Jak sušit maso

sušené maso receptSušené maso je vítaná pochoutka k televizi, ale především kvalitní potravina plná bílkovin, která je díky nízké hmotnosti skvělá pro náročnou turistiku a survivalové akce uprostřed hluboké přírody. I když se nabídka sušeného masa v obchodech rozrostla a cenově přiblížila nákladům na domácí výrobu, stejně si řekneme praktické tipy, protože mít vlastní sušené maso je pořád super.

Pokud nesete potraviny na zádech, jedno jestli v Beskydech nebo na Aljašce, každé deko navíc může pěkně bolet. I když se vás reklamy budou snažit přesvědčit, že to odběháte na horalkách, jsou to hlavně bílkoviny neboli proteiny, které vás na delší výpravě udrží při životě. A jestli neplánujete zaždý výlet začínat a končit v restauraci (třeba protože kolem žádná není), speciálně sušené maso je tím nejlepším, co přibalit do batohu.

  • Minimální hmotnost při vysokém obsahu bílkovin a minerálů
  • Vysušené má dlouhou trvanlivost
  • Kromě konzumace nasucho je možné ho uvařit na polévku

Usušit se dá jakýkoliv typ masa od drůbeže přes vepřové, hovězí, až po ryby, ale s jedním omezením, kterým je obsah tuku. Ten se totiž neusuší a mohl by při skladování žluknout a maso by se stalo nepoživatelným. Nejjednodušší je vzít hodně libové zadní hovězí, tam nesáhnete vedle. U jakéhokoliv typu masa je potřeba okrájet tuk a blanky a pokud se při bližším zkoumání jeví příliš prorostlé, místo sušení z něj spíš udělat guláš.

Jak na to?

Pozitivní je, že stačí nejlevnější sušička na ovoce, kterou seženete v obchodě, a zvládnete maso zbavit 99% vody, což je zhruba 80% jeho hmotnosti v syrovém stavu. Odpadá nutnost použití konzervačních přípravků a jediné, co je potřeba, je zabránit přístupu vzdušné vlhkosti. Na to je ideální nějaká vakuovací sada, větší množství ukládat v dóze a menší ve vakuových sáčcích.


kuchyňské nože ZwillingNáš tip: Perfektně ostré nože Zwilling

Zrovna u sušení masa a jeho krájení na milimetrové plátky není jedno, jestli použijete napodobeninu nože z obchodu s nábytkem, nebo poloprofesionální kuchařský nůž kalený mrazem a broušený s laserovou kontrolou kvality. To první nabídnout nemůžeme, toho druhého máme na výběr poměrně dost.

 

 


Maso se ostrým nožem nakrájí na opravdu tenké plátky. To se ovšem snadno řekne a hůř udělá. Velice pomáhá vybrat libové maso, které není prorostlé blánami a není složené z více snopců svalu, které by se při zatlačení na nůž vzájemně hýbaly. Není špatné maso vychladit, aby trochu ztuhlo, ale nejdůležitější je opravdu ostrý velký nůž, který krájí bez zbytečného tlaku a kroucení masa. Krájíme přes vlákno, protože tak lépe vyschne. Pouze v nouzi můžeme některé kousky ukrojit po vlákně.

Pokud jde o koření nebo marinádu, musíte si vyzkoušet, co vám nejlépe zachutná. Osvědčené jednoduché recepty jsou sušený česnek, kari, pepř, koření na divočinu, gulášové nebo grilovací směsi, někdo používá i koření do polévky. Marinády založené na kombinaci medu, worchesterové a sójové omáčky jsou taky skvělé. Myslete na to, že jak maso ztratí na objemu, ochucení se koncentruje a dává silnější chuť.


vakuování potravin ZwillingNáš tip: Vakuování potravin Zwilling

Sušené maso nabízí velmi dlouhou životnost, ovšem za jedné podmínky - že nepřijde do styku s vlhkem. Perfektní metodou, jak uchovat sušené maso doma, jsou vakuové dózy s možností vyčerpání vzduchu. Na cesty je pak ideální balit sušené maso do menších vakuových sáčků.

 


A ted pozor. Maso je hotové v momentě, kdy má porobné vlastnosti, jako bramborové chipsy - je tvrdé, křehké a lámavé. Pružné plátky se zbytkem šťávy, které mnohdy dostanete v obchodě, by vám bez použití konzervantů v batohu nevydržely a začaly by se kazit.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.