Domácí čokoládové brownies

recept na browniesDezert s čokoládou, řeknete si. Co na něm může být tak zvláštního. A pak ochutnáte, zavřete oči, proklínáte se za nedostatek pevné vůle a zároveň milujete každý okamžik, kdy máte té dobroty plnou pusu. Rafinovaný klenot kulinářského umění? Ale kdeže. V rafinovanosti brownies směle soutěží s naším buřtgulášem, ale přesto potěšíte celou rodinu a budete za hvězdu kdekoliv, kam dorazíte s moučníkem v krabičce.

Jako lidový recept nemají brownies samozřejmě žádnou do kamene tesanou recepturu a povinnou podobu a chuť, což i vás opravňuje zkoušet, přidávat, ubírat a ochutnávat. Brownies asi chutnají lépe, když jsou uvnitř vlhké a jakoby nedopečené, ale existují i varianty konzistencí se blížící bábovce. Jak je komu libo.

Připravíme si:

  • 110 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 200 g másla
  • 200 g hořké čokolády
  • 3 vajíčka
  • cca 50 g mletých ořechů

Jak na to?

Troubu budeme potřebovat rozehřátou na 180 °C, takže zatímco se hřeje, rozpustíme čokoládu a máslo. Zpravidla se k tomu využívá rendlík, čili vysoký hrneček s úzkým dnem, nálevkou a dlouhým madlem, tak, aby se suroviny ještě teplé daly přelít k dalšímu zpracování.


rendlíkyNáš tip: Rendlíky

Na ohřívání omáček, rozpouštění másla, čokolády, na polévku pro jednoho. Dlouhá rukojeť usnadňuje manipulaci a odlévání másla na brambory, čokolády na moučník, omáčky přímo do talíře, vše bez rizika a jednou rukou.
 


Vajíčka s cukrem vyšeháme do pěkné husté pěny. Potom za stálého pomalého míchání přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Teoreticky na to stačí ruční šlehač, ale když se zamyslíte, že budete chtít zbytek čokolády z rendlíku vyškrábnout měkkou stěrkou, bude lepší kuchyňský robot vybavený drátěnou metlou, aby byly obě ruce volné.

Nyní zavzpomínáme na moudrost našich babiček, vezmeme síto a mouku přes něj prosijeme do těsta, za stálého míchání. Dělá se to proto, že se tak řídké těsto s moukou lépe spojuje a mouka, která přirozeně přijímá vlhkost ze vzduchu, pak nemá tendenci dělat v těstě žmolky. Na závěr přimíchejte i ořechy.


kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5ksm175Náš tip: Kuchyňský robot KitchenAid. Co dodat?

Lidé se v zásadě dělí na dvě skupiny. Ti, co ho už mají... a pak ti ostatní. Vy jste v jaké skupině?
 

 


Nyní vezmeme pekáč o rozměrech zhruba 30 x 25 cm, vyložte ho pečícím papírem a přelejeme na něj těsto z mísy robotu. Pečeme 20 - 25 minut a tady přichází něco trochu neobvyklého. U všech buchet a sladkostí zpravidla není na škodu pár minutek přidat, ale u brownies je to naopak. Stejně jako třeba u perníku na plechu budeme zkoušet párátkem, jak vypadá vnitřek těsta, ale tady naopak budeme chtít, aby zůstal mokrý. Takže jakmile na párátku zůstávají mokré drobečky, máme hotovo.

Rady na závěr:

Brownies patří k těm nejjednodušším receptům na domácí sladkosti, na jaké narazíte. Je tedy perfektní pro začátečníky, kteří si ještě nejsou kolem trouby jistí.

Mezi čokoládou a cukrem platí jednoduché pravidlo. Čím sladší je čokoláda, tím míň můžete dát cukru. Když to ale přeženete, bude těsto suché, protože rozpečený cukr dodává vláčnosti. Čokoláda na vaření na brownies stačí, zejména jestli máte doma smečku hladových dětí. V momentě, kdy zkoušíte ohromit kamarádky na srazu po maturitě, můžete experimentovat s kvalitnější čokoládou.

Za každou cenu odolejte radám dietních odbornic, které chtějí přidávat červenou řepu, mrkev a podobně. To můžete nechat na jindy a na jiné recepty. Brownies jsou kalorická bomba a jako takové se samozřejmě nejedí každý víkend, ale párkrát do roka. Tak si je nekažte a upečte si je poctivé.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.