Marokánky

marokánky receptMarokánky jsou výborným vánočním cukrovím, které ani není na našem území původní, ani se ve své vlasti nejí na Vánoce, ani se nejedná o zcela správný název. Vadí to něčemu? Asi sotva.

Ze všech druhů cukroví patří marokánky k těm nejméně nezdravým a řekneme si i proč.

Jak tradiční jsou marokánky?

Jak název cukroví napovídá, pocházejí spíš z Afriky, než z českých a moravských vesniček. Skutečně, sladké placičky s obsahem sušeného ovoce patří k místním delikatesám. Jejich obvyklejší přísady jsou med, datle, ořechy, kakao a vanilka. Dokonce narazíte na zcela originální a původní receptury s obsahem marihuany nebo hašiše.

Marokánky v Evropě a u nás

Arabský svět byl s Evropou odedávna propojený obchodními cestami a tak se marokánky určitě dostaly do našich luhů a hájů v původní podobě. V Itálii se uhnízdily a zdomácněly jako takzvané florentýnky, na našem území exotické sušené ovoce naprosto v pohodě nahradilo ovoce místní nebo běžně dovezené.

Jsou marokánky zdravější?

To máte tak. Jednou někoho něco napadne a druzí to od něj začnou nekriticky přepisovat, až vznikne legenda. Už vás snad někdy v souvislosti s cukrovím napadlo, že byste si raději dali to zdravější, než to, co vám chutná? Neřeknu - jíst ho celý rok ke kávě po obědě - ale jednou za rok?

Velkou část objemu marokánek tvoří sušené rozinky, arašídy a mandle, na rozdíl od cukroví, které tvoří hlavně mouka, máslo a cukr. To je všechno. Pokud přemýšlíte o tom, jak na Vánoce nepřibrat, dejte si večer procházku, ale když máte rádi cukroví, netrapte se a dejte si.


struhadlaNáš tip: Kuchyňská struhadla

Někdy je nejlepší pomocník ten nejméně nápadný. Vícestranné struhadlo možná nepostavíte na ozdobu doprostřed kuchyňské linky, ale když máte nějaké dobré a ostré, užíváte si každý moment, kdy s ním pracujete.
 


Připravíme si:

  • 1 smetana na šlehání
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce medu
  • 30 g másla
  • 150 g nesolených arašídů (pozor, ty nemají všude)
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g sušeného nebo kandovaného ovoce
  • 10 g hladké mouky
  • trocha nasekaných mandlí
  • čokoláda na polití

Postup:

Smetanu společně s cukrem, medem a máslem rozmícháme v rendlíku, rozehřejeme a povaříme tak, aby směs dosáhla husté konzistence.

Přidáme mouku a za stálého ohřívání mícháme do stavu husté kaše. Přidáme zbylé ingredience.

Rozehřátou směs lžičkou naneseme na pečící papír a pokud nechceme místo marokánek pusinky, rozprostřeme do tenkých placiček.

Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 10 - 15 minut, dokud se okraje nezačnou zabarvovat dohněda. Od pečícího papíru oddělíme nožem a necháme vystydnout. Čokoládou potíráme až za studena.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.