Plněný zelný list v pomalém hrnci

Plněný zelný list

Plněný zelný list je tradiční jídlo předávané po generace, které se k zimnímu období díky čerstvému zelí hodí jak nic jiného. Zavzpomínejme na víkendy u babičky a typickou vůni, přičemž k přípravě můžeme využít i moderní postupy, jako je multifunkční, takzvaný pomalý hrnec.

Recepty v pomalém hrnci jsou nečekaně lahodné, nízká teplota a dlouhý čas přípravy dělají své.

 

Kde se recept na plněné zelné listy vlastně vzal? Někteří ho označují za dědičný, staročeský, ale ti zcestovalejší z nás upozorňují, že na něj narazili také na středním východě, v Indii, nebo na Balkáně, tedy pokud člověk ví, kde hledat, a netráví čas pouze v resortu s all inclusive. Provedení se samozřejmě různě liší, takže se rozhodně nepřejí, když budete sami zkoušet různé varianty.

Budeme potřebovat:

  • 4 listy z bílého hlávkového zelí
  • 250 g mletého masa (buď čistě vepřové, nebo směs s hovězím)
  • 100 g másla
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 cibuli
  • 1 vejce
  • nové brambory jako přílohu.

Někdo místo brambor udělá jen sladkokyselé zelí. hodit se bude sůl, pepř, majoránka, chilli, oregano, tymián, sladká paprika - kombinace podle uvážení, nemusí tam jít všechno najednou.

Postup

První zkouškou šikovných rukou bude sejmutí větších listů zelí bez toho, že by se moc potrhaly. Vnější poškozené samozřejmě vyhodíme a soustředíme se na ty pod nimi. Čtyři pěkné listy zalijeme v míste horkou vodou a necháme asi tři minuty odstát. Změknou a budou se snáz balit, jinak by popraskaly. Košťál můžeme buď naplocho odříznout, nebo lehce podrtit hladkou stranou paličky na maso, opět aby byl list měkčí.

Troubu si předehřejte na 200 °C. V míse začněte míchat mleté maso s vajíčkem, najemno nasekanou cibulí a kořením. to je víceméně na vás, ale čím méně různých chutí, tím lepší výsledek. Pro začátek zkuste obyčejnou kombinaci pepře, majoránky a tymiánu. Na míchání jsou samozřejmě nejlepší holé ruce, ale kdo jednou zkusil kuchyňský robot, už do syrového masa rukama nesáhne.

Maso v míse si rozdělte na čtyři díly a vložte je do připravených zelných listů. Ty potom zabalte jako válečky s okraji zahnutými dovnitř, a do máslem vymazaného pomalého hrnce je klaďte volným okrajem listu dolů, jeden vedle druhého, aby se během pečení nerozbalily. Kdo chce, může válečky pojistit nití nebo párátkem. Trochu másla nakrájejte na plátky a poklaďte shora na závitky.

V pomalém hrnci podle nastavené intenzity pečení zabere příprava 4 - 6 hodin. Cca 15 minut před koncem, kdy už jídlo pěkně voní a má barvu, zalejeme kelímkem sladké smetany a necháme dopéct. Podáváme s čerstvými bramborami.

K přípravě tohoto jídla s výhodou využijete:

 

pomalé hrnce

Pomalý hrnec

Docela nová epocha ve vaření a pečení se jmenuje multifunkční, lidově "pomalý hrnec". Jedná se o inteligentní zařízení, které dovede dodržet na sekundu přesný program s předvolenými teplotami a typicky vyniká při pomalých metodách pečení masa, které díky automatickému fungování mohou běžet přes noc, nebo zatímco si uděláte procházku.

 

kuchyňské roboty

Kuchyňský robot

Míchání, hnětení, krájení, sekání, šlehání, nic už nebude podruhé stejné, když uvidíte při práci kuchyňského robota KitchenAid. Robustní pomocník a přitom stylový švihák zvládá minimální i velké objemy masa, těst nebo vajíček a smetany s takovou grácií, že máte chuť si zatancovat.

 

sekáčky

Elektrický sekáček

Nic nenakrájí cibulku na jemno tak rovnoměrně, jako elektrický sekáček. Pokud si děláte vlastní dressingy, omáčky, sekáte denně čerstvé koření a zeleninové směsi, možná oceníte tohoto malého nenápadného společníka do kuchyně. Značka KitchenAid je zárukou doživotní spokojenosti.

 

kameninové nádobí

Kameninové nádobí

Pokud pomalým hrncům nehovíte, dobře se zapéká také v troubě v kameninovém nádobí.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.