V době Velikonoc, především na zelený čtvrtek, máme každý zažitý jako tradiční pokrm špenát. Kdo by však chtěl své zvyklosti pozměnit a nechat se na chvíli unést směrem na jih, může se inspirovat tradičním velikonočním jídlem střední Itálie, rizotem s divokými bylinami. Nejenže nás obohatí o nové chutě, ale je i výrazným zdrojem vitamínů a pro tělo velmi prospěšných látek, které získáme z jarních bylin použitých v receptu.
Pokud žijete na vesnici nebo na okraji města, většina ingrediencí vám zdarma roste pod okny nebo na nejbližší louce. Najdete tam kopřivu, kterou někteří přezdívají nezmar pálivý, jiní ji nazývají královnou léčivých bylin. Je považována za jednu z nejléčivějších rostlin u nás. Mladé kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerály.
Z dlouhého výčtu léčivých účinků zmíním například vliv na pročištění organismu, stimulaci krevního oběhu, pomáhá při artritidě, revmatismu a dně. Při sběru si nezapomeňte s sebou vzít rukavice, abyste se nepopálili. Na listech a na lodyze jsou chloupky, z jejichž dutiny vychází ostrá šťáva (kyselina mravenčí a pryskyřičný sekret), která kůži dráždí a může způsobit zánět nebo puchýře.
Je dobré si také dát pozor na to, kde kopřivy sbíráte. Četný výskyt kopřiv, především u polí, bývá ukazatelem většího množství dusíku v půdě. Vhodným obdobím pro sběr je jaro, kdy je obsah dusíku v rostlinách nejmenší.
Další lehce dostupnou bylinou je smetánka lékařská. Nenáviděný plevel zahrádkářů vám pomůže harmonizovat metabolismus. Příznivě ovlivňuje činnost jater a močového ústrojí, působí na tvorbu žaludečních kyselin a při žaludečních poruchách zlepšuje chuť k jídlu. Mladé listy jsou bohaté na vitamin C.
Špenát si už musíme koupit nebo vypěstovat sami. Není sice příliš tak bohatý na železo, jak se léta tvrdilo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Je dobrý na krevní tlak, anémii a zácpu.
Bylinky omyjeme a nasekáme na kousky. Na oleji osmažíme do zlatova cibulku a nakrájený česnek, přidáme nasekaný špenát a bylinky, přilijeme víno a společně dusíme dvě minuty. Rýži (doporučovala bych nějakou kvalitnější např. basmati nebo jasmínovou) uvařte v polovině vývaru.
Druhou polovinu vývaru přilijte do pánve s bylinami, povařte a přidejte do hrnce s rýží. Dejte si pozor, aby bylinky neztratily svoji krásně zelenou barvu. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec do směsi zamíchejte máslo a parmezán.
V tlakovém hrnci uděláte rýži rychleji a se spotřebou menšího množství elektřiny nebo plynu. To je hodí. Kromě toho ale docílíte i uchování většího množství původní barvy, vůně a chuti rýže a bylin. Kratší doba luhování v horké vodě nechá zeleninu a nakonec i maso čerstvější a chutnější.
Rizoto při podávání ozdobte hoblinami parmezánu a jako vynikající doplněk, který zvýrazní a doplní jedinečnou chuť, bych doporučila víno, na kterém jsme rizoto dusili. A nyní se nechte unášet jarní italskou chutí…
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.