Jak si udělat domácí zmrzlinu?

recept na domácí zmrzlinu

Někdy se říká, že zmrzlina patří k nejlepším vynálezům naší civilizace. O tom si můžeme každý myslet, co chceme, ale některou z jejích možných příchutí a variant milujeme všichni.

S příchodem letních veder se určitě bude hodit vědět, jak si připravit zmrzlinu doma, ať už v mixéru, nebo s pomocí profi zmrzlinovače.

Zmrzlina je homogenní směsí ledových krystalků, smetany a samozřejmě nějaké příchuti nebo příměsi. Nadýchnutá textura zmrzliny od zmrzlináře je daná mícháním během tuhnutí, což je věc, které doma dosáhneme jen pokud máme takzvaný zmrzlinovač, tedy chladící nádobu se stálým mícháním. Pokud to štěstí nemáme, zase tak moc se neděje. Stále můžeme vyrobit osvěžující zmrzlinu, jen nebude tak ukázkově nadýchaná.

Recepty, které si teď zkusíme, se dají libovolně obměňovat, pokud zhruba udržíte poměr surovin. Základním rozdílem bude, jestli bázi zmrzliny utvoří smetana, nebo třeba našlehaný sníh z bílku nebo cukrový sirup.

Banánová zmrzlina (smetanová)

  • 300 g hodně zralých banánů
  • šťáva z 1 citrónu nebo limetky
  • 100 g cukru krupice
  • půl sáčku vanilkového cukru
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 50 ml plnotučného mléka
  • miska s víkem (lze použít i potravinovou fóli)

Postup:

Buď použijeme stolní mixér, do jehož nádoby nalejeme mléko a smetanu, rozmixujeme s banány, cukrem a šťávou z citrónu, nebo v případě nouze můžeme použít tyčový mixér a vhodnou nádobu s vysokými okraji. Jakmile je směs homogenní, dáme ji rychle do mrazáku, než stihne sednout.


stolní mixér kitchenaidNáš tip: Stolní mixér KitchenAid

Velký výkon bezpečně schovaný v solidní a poctivé konstrukci přístroje. Nic pro sváteční kuchtíky, tady se jedná o opravdu silný přístroj s mnoha možnostmi pro každodenní použití.

 

Jahodová zmrzlina (sorbet)

  • 550 g sirupu z fruktózy a glukózy
  • 80 ml vody
  • 360 g jahod
  • 10 ml citronové šťávy

Postup:

Litr sirupu vyrobíme svařením 450 g cukru, 60 g glukózy a 40 g fruktózy v půllitru vody. Ten je před přípravou zmrzliny nutné potom nechat vystydnout. Poté přidáme ovoce, šťávu z citrónu, zbytek vody a rozmixujeme do hladka. Rychlost, s jakou se nám směs povede zmrazit, udělá ve výsledku sorbet nebo trochu tužší ovocnou dřeň.


zmrzlinovač kitchenaidNáš tip: Kuchyňský robot Artisan, příslušenství zmrzlinovač

Příslušenství ke kuchyňskému robotu, bez vlastního napájení. Vychlazená mísa (s chladící náplní mezi stěnami) zvládne nechat ztuhnout zmrzlinu za stálého míchání kuchyňským robotem.

 

Proč se hodí mít doma zmrzlinovač?

Nadýchaná textura zmrzliny vznikne promícháním smetany nebo sirupu s malými bublinkami vzduchu. To umí samozřejmě mixér taky. Problém je, že než směs zmrzne v mrazáku, stihne většina bublinek vyprchat, takže na výsledku poznáte domácí výrobu.

Zmrzlinovač nevyjde nijak přehnaně draho a pokud berete své cukrářské ambice vážně, po nějakém se poohlédněte. Dovede zmrzlinu do tuhého stavu za stálého míchání, takže nestihne sednout a zbavit se zmíněné našlehané textury.

fotografie v záhlaví: picryl.com (CC0)

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.