Štítky: Vánoční recepty
Když se podíváte do okolních zemí, zjistíte, že domácí pečený čaj je českou specialitou, pochoutkou, kterou se cizinci s podobnými chutěmi teprve učí. Receptů najdete na internetu kvanta, ale v řadě případů v nich chybí praktický poznatek, konkrétní rada a osobní zkušenost.
Domácí pečený čaj řadíme k našim sezónním receptům. Upéct ho můžeme kdykoliv v průběhu roku, ale pijeme ho převážně v mlsném období - v zimě.
Průměrná česká žena vypije za rok hektolitry ovocných čajů. To je samozřejmě naprosto v pořádku, muži zase hektolitry piva. V nepořádku je ale kvalita ovocných čajů v sáčcích, pokud nechcete koupit něco opravdu kvalitního, kde cena nepříjemně šplhá nahoru. Ruku na srdce - z většiny kupovaných ovocných čajů je kyselá červená voda lehce chemického aroma, která možná zahřeje, ale tím to tak končí. Jaké štěstí, že nám naše maminky předaly recept na domácí ovocný čaj, nadto na čaj pečený, tedy něco, co v cizině nemají. Pečený čaj totiž příliš neznají ani u mlsných germánů, kteří to s ovocem a cukrem v troubě jinak umí velmi dobře.
Receptů je tolik, kolik lidí. Smíchat můžete co chcete, při nejhorším to pouze nebude k pití. Nebudeme tvrdit, že známe nejlepší chutě, ani že jsme ochutnali všechno na světě. Některé obecné zásady by ale tak nějak měly zůstat dodrženy, pro lepší výsledek.
Suroviny:
Směs doporučujeme stavět hlavně na sladkých jablíčkách a nezkoušet smíchat celou zahradu najednou. Jednodušší a pěkně oddělené chuti jsou zajímavější a můžete je lépe střídat. Do zbytku pečeného čaje volte z hrušek, jahod, malin, borůvek, rybízu, ostružin, meruněk, broskví, třešní, hroznů, brusinek, višní, švestek, co vás napadne. Z dovozu potom pomeranče, mandarinky, ananas. Trochu skepticky se stavíme ke kiwi, mangu a podobným cizokrajným druhům ovoce, jejich chuť nám v celkovém výsledku moc nehrála a nesedí se středoevropským kořením. Ale to neznamená, že se na ně nedá něco vymyslet.
Ovoce nakrájejte všechno na stejně velké kostečky kolem 1 cm. Odstraňte všechno, co nechcete mít v čaji - typicky pecky u hroznů, ale samozřejmě i u ostatního ovoce. Jablka vykrájejte. Loupat nic nemusíte, naopak můžete kvůli chuti a aroma přidat slupky z čerstvě oloupaných jablek nebo hrušek, pokud loupete dětem do školy na svačinu. Pouze kiwi, pokud ho přidáváte, opravdu oloupejte. Z citrusů vytahejte všechna bílá vlákna, co jsou mezi měsíčky, také pouští hořkost.
Připravte si hlubší pečící plech, pekáč, skleněnou nebo keramickou zapékací mísu. S těmi posledními máme trochu lepší zkušenost, nepřipalují. Troubu předehřejte mezi 180 a 220 °C.
V tomto se nevyhnete vlastním pokusům a častým kontrolám. Ovoce nakrájené na kousky můžete buď 10 minut péct bez cukru, dokud nepustí šťávu, a teprve potom zamíchat veškerý cukr a dopékat ještě asi 20 - 30 minut s mícháním a kontrolou po každých deseti minutách, nebo celou směs smíchejte s cukrem předem. Někdo přidává alkohol už do pečení. Že máte hotovo, poznáte nejlépe na pohled, na to návod neexistuje.
Zavařený vydrží v lednici čaj klidně půl roku, ale po otevření by se měl rychle zkonzumovat. Velikost sklenic je tak lepší hodně malá. Na jeden hrnek čaje přijdou asi 3-4 čajové lžičky zavařeniny. U velké sklenice tak riskujete, že budete po otevření zbytky vyhazovat.
Sklenice pořádně vypláchneme, podobně jako při zavařování ovoce. Plníme ještě horkou zavařeninou a pod uzávěr dáme čajovou lžičku rumu nebo slivovice. Nejen na chuť, ale hlavně jako konzervant do míst, kam teoreticky může proniknout trocha vzduchu. Naplněné skleničky ihned postavíme vzhůru nohama a necháme vystydnout. Poté skladujeme v chladnu.
Pečený čaj bude vzhledem i chutí připomínat marmeládu a na jeden hrneček ovocného čaje tak přijdou asi 3 čajové lžičky. Dochutit můžete medem, cukrem, nebo další lžičkou, kapka rumu nebo slivovice není zakázaná. Vitamínů v sobě samozřejmě pečený čaj moc mít nebude, ale chuť se nedá s ničím podobným srovnat a kousky na dně jsou výborným zákuskem se zdravou vlákninou.
Přejeme příjemné mlsání.
Jedno jestli keramický nebo skleněný, máme nakonec i litinu nebo plech s nepřilnavým povrchem. Péct v kamenině je ale radost a pořizovací náklady nejsou nijak přepálené. Pečený čaj bude dobrý tak či tak, ale keramika pečení dodá subjektivně lepší pocit.
Možná to zní jako výmysl, ale voda zbavená vodního kamene na filtru Brita dává čaji intenzivnější chuť. Kdo nevyzkoušel, nebude věřit. Filtrační konvice díky iontové výměně odstraní z kohoutkové vody velkou část rozpuštěných látek a díky tomu voda lépe vyluhuje aromatické látky z ovoce.
Majitelé indukčních varných desek dnes ve velkém přecházejí ke klasickým pískajícím konvicím. Indukce totiž vaří rychleji a levněji a navíc je o jeden spotřebič se svým přívodním kabelem na lince méně. Konvice na indukci máme jednodušší nerezové i prémiové z litiny.
Tak, máme upečený čaj, vyčištěnou vodu, uvařenou ekologicky na indukci a ptáme se po možnosti vyluhovat větší množství čaje, ideálně do konvice. I když není konvice se sítkem pro pečený čaj potřeba (vůbec nezkoušíme ovoce od čaje oddělit, naopak), pro milovníky čajů obecně je čajová konvice velmi praktickým vybavením, zejména pokud má jemné nerezové sítko.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.