Chlupaté knedlíky

Recept na chlupaté knedlíkyKategorie: Sezónní recepty

Chlupaté knedlíky jsou poněkud pozapomenutým receptem, který kdysi přitom patřil k české domácí klasice. Tím, že znovu udeřily mrazy a trochu vydatnější jídlo neuškodí před prací ani před nedělním odpočinkem, podíváme se na to, jak si chlupaté knedlíky udělat a jak si je pořádně vychutnat.

Takže s chutí do toho :-)

 

Recept na chlupaté knedlíkyKategorie: Sezónní recepty

Chlupaté knedlíky jsou poněkud pozapomenutým receptem, který kdysi přitom patřil k české domácí klasice. Tím, že znovu udeřily mrazy a trochu vydatnější jídlo neuškodí před prací ani před nedělním odpočinkem, podíváme se na to, jak si chlupaté knedlíky udělat a jak si je pořádně vychutnat.

Takže s chutí do toho :-)

 

Sníst něco chlupatého není nikomu příjemné. Naštěstí název chlupaté knedlíky referuje o bramborách nastrouhaných najemno, podobně jako na bramborák, nikoliv o jakýchkoliv opravdových chlupech. Chlupaté knedlíky představují jakéhosi křížence nebo mezistupeň mezi bramborovými knedlíky a haluškami.

Do těsta na chlupaté knedlíky dáme hladkou nebo hrubo mouku, to záleží na vaší chuti. Z hladké mouky budou tužší, z hrubé nadýchnutější. Brambory použijeme varný typ BC nebo C.

Připravíme si:

  • 750 g brambor, varný typ C nebo BC
  • 250 g hladké nebo hrubé mouky
  • 1 sáček kysaného zelí
  • 1 vejce
  • 1 středně velkou oloupanou cibuli
  • slanina nebo anglická slanina
  • sůl

Postup při vaření:

Brambory oloupeme syrové a nastrouháme najemno. Ruční struhadlo samozřejmě stačí, ale kdo se tím baví častěji, dávno sáhl po food processoru nebo kuchyňském robotu. Nastrouhání 750 g bramor ručně je opravdu tělocvik a nic pro křehké dívky. Vodu ze strouhání je potřeba slít a trochu brambory vymačkat. Dobrý nerezový cedník při tom nezklame.

Nastrouhané brambory osolíme v míse, přidáme celé syrové vejce a důkladně promícháme. Postupným přimícháváním mouky zahušťujeme, až vznikne těsto o něco tužší, než na bramboráky, které ale stále lepí, aby z něj šly vytvarovat knedlíčky.

Vytvarujeme šištičky rovnoměrné velikosti a naházíme je do vroucí osolené vody. Pokud chceme sázet knedlíčky do vody postupně rukou, ztlumíme plotnu, jinak budeme mít část rozvařenou. Lepší je nasázet knedlíčky postupně na krájecí prkénko (pozor, aby se neslepily) a do vroucí vody je shrnout najednou.

Vaříme 10 - 15 minut, dbejte na to, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Pomůžeme si vařečkou. doba vaření samozřejmě záleží na velikosti a je dobré si to vyzkoušet na nečisto, než pozvete na chlupaté knedlíky půlku rodiny.

Hotové měkké knedlíčky z vody vytáhneme cedníkem, nebo třeba naběračkou na těstoviny. Necháme okapat a nasázíme do předehřátého pekáče nebo zapékací mísy.

Ke knedlíčkům nachystaným v pekáči přidáme kysané zelí. Je dobré ho nechat okapat, ale rozhodně nevymačkávat. Přidáme také nakrájenou cibuli a vše důkladně promícháme. V troubě zahříváme chvilku, neměla by vzniknout zapečená kůrka, jde spíš o teplotu a propojení všech chutí.

K chuti zelí a braborového těsta neodmyslitelně patří špek. K cibulce můžeme přidat opraženou slaninu na kostky, anglickou slaninu nebo uzené, případně můžeme chlupaté knedlíky servírovat jako přílohu k uzenému masu, takže je už slaninou neposypáváme.

Na chlupaté knedlíky s výhodou využijeme:

nástavce ke kuchyňskému robotuPříslušenství ke kuchyňskému robotu KitchenAid

Ručně se zelenina strouhala za první republiky, dnes kuchaři používají kuchyňské spotřebiče. Například krouhač vybavený strouhacím bubnem, po připojení k hlavě kuchyňského robota, udělá stejnou práci za minimum času a bez bolesti rukou.

food prcessorFood processor

Ještě elegantněji, než mlýnek nasazený na hlavu kuchyňského robota, pracuje food processor. Čím větší rodina, čím větší nnožství pravidelně strouhané a krájené zeleniny, tím víc si budete blahořečit, že jste si ho koupili. Brambory nastrouháme do misky přístroje s použitím strouhacího disku.

litinový pekáčPekáče

Litinový, keramický nebo skleněný pekáč se hodí k přípravě nebo servírování velké spousty tradičních českých jídel. Správný pekáč dobře akumuluje a poté intenzivně sálá teplo, takže je jídlo propečené do hloubky. Pokud pekáč použijeme jen pro servírování, alespoň ho rozehřejeme v troubě, aby v něm jídlo rychle nevystydlo.

nerezové sítko, cedníkNerezový cedník / sítko

Zkuste třeba i tento drátěný cedník. Má komfortní madla, která brání opaření, a stabilní drátěné nohy pro případ postavení do dřezu.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.