Grilované kuře v barbecue marinádě

kuře barbecue

Omáčka Barbecue charakterizuje jednu z nejoblíbenějších metod přípravy masa na grilu - pomalé grilování nad doutnajícími uhlíky a vydatné dochucení některou z mnoha grilovacích omáček.

My se podíváme na recept na kuře v maninádě Barbecue, lahůdku hodnou mistrů domácího grilování.

Maso

  • 1 celé kuře - nakrájíme na 6 - 8 kusů

Barbecue marináda

  • 235 ml rajčatového protlaku
  • 60 ml hnědého třtinového cukru nebo medu
  • 20 ml octa balsamico
  • 15 g najemno nakrájené cibule
  • 25 ml worcesteru nebo my doporučujeme sladkou sójovou omáčku
  • 5 ml hořčice
  • Sůl a pepř - podle chuti
  • můžete použít česnek pro dochucení

Postup

Předehřejeme si gril na cca.180 °C. Všimněte si, o kolik je to méně, než běžné rozehřátí trouby (250 °C). Barbecue znamená pomalé grilování na doutnajících uhlících.

Vyrobíme si marinádu, a to tak, že ve středně velké míse pečlivě smícháme dohromady všechny přísady na marinádu a necháme chvilku odstát.

Připravíme kuře na 6 - 8kusů. Potřeme připravenou marinádou, nebo (v lepším případě) necháme kousky kuřete marinovat 2 - 3 hodiny v lednici. Pokud čtete recept poprvé a hosté už nervózně pokašlávají u stolu, na lednici zapomeňte.

Kousky kuřete potřené (nebo prostoupené) marinádou Barbecue naklademe na mřížku grilu. V průběhu opékání a obracení ještě marinádou masou potíráme. Grilujeme pomalu a důkladně, aby se maso začalo dobře dělit od kosti a nezůstaly v něm nedopečená růžová místa. Obyčejmě stačí cca 25 minut.

Náše tipy na jednodušší grilování:

Grilovací sada BergHOFF Cubo

Grilovací nářadí

Příborové nože a vidličky, stejně jako běžné kuchyňské nože se ke grilu moc nehodí. S příbory se snadno spálíte (jsou na obracení masa moc krátké), kuchyňských nožů je zase kolem grilu škoda. Ideálním řešením je grilovací sada, kde jsou obracečky a kleště dostatečně dlouhé a vyrobené z kvalitního nerezu, takže snesou i horší zacházení.

 

Litinová grilovací pánev BergHOFF Neo

Kvalitní grilovací pánve

Prší? Hosté jsou domluvení, maso naložené a pivo vychlazené? Pokud nemáte zrovna krytou terasu, máte asi smůlu. Respektive - zbývá plotna nebo trouba, konec konců proč ne. S dobrou grilovací pánvičkou dosáhnete na sporáku nebo v troubě velmi dobrých výsledků, jako na venkovním grilu.

 

Kameninový pekáč BergHOFF Geminis

Kameninové nádobí - na pečení masa ideální

Před pečením masa na prudko můžete dát přednost třeba pomalému pečení v troubě, které zachová více šťávy a dosáhne rozpadavosti masa i v hloubce, od kostí. Pro tuto bohulibou kuchařinu doporučujeme jedině kameninové nádobí, perfektně drží teplo a pomáhá pomalé přípravě.

 

Nevynechte naše další recepty, jako:

recept na grilované kuřeJak správně grilovat celé kuře?

V následujícím článku se podíváme na to, jak upéct kuře na grilu. Grilování celého kuřete totiž není úplně jednoduchou záležitostí a my chceme hned na první pokus dosáhnout co nejlepšího výsledku.

Řekneme si tedy, jak celé kuře na gril připravíme, jak postupujeme během grilování, a na závěr několik dost zásadních tipů pro optimální výsledek.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.