Těsto na domácí těstoviny

domácí pasta - ručně vyrobené těstovinyZákladem pro chuťově vydařený těstovinový pokrm jsou samozřejmě samotné kvalitní těstoviny. Určitě neuděláte chybu, když se podíváte po dobré italské značce v obchodě, ale my Vás chceme naučit, jak si těstoviny připravit doma. Oslňte svého partnera, návštěvu, nebo klidně půlku ulice.

Domácí těstoviny si naše babičky zvládaly dělat samy. Byla to dost úmorná práce, ale vzpomeňte si, jak skvěle chutnaly. My se do toho můžeme pustit třeba s ručním strojkem na těstoviny, profi výsledek pak bude zaručen.

Připravit si vlastní pastu je důležitou metou pro každého kuchaře, ať už profíka, nebo třeba i nadšeného šéfkuchaře domácí kuchyně. Proč? Protože profíci nevaří z polotovarů, čerstvá chuť domácích těstovin se nedá srovnat ani s těmi nejlepšími z obchodu a dojem, který zanecháte v očích, ale i žaludcích svých přátel, stojí za trochu úsilí. Po získání trochy cviku snadno zařadíte domácí testoviny do svého běžného jídelníčku. Pokud vám nedělá dobře lepek, přejděte na náš recept Těsto na domácí bezlepkové těstoviny.

Na 4 porce si připravte:

  • 170 - 200 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce slunečnicového oleje.

Příprava těsta v kuchyňském robotu:

Ke smísení a hnětení těsta na domácí těstoviny můžeme s výhodou použít kuchyňského robota nebo případně ruční šlehač. V obou případech budeme potřebovat hnětací háky, které se dodávají jako standardní vybavení obou spotřebičů. V případě ručního šlehače potom ještě vhodnou pracovní mísu.

K 175g mouky přidáme vejce, vaječný bílek a mísíme asi 30 sekund. Pokud vzniklý "knedlík" bude na dotyk vlhký, přidáme mouku po lžicích, aby těsto bylo vláčné a nelepilo se.
Pokud je příliš suché pro další zpracování, přidáváme vodu po lžičkách, dokud se nevytvoří "knedlík".

Příprava těsta ručně:

Do mísy vsypeme 175g mouky a v jejím středu vytvoříme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme bílek, olej a smícháme s moukou. Těsto přesuneme na moukou poprášený vál a několik minut je hněteme. Pokud se těsto ještě lepí na podložku, přidáme po lžících mouku podle potřeby. Pokud je příliš suché a těžko zpracovatelné, přidáváme po lžičkách vodu. Hněteme ještě dalších 10 minut, dokud těsto není jemné a elastické, případně je zpracujeme v těstovinovém strojku.
Pokud strojek nepoužijeme, zabalíme těsto do potravinové fólie nebo voskovaného papíru a necháme je 15 minut odležet, potom je rozválíme.
Běžné těsto na přípravu těstovin obsahuje 2 vejce na 175g mouky. Kvůli snížení množství cholesterolu v těstě můžete jedno vejce nahradit bílkem, jak je uvedeno v surovinách, pokud se cholesterolu nebojíte, použijte dvě celá vejce.

 postup při ručním míchání těsta na těstoviny

Doporučení pomocníci z našeho sortimentu:

 

kuchyňský robotKuchyňský robot s hnětacím hákem

Nejen na výrobu těsta na domácí těstoviny je kuchyňský robot nedocenitelným pomocníkem. V dnešní rychlé době připraví všechna těsta, stejně jako náplně, ale třeba i ušlehá bílky nebo šlehačku, snadněji a rychleji, než nejšikovnější ruce.

 

ruční šlehačeRuční šlehač s hnětacími háky

Alternativou k použití většího a výkonnějšího kuchyňského robota je šikovnější a skladnější ruční šlehač. Rovněž v základním vybavení obsahuje hnětací háky na těsto a práce s ním jde lépe, než když se těsto hněte ručně.

 

strojek na těstovinyStrojek na těstoviny

Souměrné a pravidelné nudle vyrobíte nejlépe na strojku na těstoviny. Zařízení, které pamětníkům může připomenout ruční mandl, vyvaluje mezi válečky těsto s milimetrovou přesností a velice rychle. Italské hospodyně znají a používají, protože umět si vyrobit domácí těstoviny nejrůznějších tvarů a chutí je tam otázkou kuchařské prestiže.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.