Zeleninové karbanátky s cizrnou

zeleninový karbenátek receptJednou za čas (a z nějakého důvodu to bývá nejčastěji po Novém roce) se rozhodneme, že by náš jídelníček měl obsahovat méně kalorií. A zatímco skutečně můžeme další týdny konzumovat pohankové klíčky, většinou tak říkajíc dojedeme na tom, že nad námi mají naše chutě větší moc, než bychom si byli ochotní připustit. Proto se hodí znát pár receptů, které se dají počítat mezi dietní, ale přitom nás potěší i chuťově.

Na zeleninové karbanátky si připravíme:

  • 300 g květáku
  • 200 g mrkve
  • 265 g sterilované cizrny
  • 70 g ovesných vloček
  • 40 g sezamových semínek
  • 55 g syrových vajec
  • 10 ml řepkového oleje (ve spreji)
  • špetku soli
  • kari, bílý pepř

Postup:

Květák a mrkev uvaříme do poloměkka a vychladlé pomačkáme. Cizrnu buď taky povaříme (nebo použijeme sterilovanou) a rozmixujeme. Smícháme květák, mrkev, cizrnu, vejce, ovesné vločky, sůl a koření, prohněteme a necháme chvíli odpočinout.


tyčové mixéryNáš tip: Ponorné mixéry

Kdyby existovala statistika, kdo udělá nejvíc práce a přitom zabere nejméně místa ve skříni, vyhrál by to tyčový mixér. Třeba jen na tomto receptu - můžete nasekat květák, mrkev a cizrnu a ještě vyrobit na závěr bramborovou kaši, případně po jídle vyrobit šlehačku na zákusek. I když - tady jsme v dietní sekci, že? Tak nic.
 


Vytvarujeme karbanátky požadovené velikosti a tvaru, posypeme sezamovými zrníčky a jemně přitlačíme prsty, aby při pečení sezam neopadal. Nyní je kvůli chuti potřeba povrch trochu promastit olejem. Pokud máte dávkovač ve spreji (některé oleje se tak přímo prodávají a není pak problém doplnit obsah), využijte sprej. Jinak samozřejmě můžete použít peříčko.

Pečeme v troubě na 180 °C, než karbanátky dostanou pěkně zdravou barvu. Podle velikosti to může zabrat zhruba 40 minut, ale je potřeba to hlídat očima.

Ideální přílohou jsou vařené nebo šťouchané brambory posypané například krájenou petrželí.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.