Zeleninový Tajine

tajine zeleninový, marocký

Zeleninový tajine se zázvorem, římským kmínem, skočicí a cayennským pepřem pro milovníky orientální kuchyně a exotických pikantnějších chutí. Neodradí vegetariány, ale zároveň díky bohaté chuti potěší i zapřísáhlé masožrouty.

Anoj, jarní očista může chutnat i takto lahodně.

Jako Tajine se označuje typický marocký vypálený hliněný hrnec s vysokou těžkou poklicí ve tvaru trychtýře, který v severní Africe najdete na každém tržišti, ale hlavně na každé peci nebo sporáku. Perfektní pro středověké kočovníky, protože kondenzuje vodní páru a vrací ji po stěnách zpět do dušeného pokrmu a neplýtvá tak vodou - ale samozřejmě skvělý pro všechny, kdo si chce pochutnat na autentických chutích a vůních severní Afriky. Hrnce Tajine se samozřejmě dají koupit i u nás, s trochou umění můžete připravit pokrm Tajine i v litinovém hrnci - i tam dochází na poklici ke kondenzaci a pomalé dušení probíhá také bez přilévání vody.

Na cca 6 porcí si připravíme:

  • 2 mladší nebo střední cukety, dužinu na velké kostky i se slupkou
  • 1 mladší lilek na velké kostky
  • 3 velké mrkve, rozpůlit podélně a potom i napříč, viz fotka
  • 1 středně velká cibule na jemné kostky
  • 3-4 stroužky česneku, pomačkat
  • 1 plechovka nakládaných loupaných rajčat - lepší jsou podlouhlé
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 hrnek vývaru, může být i voda
  • 4 lžíce olivového oleje
  • po jedné lžičce mletého zázvoru, římského kmínu a mleté skořice
  • cayennský pepř přiměřeně, jako v pohádce
  • na zdobení petrželka, pažitka, jarní cibulka nebo čerstvá máta

Postup

Začneme krájením veškeré zeleniny. Myslete na to, že mrkev může zůstat na konci tužší, lilek je velmi měkký už syrový a cuketa by neměla být na konci úplně rozvařená - a podle toho upravte velikost kusů. Mrkev doporučujeme nakrájet pouze na půlky nebo čtvrtky podélně a potom přepůlit napříč, dodá jídlu i zajímavější vzhled.

Zpěníme cibulku do zlatova. Keramický hrnec Tajine na to nemusí být úplně optimální, pokud máte litinový Tajine nebo přímo hlubokou litinovou pánev, nebude problém. Do cibulky přidáme česnek, všechno koření a pár minut ohříváme za stálého míchání.

Přidáme mrkve, cukety a lilek a ještě 2-3 minuty smažíme. Přidáme rajčata a vývar, cizrnu, dosolíme a dopeříme, pokud je potřeba. Zaklopíme poklicí, ztlumíme plotnu a necháme probublávat cca 15 minut, zbytečně neotevíráme, aby Tajine mohl fungovat, jak má. Zelenina by ve finále měla mít ještě hodně z původní barvy.

S výhodou využijete:

 

tajineTajine

Konstrukčně vylepšený keramický Tajine vyrobený ve Francii (Emile Henry), který lze používat na plynu, v troubě a dokonce i na indukci, snese i myčku, což by originál z marocké tržnice nerozdýchal. Mrkněte na to.

 

litinové hrnceLitinový hrnec

Originální tvar Tajine má samozřejmě svoje opodstatnění, ale pokud chcete místo toho hrnec se širší škálou uplatnění, pomalé dušení velmi dobře funguje i v moderních litinových hrncích, jako je třeba kastrol Staub Hexagon na obrázku. neváhejte.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.