Základní tipy pro grilování

jak správně grilovat

Nabízíme pár zásad, které je vhodné dodržet při grilování. Jsou to drobnosti, ale mají přímý vliv na chuť grilovaného masa, jeho šťavnatost a vůni, a tím pádem i na spokojenost všech strávníků. Netvrdíme, že o grilování víme všechno, a zdaleka se nechystáme "všechno" napsat. Pro inspiraci zkušených i méně zkušených kuchařů ale náš malý rádce poslouží velmi dobře.

Jak správně roztopit gril?  

Pokud má být výsledek grilování co nejchutnější a maso nebo zelenina nemá obsahovat některé zbytečné škodlivé látky, je vhodné používat pouze k tomu určené dřevěné uhlí nebo brikety. Nechat je ale rovnoměrně rozehřát je celkem pracné a řada lidí si pomáhá nejrůznějšími nevhodnými způsoby.

Když pomineme naprosto šílené používání benzínu nebo petroleje, velká spousta lidí používá různé tekuté podpalovače. To, že je věc k dostání v obchodě, ale ještě neznamená, že je pro grilování perfektně vhodná. Kdo chce mít jistotu, že do těla nedostane žádné splodiny z ropných látek, měl by se naučit roztopit uhlí i bez tekutých podpalovačů.

Zkuste komínový podpalovač

Nejsnadnější metodou, jak rozpálit všechno uhlí najednou a na stejnou teplotu, je použití komínového podpadlovače. Tato pomůcka je svislou válcovitou nádobou s mřížkou uprostřed a její funkci nejlépe vysvětlí následující video. Ve zkratce si to můžeme ale i napsat: Stačí malý plamínek pod "komínem" naplněným uhlím, aby díky stoupavému proudění za chvíli žhnul celý obsah nádoby.

Stačí pár minut a rovnoměrně žhnoucí uhlí nebo brikety můžete vysypat zpět do grilu. Bez chemie a složitého rozfoukávání.

Pár tipů k roztápění bez pomůcek

Samozřejmě že uhlí v grilu roztopíte i bez šikovných vynálezů. Pokud máte hrst suchých třísek, rozdělejte na grilu normálně oheň a uhlí do něj postupně přimíchejte. Čeká vás rozhrnování a míchání tak, aby nebyla žhavá jen část grilu a menší kousky vám propadnou do popela bez dalšího užitku, ale ani takový postup není nějak přehnaně pracný.

Pro grilování se nehodí dřevo s obsahem pryskyřice, tedy obecně všechno jehličnaté. Bylo by vhodné se mu tím pádem vyhnout i při zapalování grilu. Optimálně připravené je uhlí v okamžiku, kdy je jeho vrchní vrstva šedobílá. Teplota v grilu pak dosahuje cca 170 °C.

Příprava masa před grilováním

Pokud potřebujete zkrátit čas potřebný na grilování, můžete si pomoci jeho naklepáním. Platí zásada, že čím tenčí maso je, tím míň času potřebujete na jeho přípravu (ale zároveň roste riziko, že ho vysušíte). Doporučujeme také maso povrchově nařezat, tak aby se nám dostala marináda více do masa. Ideální je naložit maso alespoň půl hodinky do marinády před samotným grilováním, ale doporučujeme udělat to ještě večer před grilováním, kdy maso lépe natáhne všechny šťávy z marinády. Pokud nepoužijete marinádu, je před samotným grilováním důležité maso pečlivě osušit od povrchové šťávy, která by se přichytila k mřížce.

Maso před grilováním doporučujeme NESOLIT, sůl z masa zbytečně vytáhne šťávu. Pokrm osolte pokud možno až na talíři.

Pokud připravujete na gril uzeniny, je lepší je naříznout, aby při grilování nepopraskaly.

Tučné maso není úplně dobré grilovat na přímo, protože vypečený tuk kape do uhlíků. Ty potom mohou začít znovu hořet, maso se spálí, a nadto produkuje hořící tuk nežádoucí látky. Pro milovníky grilované slaniny nebo krkovice je tu nepřímé grilování (shrňte uhlíky na stranu a maso položte tak, aby nekapalo do nich), nebo grilování v misce z alobalu. Uzavřené grily (barbecue), nebo dokonce grily s dobrou akumulací stěn, ke kterým se řadí grily z masivní keramiky, nepřímé grilování velmi ulehčí.

keramický gril

Keramický gril je dost exotická záležitost, ale kdo ho jednou vyzkoušel, už se k plechovému nebude vracet. Keramické mísy se rozpálí a perfektně sálají dovnitř, přičemž zvenčí nejsou zdaleka tak horké, jako obyčejný plech. Ušetříte i nějaké to uhlí.

Přidání bylinek na rozpálené uhlíky

Pokud vás grilování opravdu baví a rádi si hrajete s chutí a vůněmi masa, můžeme vám doporučit zamíchání bylinek do uhlíků nebo briket. Ideální jsou bylinky jako tymián, bazalka, šalvěj nebo rozmarýn. Přidáním bylinek do uhlíků dodáte masu zajímavější chuť a vůni a grilování bude zase o něco zajímavější. Bylinky můžete přidat i na plynový nebo elektricky gril, kdy maso můžete položit i přímo na ně.

Bylinky nasypané na rozžavené uhlíky také zuhelnatí a ochutí kouř o kořeněné aroma. Množství doporučujeme vyzkoušet.

Samotné grilování a příprava masa  

V různých receptech se uvádí různé délky přípravy, ale vždy to závisí od několika faktorů a nedá se tudíž přesně určit, jak dlouho to či ono maso grilovat. Důležitým faktorem je také, jaký druh grilu používáme (plynový gril, elektrický nebo gril na dřevěné uhlí). Aby si maso zachovalo šťavnatost, nejprve ho zprudka opečte, pak grilujte zvolna, než získá zlatavou barvu. Během grilování pravidelně maso potírejte marinádou, aby se nevysušilo a získalo křupavou kůrku.

Důležité faktory ovlivňující délku grilování:

  • tloušťka masa
  • nastavení teploty gilu
  • jestli bylo maso těsně před grilování chvíli venku nebo jste ho vytáhli přímo z ledničky
  • použití dřevěného uhlí nebo briket

V zásadě však pro zhruba 2 cm vysoký steak platí:

  • krvavý (rare) - 2 min z každé strany - opečené z venku, ale růžové až krvavé ve uvnitř
  • medium - 3-4 min z každé strany - celkově skoro propečený, uvnitř růžové jádro z krvavou šťávou
  • propečený (well done) - 5-6 min z každé strany - kompletně upečený, ale stále šťavnatý steak

 

Stádia propečení steaku, které je dobré znát nejen při obednávce v restauraci, ale i nad vlastním grilem doma.

 

Jídlo neotáčíme vidličkou

Častým pícháním do masa usnadňujeme štávě, která je jinak uvězněná uvnitř vznikající povrchovou kůrkou, aby odtékala do uhlí. Nejen že tak maso vysušíme, ale opět dostaneme nežádoucí chuť a aroma ze spálené šťávy, navíc i s nepříjemnými splodinami z hoření. I nejjednodušší grilovací sady proto obsahují kleště a obracečky, které používáme především.

Ke grilování doporučujeme tento náš sortiment:

 

zahradní grilZahradní grily

V naší nabídce najdete plynové grily Broil King vhodné pro malou restauraci i takové, které pohodlně využijete při grilování pro 4 osoby. Kromě toho nabízíme také několik keramických grilů značky BergHoff, které překvapí několika praktickými výhodami.

 

grilovací sadySady grilovacího náčiní

Základní sady v měkkém obalu nebo velké sady nářadí v pevném hliníkovém kufru, které zahrnují i steakové příbory pro hosty. Perfektní dárek pro někoho, kdo se za grilem cítí jako doma, praktické pro profesionálního kuchaře nebo velkou rodinu.

 

chňapky a zástěryChňapky a zástěry

Pokud se nechcete ušpinit a popálit, nějakou chňapku a zástěru potřebovat budete. Podívejte se, jaké jsme pro vás připravili v našem e-shopu.

 

 

Fotografie v úvodu: Jun Seita

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.