Štítky: Sezónní recepty
Nejlepší je chleba z kvásku, to je bez debat. Je ale taky dost pracný a začátečníky může celý proces trochu děsit, navzdory všem ujištěním, že o nic nejde. A nebo je to tak, že chcete jíst ještě dnes a nejlépe kromě pečení stihnout ještě hodně jiné práce.
Upéct chleba s použitím kvasnic znamená ušetřit spoustu času a pro začátečníky možná vyzkoušet si práci s těstem před tím, než postoupí na vyšší úroveň pekařského řemesla.
Možná si říkáte, že máte hned při prvním pokusu na víc, možná se vám chce srovnávat pečení chleba z kvasnic s vařením polévek ze sáčku nebo používáním polotovarů. To je samozřejmě vaše věc. Za nás je to spíš jako koupit před grilovačkou maso u řezníka místo toho, abyste bourali celé prase. Ale dost filozofování, pojďme na to.
Vlažné mléko použijeme na rychlejší nastartování kvasnic a vlažnou vodu potom na rychlejší kynutí těsta. Cukr slouží v kvásku jako potrava pro kvasinky a na chuti chleba se nepodepíše. Jakmile budete mít klasický recept na kmínový chleba v malíku, můžete experimentovat s čímkoliv dalším od cibulky a škvarků až po různé druhy cereálií. Buďte ale připraveni na to, že zahuštěním těsta například dalšími zrníčky (slunečnice, sezam) ovlivníte kynutí a budete muset trochu upravit množství vody a kvasnic.
Nejlepší pomocník všech pekařů a cukrářů, jaký si jen dovedete představit - americký stroj na hedvábně hladké těsto, který od dob revoluce v užitném designu, od padesátých let, příliš kostrukčně ani vzhledem nezměnil. Poctivá mechanická práce dělá tyto kuchyňské roboty nezničitelným supermanem.
Do velké mísy nasypte mouku, sůl a kmín a promíchejte. Pokud máte kuchyňského robota, můžete vynechat rozcvičování a masáž předloktí, protože je nebudete trápit.
Do půl hrníčku vlažného mléka dejte cukr a rozdrobenou kostku kvasnic. Zamíchejte a nechte někde v klidu a teple, dokud napěněné kvasnice nenaplní celý hrnek. Následně kvásek smíchejte s moukou v míse.
Na míchání a hnětení těsta můžete použít vlastní ruce, vařečku, ruční šlehač vybavený hnětacím hákem, nebo kuchyňský robot. Důležité při práci s přístroji je nenechat se nalákat vysokými rychlostmi kvůli úspoře času - těsto by se potrhalo a špatně kynulo. Kuchyňského robota nastavte na minimální rychlost, aby se těsto v míse jen tak převalovalo.
Když v pečení nechcete hrát hned první ligu, možná zvážíte spíš skladnější a přenosnější spotřebič, místo fortelného kuchyňského robota. Ruční šlehač zastane stejnou práci, ale pak ho pohodlně schováte do krabice. Kuchyňský univerzál, který si poradí s kynutým i litým těstem, šlehačkou nebo bramborovou kaší.
Až vyklopíte hotové těsto na vál, může se stát, že bude na povrchu lepivé. V tom případě ho posypejte ještě trochou mouky, aby se s ním lépe pracovalo. Z uvedeného množství můžete udělat dva menší bochníky.
Ty už můžete přemístit na pečící plech (když dáte pečící papír, nemusíte vymazávat) a počkejte, dokud nenakynou zhruba do dvojnásobné velikosti. V tu chvíli můžete povrch bochníků nazdobit prořezáním, ale stačí opravdu mělké škrábance - aby se vám při pečení bochník neproměnil na vetřelce.
Díky těžkému víku uvnitř bez glazury se vlhkost odpařovaná z pečeného těsta neztrácí v troubě, ale působí zpátky na bochník chleba uvnitř. Díky tomu vznikne zlatavá a křupavá kůrka i bez misky s vodou na dně trouby a bez potírání v průběhu pečení.
Důležitá je u pečení vlhkost, aby se dobře formovala kůrka. Pokud máte pečící formu s víkem (sklo, keramika, litina) a chléb se dobře vejde dovnitř, máte vyhráno. Těžké víko podrží většinu páry z těsta a ta potom cirkuluje kolem bochníku a udělá kůrku zlatavou a dobrou. Když budete péct na plechu, dejte dospod trouby misku s vodou a bochníky během pečení 2x - 3x potřete slanou vodou s použitím pírka nebo štětce.
Pečte zhruba 30 - 35 minut na 100 °C. Chléb je upečený v momentě, kdy poklepání na jeho spodní stranu dělá dutý zvuk.
Fotograie v úvodu: pixabay.com
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.