Palačinky - jedno z nejstarších jídel na světě

palačinky historiePalačinky se jedí od pradávna, doma jsou na všech kontinentech (kromě Antarktidy) a přirozeně tak mají nekonečné množství receptů a podob. Můžeme je považovat za jídlo chudých a historie nám dá za pravdu. Stejně dobře ale palačinky můžeme vnímat jako vybranou delikatesu pro zpovykanou šlechtu a i k tomu nám historie přinese nejeden důkaz.

Palačinky z mladší doby kamenné

S trochou fantazie můžeme klidně říct, že palačinka, nebo nějaká forma placky z obilného těsta a mléka bude docela dost možná první tepelně upravené jídlo, které přímo nesouvisí se starší formou obživy lovců a sběračů. Pokud kusy masa opečené nad ohněm nepovažujeme za kuchařský recept, bude to pravděpodobně skutečně placka jako nejstarší jídlo, které vyžaduje ingredience a tepelnou přípravu.

Historici uvažují, že mouka smíchaná s mlékem a možná i vejci se možná původně konzumovala i syrová a k jejímu upečení v okolí ohně došlo asi mimoděk, ale od pár osmahnutých kousků ke tvaru placky, který se dobře propekl v hliněné pícce nebo na plochém kameni, byl už jenom krůček. Palačinkou se prý před svojí tragickou cestou do hor posílil i ledový muž Ötzi, který byl nalezen v Ötztalských Alpách, kde odpočíval v ledu něco přes pět tisíc let. Analýzy archeologů ale potvrzují první mletí mouky a míchání s vodou ještě mnohem dříve, a to v období před minimálně 30 000 lety.

Starověké palačinky 

V době starověkých civilizací už s největší pravděpodobností placky nebo palačinky dělali všude po světě, takže není potřeba přemýšlet, jestli se do Říma dostaly z Řecka nebo naopak.

Ve starověkém Řecku nesly název tagenias nebo tagenites a vyráběly se ze směsi medu, bílé mouky, olivového oleje a sraženého mléka. Posypávaly se oříšky a sezamovými semínky, polévají se medem a pravděpodobně se posypávají i čerstvým sýrem.

Ve starověkém Římě potom z historických záznamů čteme o receptu z vajec, mouky, mléka a medu. V této souvislosti se používá slovo alia dulcia, které se ale v zápisu asi ocitlo na nesprávném místě, protože se překládá jako jiné sladkosti.

Masopustní středověk

Placky a palačinky opět patří k obyčejným jídlům všedního dne, ale nejčastěji se s nimi v historických zdrojích setkáte v souvislosti s masopustním úterým, tedy dnem, kdy se byla poslední šance pořádně napěchovat před zahájením čtyčicetidenního půstu. K palačinkovému dodování nejen že církev dávala svolení, ale související zpytování svědomí ve zpovědnici připomínala zvonem, který podle toho nese název palačinkový. Alespoň tak praví příběh z patnáctého století z Buckinghamshire v Anglii, o ženě, která se tak lekla, že do kostela na zpověď doběhla i s palačinkou na pánvi v ruce.


pánev na palačinkyNáš tip: Litinové pánve na palačinky

Někdy ve středověku pravděpodobně vzniklo anglické pojmenování pancake, od anglického pan, čili pánev. Placky a palačinky se také pekly v peci nebo na litinových plotnách a masivní litinová pánev je právě rozpálené plotně nejpodobnější.


A proč slovo palačinka? Odkud pochází?

Na první pohled to může být naprosto jasné, ale přesto se historici neshodnou a tak je možných zdrojů ve hře více. Jako horký kandidát tu vystupuje kuchař maďarského hraběte Esterházyo, jménem Fancisco Palaccini, který cestoval do Fancie ke dvoru Ludvíka XIV. doslova na průmyslovou špionáž. Měl ze země zasvěcené kulinářskému umění do Uher přivézt nějaké nové recepty a přivezl crêpes, tenké palačinky posypávané cukrem, polévané koňakem a přeložené do úhledných trojúhelníčků. V poněkud jinak chuťově zaměřených Uhrách dostaly palačinky nicméně naši tradiční podobu - trochu vyšší vrstva těsta, svinuté do ruličky, plněné marmeládou, pokryté šlehačkou a kousky ovoce.


tyčový mixérNáš tip: Ponorné mixéry

Na to, aby byla palačinka pěkně nadýchaná, je zejména potřeba do těsta při míchání vehnat vzduchové bublinky. Pokud si nechcete pomáhat kypřícím práškem, samozřejmě. Ruční metličkou nebo lépe metličkou ponorného mixéru dosáhnete nadýchaného těsta bez přídavku pečícího prášku.


Na první pohled je jméno Palaccini tak přesvědčivé, že ho není možné zavrhnout. Známe ale historky a jejich hodnověrnost. Záložním zdrojem může být maďarské slovo palacsinta, které vychází z latinského placenta (v tomto případě slovo nemá nic společného s porodnictvím, ale s se slovem koláč). Koneckonců se slovo dostalo i do Řecka jako plakús, čili plochý koláč.

Omylem flambovaná dobrota, Crêpes Suzette

Když se vrátíme k tomu, že byly palačinky jídlem chudých stejně jako pochoutkou bohatých, máme tu ještě příběh budoucího krále Edvarda VII, který seděl v Café de Paris v Monte Carlu. Palačinky přelité karamelem, pomerančovou šťávou a pomerančovým likérem ale při nešikovné manipulaci vzplanou a jejich mimořádná chuť je tak dílem šťasné náhody.

Kam dál?


Ruské pohankové lívance

pohankové lívance ruskoPokud vám v Rusku nabídnou Blinchiki, určitě si dejte. Jedná se o velice jednoduchý recept, který ale vyžaduje dobrý ruský kaviár. Šampaňské otevřené jedním švihem carské důstojnické šavle je v tomto případě nepovinné.

 

Etiopská placka Injera

etiopská placka injeraInjera je pro Etiopany tím, čím je pro nás chleba z pšenično žitné mouky. Vlastně ještě mnohem víc, jak si později řekneme. Má formu jakýchsi palačinek, ale rozhodně se nejedná o dezert a sladkou tečku za hostinou, jako spíš o základ tamnější kuchyně, ale i náhradu za nádobí a příbory.

 

Japonská placka Okonomiyaki

okonomiyaki receptPikantní placka z japonských ostrovů může na našem stole tak trochu zastoupit tradiční bramborák, pokud zvolíme variantu okonomiyaki se zelím. Proti jiným palačinkám se nepeče na rozpálené plotně, ale spíš napůl dusí pod poklicí.

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.