Chléb z kvasnic - jednoduchý recept

Chléb z kvasnic jednoduchý recept domaNejlepší je chleba z kvásku, to je bez debat. Je ale taky dost pracný a začátečníky může celý proces trochu děsit, navzdory všem ujištěním, že o nic nejde. A nebo je to tak, že chcete jíst ještě dnes a nejlépe kromě pečení stihnout ještě hodně jiné práce.

Upéct chleba s použitím kvasnic znamená ušetřit spoustu času a pro začátečníky možná vyzkoušet si práci s těstem před tím, než postoupí na vyšší úroveň pekařského řemesla.

 

Možná si říkáte, že máte hned při prvním pokusu na víc, možná se vám chce srovnávat pečení chleba z kvasnic s vařením polévek ze sáčku nebo používáním polotovarů. To je samozřejmě vaše věc. Za nás je to spíš jako koupit před grilovačkou maso u řezníka místo toho, abyste bourali celé prase. Ale dost filozofování, pojďme na to.

Na chleba si připravíme:

  • 2 hrnky hladké pšeničné mouky
  • 3 hrnky jemně mleté tmavé žitné mouky
  • 2 hrnky vlažné vody (ty nemusíte mít připravené předem, samozřejmě :-)
  • půl hrnku vlažného mléka
  • kostku kvasnic (42 g)
  • lžíci cukru
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky drceného kmínu

Vlažné mléko použijeme na rychlejší nastartování kvasnic a vlažnou vodu potom na rychlejší kynutí těsta. Cukr slouží v kvásku jako potrava pro kvasinky a na chuti chleba se nepodepíše. Jakmile budete mít klasický recept na kmínový chleba v malíku, můžete experimentovat s čímkoliv dalším od cibulky a škvarků až po různé druhy cereálií. Buďte ale připraveni na to, že zahuštěním těsta například dalšími zrníčky (slunečnice, sezam) ovlivníte kynutí a budete muset trochu upravit množství vody a kvasnic.


kuchyňský robot kitchenaid artisan 5ksm185Náš tip: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM185

Nejlepší pomocník všech pekařů a cukrářů, jaký si jen dovedete představit - americký stroj na hedvábně hladké těsto, který od dob revoluce v užitném designu, od padesátých let, příliš kostrukčně ani vzhledem nezměnil. Poctivá mechanická práce dělá tyto kuchyňské roboty nezničitelným supermanem.

 

Postup pečení:

Do velké mísy nasypte mouku, sůl a kmín a promíchejte. Pokud máte kuchyňského robota, můžete vynechat rozcvičování a masáž předloktí, protože je nebudete trápit.

Do půl hrníčku vlažného mléka dejte cukr a rozdrobenou kostku kvasnic. Zamíchejte a nechte někde v klidu a teple, dokud napěněné kvasnice nenaplní celý hrnek. Následně kvásek smíchejte s moukou v míse.

Na míchání a hnětení těsta můžete použít vlastní ruce, vařečku, ruční šlehač vybavený hnětacím hákem, nebo kuchyňský robot. Důležité při práci s přístroji je nenechat se nalákat vysokými rychlostmi kvůli úspoře času - těsto by se potrhalo a špatně kynulo. Kuchyňského robota nastavte na minimální rychlost, aby se těsto v míse jen tak převalovalo.


ruční šlehač kitchenaid P2 5KHM9212Náš tip: Ruční šlehač KitchenAid P2 5KHM9212

Když v pečení nechcete hrát hned první ligu, možná zvážíte spíš skladnější a přenosnější spotřebič, místo fortelného kuchyňského robota. Ruční šlehač zastane stejnou práci, ale pak ho pohodlně schováte do krabice. Kuchyňský univerzál, který si poradí s kynutým i litým těstem, šlehačkou nebo bramborovou kaší.

 

Až vyklopíte hotové těsto na vál, může se stát, že bude na povrchu lepivé. V tom případě ho posypejte ještě trochou mouky, aby se s ním lépe pracovalo. Z uvedeného množství můžete udělat dva menší bochníky.

Ty už můžete přemístit na pečící plech (když dáte pečící papír, nemusíte vymazávat) a počkejte, dokud nenakynou zhruba do dvojnásobné velikosti. V tu chvíli můžete povrch bochníků nazdobit prořezáním, ale stačí opravdu mělké škrábance - aby se vám při pečení bochník neproměnil na vetřelce.


Forma na pečení chleba Emile Henry granátováNáš tip: Keramická forma na pečení chleba Emile Henry

Díky těžkému víku uvnitř bez glazury se vlhkost odpařovaná z pečeného těsta neztrácí v troubě, ale působí zpátky na bochník chleba uvnitř. Díky tomu vznikne zlatavá a křupavá kůrka i bez misky s vodou na dně trouby a bez potírání v průběhu pečení.

 

Důležitá je u pečení vlhkost, aby se dobře formovala kůrka. Pokud máte pečící formu s víkem (sklo, keramika, litina) a chléb se dobře vejde dovnitř, máte vyhráno. Těžké víko podrží většinu páry z těsta a ta potom cirkuluje kolem bochníku a udělá kůrku zlatavou a dobrou. Když budete péct na plechu, dejte dospod trouby misku s vodou a bochníky během pečení 2x - 3x potřete slanou vodou s použitím pírka nebo štětce.

Pečte zhruba 30 - 35 minut na 100 °C. Chléb je upečený v momentě, kdy poklepání na jeho spodní stranu dělá dutý zvuk.

Fotograie v úvodu: pixabay.com

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.