Rýže v tlakovém hrnci

rýže v tlakovém hrnci

Pokud se pustíte do vaření rýže v tlakovém hrnci, můžete čekat výrazně lahodnější chuť a úsporu energie. Čas ušetříme také. Tlakové hrnce díky vyššímu bodu varu vody výrazně urychlují proces vaření a jídlo bývá zpravidla hotové dříve, než se v horké vodě začne ztrácet jeho přirozená barva a chuť.

Je potřeba si uvědomit, že proti vaření rýže v otevřeném hrnci se nebudeme moci pravidelně dívat na proces přípravy, to znamená, že je potřeba si odměřit čas a dodržet recept. Pořiďte si kuchyňskou minutku (kuchyňské stopky), abyste nemuseli hypnotizovat nástěnné hodiny.

Recept na rýži v tlakovém hrnci zahrnuje v několika krocích více možností. Chybu neuděláte, pokud se budete držet vlastních metod přípravy, ani když dodržíte naše nabízené recepty.

Rýže v tlakovém hrnci ve zkratce:

  • 1 díl rýže (100g je porce pro jednu osobu)
  • 1,5 dílu vody
  • máslo / olej / sádlo
  • sůl
  • dochucení (cibule / cibule+hřebíček / kari /zelenina /cokoliv)
  • měříme 5 minut od okamžiku, kdy tlakový hrnec začne pouštět páru
  • necháme dojít, dokud se poklice tlakového hrnce sama neuvolní, ale aspoň 10-15 minut

Příprava rýže, restování s cibulkou nebo bez

Rýži propláchneme horkou vodou v sítku nad dřezem, dokud z ní nepoteče čirá voda. Namletý prach při vaření nechceme - přidal by na lepivosti rýže. V otevřeném tlakovém hrnci rozehřejeme máslo (nebo sádlo, nebo olej). V tuto chvíli můžeme buď rovnou přisypat propláchnutou rýži, nebo v rozehřátém tuku zpěnit cibulku - rýži pak nasypeme do zpěněné cibule. Za stálého promíchávání rýži trochu opečeme. Získá tím výraznější chuť, zejména v kombinaci s cibulkou.


tlakové hrnce

Náš tip: Tlakové hrnce

Přestaňte se mořit s tlakovým hrncem z hliníkové éry. Ne že by nefungoval, ale vy si přece zasloužíte něco modernějšího. Nerezový tlakový hrnec se třemi nezávislými pojistkami je především mnohem bezpečnější a pohodlnější na používání. Radovat se tak můžete nejen z lepší chuti, ale i ze snadnější údržby. Máme tlakové hrnce od 4 litrů až po 12 litrů. 

 


Voda a koření

Kolik vody přidat do tlakového hrnce při vaření rýže? Názory se různí a žádný pravděpodobně nebude úplně šatně. Vody by mělo být více, než rýže (na objem). Buď se uvádí 1,5x větší objem (měřit můžete třeba na hrníčky), nebo až 2x větší objem vody. Někdo dává vodu od oka, aby vystoupala alespoň 1,5 cm nad rýži.

A teď to nejzajímavější - co do vody přidat! - Určitě nezavrhujeme klasickou jednoduchou chuť, takže než zvrhnete do tlakového hrnce všechno koření, co najdete, zkuste to jednou jen se solí. Sůl každopádně přidáváme vždy, tedy pokud nepoužijeme kořenící směs se solným základem, jako je třeba Podravka. Pokud jste nezačínali zpěněnou cibulkou, můžete posadit jednu oloupanou cibuli doprostřed rýže před zakrytím hrnce. Další z mnoha variant je přidání hřebíčku (k cibuli). Tím se dosáhne chuti, kterou bych já osobně označil jako klasickou, ale samozřejmě proto, protože ji tak dělávala moje maminka. Vy máte třeba jiné zkušenosti. Přidat můžete místo cibule třeba kari - výsledkem je moc pěkná oranžová barva, která se k některým jídlům pěkně vyjímá na talíři. Určitě vyzkoušejte zelený hrášek nebo kukuřici, případně oboje a k tomu ještě mrkev. Vznikne moc pěkně barevná rýže svěží chuti.


pánve wokNáš tip: Pánve wok

Co s hotovou rýží? Vedle přímého servírování můžete třeba pokračovat zapečením hotové rýže s masem nebo zeleninou. Perfektně k tomu poslouží pánev WOK, která díky vysokým vyklenutým stěnám dává spoustu kontaktu potravin s rozehřátým povrchem a umožňuje tak pracovat rychle s vysokou teplotou. Wok pánev lze taky zakrýt poklicí a pokračovat v dušení jako v hrnci.


Postup a časování

Jakmile máme rýži okořeněnou, dáme vařit a zavřeme tlakový hrnec. Čas potřebný na přípravu počítáme od okamžiku, kdy začne z hrnce unikat pára. Od té chvíle vaříme 5 minut (můžete třeba i 7, chce to vyzkoušet, jaká tvrdost rýže Vám nejvíc vyhovuje). Po pěti (sedmi) minutách vypneme ohřev a necháme, až se tlakový hrnec sám uvolní. Zpravidla to bude tak 10-15 minut, kdy už není potřeba nic hlídat (v tom je právě ta zmíněná úspora času stráveného nad plotnou). Rýže je hotová a připravená k podávání.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.