Štítky: Vánoční recepty
Marokánky jsou výborným vánočním cukrovím, které ani není na našem území původní, ani se ve své vlasti nejí na Vánoce, ani se nejedná o zcela správný název. Vadí to něčemu? Asi sotva.
Ze všech druhů cukroví patří marokánky k těm nejméně nezdravým a řekneme si i proč.
Jak název cukroví napovídá, pocházejí spíš z Afriky, než z českých a moravských vesniček. Skutečně, sladké placičky s obsahem sušeného ovoce patří k místním delikatesám. Jejich obvyklejší přísady jsou med, datle, ořechy, kakao a vanilka. Dokonce narazíte na zcela originální a původní receptury s obsahem marihuany nebo hašiše.
Arabský svět byl s Evropou odedávna propojený obchodními cestami a tak se marokánky určitě dostaly do našich luhů a hájů v původní podobě. V Itálii se uhnízdily a zdomácněly jako takzvané florentýnky, na našem území exotické sušené ovoce naprosto v pohodě nahradilo ovoce místní nebo běžně dovezené.
To máte tak. Jednou někoho něco napadne a druzí to od něj začnou nekriticky přepisovat, až vznikne legenda. Už vás snad někdy v souvislosti s cukrovím napadlo, že byste si raději dali to zdravější, než to, co vám chutná? Neřeknu - jíst ho celý rok ke kávě po obědě - ale jednou za rok?
Velkou část objemu marokánek tvoří sušené rozinky, arašídy a mandle, na rozdíl od cukroví, které tvoří hlavně mouka, máslo a cukr. To je všechno. Pokud přemýšlíte o tom, jak na Vánoce nepřibrat, dejte si večer procházku, ale když máte rádi cukroví, netrapte se a dejte si.
Někdy je nejlepší pomocník ten nejméně nápadný. Vícestranné struhadlo možná nepostavíte na ozdobu doprostřed kuchyňské linky, ale když máte nějaké dobré a ostré, užíváte si každý moment, kdy s ním pracujete.
Smetanu společně s cukrem, medem a máslem rozmícháme v rendlíku, rozehřejeme a povaříme tak, aby směs dosáhla husté konzistence.
Přidáme mouku a za stálého ohřívání mícháme do stavu husté kaše. Přidáme zbylé ingredience.
Rozehřátou směs lžičkou naneseme na pečící papír a pokud nechceme místo marokánek pusinky, rozprostřeme do tenkých placiček.
Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 10 - 15 minut, dokud se okraje nezačnou zabarvovat dohněda. Od pečícího papíru oddělíme nožem a necháme vystydnout. Čokoládou potíráme až za studena.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.