Cheesecake dort

cheesecake dortDneska si opravdu pochutnáme. Dort na způsob cheesecake je totiž kombinací voňavého piškotu pečeného z podmáslí a cheesecake, takže jestli máte rádi jednu z těchto chutí (nebo obě dvě), bude to recept přesně pro vás.

Zvlášť si budeme připravovat piškot, cheesecake a citronovou polevu na bázi jemného krémového smetanového sýra. Nejlepší je, když máte tři stejně velké dortové formy (to jsou ty s odnímatelným dnem a stěnou na pružině). Když ne, čeká vás trocha improvizace.

Příprava cheesecake vrstvy

Přípravou vrstvy cheesecake se vyplatí začít, protože zabere nejvíc času a pomalé chladnutí, aby nepopraskala.

Někdo má ve zvyku obalit dortovou formu do alobalu a ponořit ji zčásti do vody, ale zkuste toto - na dno trouby dejte pánvičku s vodou a předehřejte na 150 °C, zajistí rovnoměrnější pečení a dost vlhkosti, aby v cheesecake vrstvě nevznikly praskliny.

Připravte si dortovou formu 22 cm a na dno kolečko pečícího papíru.

V pracovní nádobě kuchyňského robotu mixujte měkký smetanový sýr do hladka na nízké rychlosti, postupně přidávejte cukr, sůl a mouku. Potom přidejte citronový extrakt a zakysanou smetanu. Pokračujte v míchání na nízké rychlosti až do chvíle, kdy bude krém pěkně spojený. Přidejte vajíčka a opět zamíchejte do spojení.


kuchyňské roboty KitchenAid ArtisanNáš tip: Nejlepší kuchyňské roboty na trhu

Jestli to s domácí cukrařinou myslíte vážně, stejně zvažujete jednu - dvě, možná tři značky. Jenom jedna z nich ale nabízí doživotní servis originálními díly. Stejně jako dodnes opravíte roboty ze sedmdesátých let, i ten váš bude za padesát let stále funkční a opravitelný.

Co říkáte na barvu Kyoto Glow? Nejde skvěle k citronové polevě na dortu?


Krém přelejte do dortové formy a tu pak postavte do předehřáté trouby nad pánev s vodou. Pečte 45 minut, dokud nebude cheesecake vrstva pěkně tuhá.

Vypněte troubu a dvířka nechte pootevřená, aby dortová vrstva pomalu stydla 30 minut. Tím by se mělo zamezit popraskání. Pak ji nechte chladnout na lince a na závěr zakryjte fólií a dejte vychladit. Buď 2-3 hodiny do mrazáku, nebo 5-6 hodin do lednice.

Příprava citronového piškotu

Troubu předehřejte na 180 °C. Nyní máte na výběr - pokud nemáte dvě stejné dortové formy nebo pánve, je potřeba korpus upéct najednou a pak překrojit do dvou vrstev. Formu tedy potřete tukem a vysypte moukou, na dno je možné dát kolečko pečícího papíru.

Míchání suchých ingrediencí:

Ve středně velké míse smíchejte mouku, pečící prášek, sodu, sůl a citronovou tresť po dobu 30 sekund, dejte stranou.

Míchání mokrých ingrediencí:

V druhé míse smíchejte podmáslí, olej, citronovou tresť a citronovou šťávu, dejte stranou.

S použitím plochého šlehače v míse kuchyňského robota míchejte na střední rychlost do hladka. Přidávejte cukr a pokračujte na střední rychlost až dokud krém nezesvětlá a není napěněný. Pak přidejte vejce (na pokojové teplotě) a pokračujte v míchání, dokud se žloudky nerozpustí v krému tak, že nejsou vidět.

Spojení suchých a mokrých ingrediencí:

Střídavě přidávejte suché a mokré suroviny do mísy za stálého míchání. Třikrát suchou, dvakrát mokrou. Chod robotu držte na střední rychlosti, aby se krém nepřemíchal. Při slévání hotové směsi si pomožte měkkou stěrkou. Krém nyní buď rozdělte do dvou pánví, dvou dortových forem nebo dejte do jedné, jak jsme se bavili.

Pečte na 180 °C po dobu 20 - 25 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevytáhnete čisté, nebo maximálně pokryté drobky. Nechte před vyklopením vychladnout 10 - 15 minut.

Jakmile je korpus vychladlý a cheesecake vrstva pěkně vychlazená v lednici, je na čase dort složit dohromady.

Slepení dortu, poleva a zdobení

Pokud jste pekli piškot v kuse, rozkrojte ho na dva pláty. Pokud máte otočný podstavec, využijte ho. Dolní plát piškotu potřete polevou a přiklopte vrstvou cheesecake, kterou dáte vzhůru nohama. Pokud nejde vyklepnout z formy, oddělte ji nožem namočeným v horké vodě. Sundejte pečící papír, přirozeně.

Opět dejte vrstvičku polevy a přiklopte druhou půlkou piškotu. Pokud se vrstvy mezi sebou hýbou, dejte na chvíli do lednice. Pokud velikosti vrstev nesouhlasí, čemuž se někdy nevyhnete, když nemáte tři stené formy, okrajujte ostrým nožem (tady se vyplatí nechat dort ztuhnout slepený v lednici).

Poslední fáze je potírání polevou a zdobení. Tady využijete měkkou stěrku, dortový nůž, otočný podstavec, cokoliv, na co jste při potírání dortů zvyklí.

 

 

 

 

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.