Štítky: Recepty na polévky, Velikonoční recepty
S tím, jak s nám blíží Zelený čtvrtek, je potřeba přemýšlet, podle našich zvykostí, o nějakém zeleném pokrmu. Pokud si odmyslíme obarvené pivo nebo mrzkou kořalku, můžeme zkusit třeba špenátovou polévku.
Že vám ve školce nechutnala? A nebylo to spíš tou školkou, než samotným špenátem?
Velikonoce jsou považovány za jedny z nekrásnějších svátků. Jsou spojené nejen s křesťanskými oslavami, ale také s barvením vajíček, pletením pomlázek a dalšími tradicemi odlišnými podle jednotlivých krajů u nás. V domácnostech se zdobí dveře věnci, hospodyňky tvoří velikonoční výzdobu, která má rovněž symbolizovat oslavy jara. Už od dob našich babiček se na velikonoční svátky pečou mazance, jidáše, věnce a v kuchyních se rozvoní tradiční velikonoční pokrmy.
Na jaře je ideální čas upustit od těžkých sytých jídel a dát přednost lehkým jarním polévkám, salátům a bílému masu. Nyní probíhá každoroční období masopustu, což je čtyřicetidenní období půstu, které končí Škaredou středou před Velikonocemi, následuje Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod Velikonoční a Velikonoční pondělí. V těchto dnech se od pradávna dodržovaly přísná pravidla ohledně přípravy jídel a právě na Zelený čtvrtek se vařily luštěniny a polévky z jarní zeleně. Na stole nechyběly škvarkové placky, preclíky či pletence a jarní polévka z petrželky, mladých kopřiv, špenátu a další zeleniny.
Špenát je považován za nejzdravější listovou zeleninu, obsahuje více než 88 % vody, má vysoký obsah železa a dalších prospěšných látek, jako jsou sodík, draslík, vápník a hořčík. Syrová šťáva ze špenátu je velice vhodná na zažívání a vylučování.
Jeden šálek čerstvě natrhaného špenátu obsahuje 27 kalorií, 0,81 gramu železa, 30 gramů vápníku, 0,86 gramu bílkovin, 24 miligramů hořčíku a 167 miligramů draslíku. Dále v něm nalezneme vitaminy A, B2, B3, B6, C, K, mangan, zinek, fosfor, měď a selen.
Kdo může vyrábět lepší tyčové mixéry, než společnost, která je v minulém století vynalezla a uvedla na trh? Bamix dodnes vyrábí své tyčové mixéry ve Švýcarsku a ladění a kontrole jakosti věnují až přemrštěnou péči. Není divu, že mixéry Bamix doporučuje i Zdeněk Pohlreich.
Energická zelená polévka ve spojení s polotučným crème fraîche je zdravá a vydatná.
Rozehřejte ve velkém kastrolu máslo a přidejte jarní cibulku, pórek, řapíkatý celer a brambory. Zamíchejte a přikryjte poklicí. Nechte dusit po dobu 10 minut, během té doby několikrát promíchejte.
Zalijte vývarem a vařte 10 až 15 minut, dokud brambor nezměkne.
Přidejte špenát a vařte ještě několik minut, dokud nezvadne. Použijte tyčový mixér, dokud polévka nebude sametově hladká. Podle chuti vmíchejte crème fraîche a podávejte. Dobrou chuť!
Fotografie:
https://picjumbo.com
https://pixabay.com/
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.