Cheesecake

Cheesecake recept

Recept na cheesecake, který vděčí svému velkému jménu zejména oblíbenosti ve Spojených státech, působí možná složitě, ale to je opravdu jen zdání. Práci na korpusu si ulehčíme podrcením máslových sušenek a větší pozornost tak můžeme věnovat tomu hlavnímu - náplni.

Věděli jste například, že recept nepochází z USA?

 

Přesně tak. První koláč se smetanovým sýrem tohoto typu podle všeho mlsali už starověcí Řekové a rozhodně se o něm tradují zmínky z roku 776 př. n. l., kdy byl podáván během Olympijských her. Do Itálie ho přivezli římští vojáci s válečnou kořistí a okamžitě zdomácněl i tam, surovin v podobě nezrajících smetanových sýrů bylo dost. Až v 18. století se začal ovšem cheesecake podobat tomu, jak ho známe dnes a jak se nejčastěji konzumuje k dobré kávě ve Spojených státech.

Základní složkou je syrovátkový čerstvý sýr ricotta (původem z Itálie) s charakteristickou sladko-slanou smetanovou chutí. Můžete ho připravovat pečený, „polopečený“, kdy jde do trouby jen korpus, nebo nepečený. Receptů najdete mnoho, klidně ale na svůj první pokus použijte ten náš.

Na cheesecake budeme potřebovat:

Na korpus:

  • 150 - 200 g sušenek. Pokud použijete máslové, o to méně můžete v závěru přidat dalšího másla.
  • 60 - 100 g másla

Na náplň:

  • 750 g smetanového sýra (riccota, mascarpone, gervais)
  • půl balíčk vanilkového pudingu
  • 150 g cukru
  • šťávu z citronu a nastrouhanou kůru
  • 4 vejce
  • vanilkový lusk nebo vanilkový cukr

Postup:

Sušenky rozdrtíme na válu na těsto, nejlépe válečkem. Při drcení je můžete zabalit do utěrky, nebudou vám poletovat po celé kuchyni, a poté je smícháme s měkkým máslem rozehřátým v mikrovlnné troubě (ohřívejte bez alobalu). Kulatou pečící formu vymažeme máslem, vysteleme pečícím papírem a na dno položíme sušenkový základ. Ve formě vytvarujeme korpus prsty, nebo si pomůžeme dnem sklenice. Nezapomeneme korpusu vytvořit vyšší okraje, aby náplň nevytekla. Takto připravený základ pečeme 5 minut.

Ve velké míse smícháme smetanový sýr, žloutky, vanilkový prášek, cukr a vanilku. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a pomalu, ručně zapracujeme do těsta. Šlehat doporučujeme dobrým ručním šlehačem, aby měla bílková pěna dobrou konzistenci. Pokud máte kuchyňského robota, nemusíte šlehač vytahovat ze skříně. Přidáme šťávu z vymačkaného citronu a opatrně mícháme do tekuté hmoty. Hodně záleží, jaký sýr použijete. Mascarpone je lehčí a nadýchanější, žervé je tužší, lépe se porcuje a pro ty, co nemají rádi moc sladké, je chutnější.

Krém nalijeme na sušenkový základ a necháme 5 minut odstát, aby se krém dostal do všech štěrbin. Po té pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 1 hodinu. Nepoužívejte horkovzdušné pečení, protože by koláč oschnul, místo toho na troubě zvolte program pečení z obou stran. Neměli byste zapomenout dát při pečení do trouby rendlík s vodou, aby vám cheesecake nepopraskal a nepřipaloval se. Jako prevence připalování ho raději překryjte alobalem a v polovině pečení můžete odkrýt.

Po upečení nechte koláč asi hodinu ještě odpočívat v troubě s pootevřenými dvířky (tak na 5 cm). Potom nechejte vychladnout, nožem kraje odřízněte od stěny formy a na noc dejte do ledničky ztuhnout. Druhý den potřete povrch ovocným pyré s želatinou a šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Bohatě stačí, použijete-li jen zakysanou smetanu, koláč tak bude velmi svěží i chutný.

Recept by mohl odrazovat svojí délkou a náročností, ale postup je skvěle popsán, tak že to zvládne i méně zdatná kuchařka. Odměnou vám bude vynikající a lahodný koláč, který určitě nebudete péci naposledy. Jistě bude častou součástí a sladkou tečkou vaší slavnostní tabule.

K přípravě tohoto jídla s výhodou využijete:

 

keramické pečící formy

Keramické pečící formy

Keramika v troubě má svoje vyjímečné vlastnosti a je odvěkou pravdou, že moučník nejen že nebude v ničem jiném tak dobře upečený, ale pokud ho budete v pekáčku servírovat rovnou na stůl, v ničem jiném nebude tak dobře vypadat.

 

ruční šlehače

Ruční šlehače

Nejuniverzálnější kuchyňský pomocník, který, míchá, šlehá, hněte a díky různým funkčním nástavcům může i mixovat nebo sekat. Při receptu na cheesecake můžeme využít na bílkový sníh, ale třeba i na těsto, rozhodně ale na ovocnou polevu, pokud si vaříte vlastní.

 

 

Fotografie v úvodu: upload.wikimedia.org

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.