Rumové koule

cVynecháme teď všechny vtipy na téma jaké cukroví mají chlapi nejradši a proč, a sebekriticky si připustíme, že v zápavě sladkostí kolem Vánoc jsme rádi za všechny příchutě, které nám nesplynou s ostatními. Původ kuliček slepených z kokosu budeme asi jen těžko hledat mezi tradičními vánočními zvyky našich prapředků,  ale minimálně z dětství si je pamatujeme a to už na zařazení k tradičnímu cukroví stačí.

Kdo by navíc odolal otevřít si v tom fofru láhev rumu bez pohoršených pohledů od rodiny, že.

Připravíme si:

  • 40 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 30 g pravého kakaa
  • 1 bílek
  • 50 g strouhaného kokosu
  • rum - množství podle chuti a konzistence těsta
  • čistý strouhaný kokos na obalení

Tolik kokosu? Žádné piškoty? A co to máslo?

V tuto chvíli si asi velká část z vás řekne, že je tady něco špatně. V některých domácnostech se totiž základ pro rumové kuličky obejde bez másla (o to víc bílku), někde se nedává bílek vůbec a místo másla se používá pečící tuk. Někde se těsto nedělá z kokosu, ale z dětských piškotů. Variant je bezpočet, ale my jsme se s dovolením přidrželi receptu, který se dělal u nás doma.

Postup je jednoduchý

Tedy na první pohled. Smíchejte všechno se vším a vypracujte lepivé těsto. Snadné to totiž přestane být v momentu, kdy se těsto nedaří dovést do lepivého stavu.

Pokud totiž do základu dáte máslo, vždycky tam bude po chuti cítit. Někomu představa tepelně neošetřeného bílku vadí, takže se bez másla neobejde. Jinde zase máslo nesnesou a musejí si tedy pomoci jinak. Cílem je, aby se z těsta daly vyválet v dlani kuličky tak, aby nezůstala půlka těsta nalepená na rukách, aby se kuličky vlastní vahou nezměnily do tvaru pusinek a aby se z množství rumu uvnitř nestal zlatý hřeb večera ještě než dorazí babičky s vánočkou.


vakuová pumpa na vínoNáš tip: Vakuová pumpa na víno Zwilling

K receptu na rumové kuličky vám toho moc nedoporučíme. Nebudete potřebovat žádný šlehač, nože, nádobí... Ale možná jste přehlédli, že prodáváme taky vakuovou zátku na víno s ruční pumpou. Tahle mazaná věcička uchová načatou lahev čerstvější a přímo si říká o to, nechat se zabalit pos stromeček.


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.