstvé křupavé bagetě z francouzského krámku, kam jste si skočili na dovolené těsně po probuzení, se nic nevyrovná. Bylo by nefér tvrdit, že ano.

Můžeme se tomu ale hodně přiblížit a určitě vás překvapí, že to není nic složitého a náročného. Když potom podržíte ještě horkou bagetu namazanou máslem pod nosem a domyslíte si šumění moře a vinic, bude výsledek téměř dokonalý. 

 

Na francouzskou bagetu si připravíme:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 2 a půl lžičky sušeného droždí
  • 375 ml vlažné vody
  • 1 a půl lžičky soli

Postup:

Vyrobíme si kvásek tím, že droždí smícháme s 300 ml vlažné vody. Necháme 5 minut odstát v hrníčku.


keramická forma na pečení francouzských baget emile henry

Náš tip: Keramická forma na pečení baget Emile Henry

Důmyslná forma se dnem rozděleným na tři oválky zamezuje slepení baget dohromady. Těžký keramický poklop, zevnitř záměrně bez glazury, pomáhá udržet část vlhkosti těsta a vytvoří potřebné mikroklima pro zlatavou kůrku. Pokud pečeme s keramickou formou, není potřeba potírat, nebo přidávat misku s vodou.

 

Ve velké míse smícháme většinu mouky se solí. Pokud máte doma kuchyňský robot nebo alepoň ruční šlehač vyzbrojený hnětacím hákem, nachystejte si je, dokud máte čisté ruce.

Připravený kvásek dobře promícháme s moukou a solí v míse (kuchyňský robot nebo ruční šlehač na minimální rychlost) a zakryjeme na 20 minut utěrkou. Těsto pěkně v klidu vykyne. Jestli máte ve zvyku dávat těsto kynout na teplo, je potřeba vyzkoušet, o kolik bude čas kratší.

Přimícháme zbtek mouky a vody. Vypracujeme těsto, opět s pomocí kuchyňského robota a nebo ručního šlehače. Necháme v míse kynout 90 minut pod utěrkou na klidném místě. Těsto poté lehce stlačíme dlaní a počkáme, dokud nenakyne pod utěrkou zpátky do původního tvaru - zpravidla tak 30 minut.


kuchyňský robot kitchenaid artisan 5KSM175

Náš tip: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM175 černá litina

Při práci s kynutým těstem docela bolí ruce. V receptech se sice dočtete "jemně hněteme", ale víte, že realita je jiná. Nechte tuto část práce strojům a užijte si jiné věci kolem pečení. Kuchyňské roboty jsou tady od toho, aby šetřily mozoly, bolavá záda a dost možná i spokojená manželství :-)

 

Těsto pak vyndáme na vál, vytvoříme tři válečky a vytvarujeme požadovanou délku baget. Lehce nařízneme povrch nožem (udělat to před závěrečnou fází kynutí je o něco bezpečnější, protože bez dostatku zkušeností může nakynuté těsto po kontaktu s nožem spadnout.

Troubu rozehřejeme na 240 °C, vytvarované a nakynuté válečky vložíme buď na plech, pod který postavíme misku s vodou, nebo do keramické pečící formy. Pečeme 20 minut.

 

 

 

Fotografie: Pikrepo.com

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.