Kopřivové smoothie

recept na kopřivové smoothie

Kopřiva dvoudomá nikoho na zahrádce nikdy moc nenadchne. Je naším souputníkem a nepříjemným plevelem všude, kde je v půdě dostatek dusíku. Spolehlivě vytlačí z vlhčích a stinných míst ostatní plevely a na opuštěných pozemcích brzo přeroste do velikosti keřů.

A my ji budeme jíst. Těšíte se?

 

Na kopřivách není nic lákavého, ani pěkného. Pálí a mají tendenci se rozrůst úplně všude. Když si ale pročteme seznam neduhů, na které je vhodné pít výluh z kopřiv, kopřivový čaj, nebo si dát kopřivový salátek, začneme jejich nejmladší výhonky sledovat víc jako zeleninu, než jako žahavou komplikaci.

Při sklizni kopřiv samozřejmě nezapomeneme na rukavice, i ty nejmladší kopřivy pálí. Sklízíme mezi březnem a květnem, pak už jsou kopřivy staré a suché, a cokoliv z nich připravíme, myslíme i na to, že není zdravé konzumovat výluhy a vývary déle, než tři týdny v kuse. Vzhledem k množství různých receptů na zdravé pošušňání ale nepředpokládáme, že by se ke kopřivovému smoothie někdo upínal tak dlouho.


Léčivé účinky kopřivy dvojdomé

Kopřiva je vhodná při nemocích kloubů, krvácení dásní, chudokrevnosti. Neobsahuje kyselinu šťavelovou, kterou naopak obsahuje špenát, takže se někdy místo špenátu hodí jako náhrada při některých specifických druzích onemocnění a přecitlivělosti na šťavelovou kyselinu. Popsané jsou i pozitivní účinky při léčbě bronchitidy, cukrovky, akné a vyrážky.


Jak na kopřivové smoothie?

Pro sběr kopřivy si vybíráme čistá osluněná místa. Nesbíráme naopak na prašných místech, v okolí silnic nebo v místě, kde tušíme průmyslové znečištění v půdě. Pokud se nechystáme kopřivu sušit na čaj, otrháme mladé lístky a stonek vyhodíme.

Smoothie z kopřiv můžeme připravit buď rozmixováním s vodou, nebo (doporučujeme vyzkoušet) můžeme do kopřiv přidat i nějaké ovoce. S jablkem je chuť výsledného smoothie prokazatelně lepší.

Vařením kopřiva přijde o část prospěšných látek, ale to by nás nemělo zastavit při přípravě omáček, polévek a aplikaci všude tam, kde se hodí také špenát. Čerstvou ji pak využijeme třeba do pesta, nebo místo petržele při ozdobení dalších pokrmů.


Mixér Vela Bugatti

Náš tip: Fešácké stolní mixéry Bugatti Vela

Pokud máte pocit, že jste v oblasti vysoce kvalitní kuchyňské techniky viděli ledacos, možná vás i tak překvapí, že existuje značka kuchyňských spotřebičů Bugatti a série stolních mixérů Vela. V Bugatti se rozhodně neohlíží na milovníky designové umírněnosti a spojují vysokou funkčnost s opravdu extravagantními tvary.

Hele, za podívání nic nedáte, co vy na to?

 

Fotografie v záhlaví: pixabay.com

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.